Η Κυριακή Γεροντάκη γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1965 στην Αθήνα και, συγκεκριμένα, στην Κηφισιά. Καλλιτεχνική ψυχή, με όνειρα και φιλοδοξίες, όταν ήταν 20 χρόνων πήγε στο Λονδίνο για να σπουδάσει την αγαπημένη της τέχνη, την κεραμική! Σπούδασε, δούλεψε, συμμετείχε σε γνωστές εκθέσεις, όπως το Ceramic Art London, χτίζοντας καριέρα σε αυτό που αγαπούσε και αγαπάει ιδιαίτερα! Σήμερα βρίσκεται στην Ελλάδα, στην Κηφισιά, διδάσκει κεραμική και φτιάχνει υπέροχες δημιουργίες παντρεύοντας, περίτεχνα, το παλιό με το καινούργιο. Ας τη γνωρίσουμε!

Κυριακή Γεροντάκη
Κυριακή Γεροντάκη

Κυριακή, πότε ένιωσες ότι η κεραμική είναι το επάγγελμα που ήθελες να ακολουθήσεις;

Η μητέρα μου είχε έναν καλό φίλο κεραμίστα, τον Μιχάλη Σκλάβαινα, γνωστός στο Μαρούσι, τότε, για τα όμορφα χρηστικά του αντικείμενα. Ο Μιχάλης ήταν πολύ γλυκός άνθρωπος, και όλα αυτά που έφτιαχνε για την εποχή ήταν υπέροχα. Μιλάμε για τα μέσα του 1980. Πήγαινα στο εργαστήριό του και καθόμουν, όσο εκείνος δούλευε τις παραγγελίες του, τον παρακολουθούσα και μου έδειχνε κι εμένα πώς να δουλεύω στον τροχό, και άλλα πολλά που είχαν να κάνουν με τη διακόσμηση των αντικειμένων.
Σιγά σιγά άρχισα να το αγαπώ. Επίσης, κατάλαβα πως είναι κάτι που απαιτεί αφοσίωση, και εκείνη η εποχή για ‘μένα με έκανε να πάρω την απόφαση, ώστε να αφοσιωθώ σε αυτήν.

Κυριακή Γεροντάκη
Κυριακή Γεροντάκη: «Ήταν για ‘μένα τεράστια εμπειρία η ζωή μου στο Λονδίνο…»

Πώς πήρες την απόφαση να σπουδάσεις στο Λονδίνο; Περίγραψέ μας την εμπειρία σου εκεί.

Η Αγγλία έχει καταπληκτικές σχολές για την κεραμική τέχνη. Τότε, μάλιστα, που πήγα εγώ (1990) ήταν δωρεάν η φοίτηση. Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα πλήρωνε τα δίδακτρα, αφού συμπλήρωνες τη φόρμα, κάθε εξάμηνο, πως εξακολουθείς να φοιτάς στη σχολή. Για να ενημερωθώ για τις σχολές είχα αγοράσει ένα βιβλίο που είχε όλες τις σχολές για την κεραμική τέχνη σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία σε ένα ταξίδι μου. Τώρα γίνονται όλα με το ίντερνετ. Έκανα αίτηση σε τρεις, και με δέχτηκαν οι δύο, και, στη συνέχεια, επέλεξα σε ποια θα πάω, αφού πέρασα από μία συνέντευξη.

Μπορεί κάποιος να σπουδάσει κεραμική στην Ελλάδα;

Δύσκολο να σπουδάσεις την τέχνη της κεραμικής εδώ στην Ελλάδα, αν και γίνονται κάποιες προσπάθειες. Δεν υπάρχουν σχολές, κάποιοι, όμως, που έχουν αγάπη γι’ αυτήν την τέχνη προσπαθούν να δώσουν τα φώτα στις νέες γενιές.

Τι θέση κατέχει η κεραμική τέχνη στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες;

Είμαστε πολύ πίσω, δυστυχώς, και λυπάμαι πολύ γι’ αυτό. Εύχομαι να αλλάξουν τα πράγματα και να ιδρυθεί ένας νέος χώρος, για να προβληθεί η σύγχρονη ελληνική κεραμική. Υπάρχουν καλλιτέχνες που προσπαθούν μέσα στον χώρο να δώσουν όσα μπορούν, αλλά αυτό δεν επαρκεί. Η Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών θα μπορούσε να αναβαθμιστεί, και να δώσουν χώρο και ζωή στη σύγχρονη ελληνική κεραμική τέχνη, αλλά ούτε αυτό δε γίνεται, ούτε σχολές υπάρχουν, παρόλο που υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να διδάξουν την τέχνη, αλλά και αυτό θέλει πείρα και γνώση, πέρα από αυτό που μπορείς να κάνεις εσύ σαν δάσκαλος και καλλιτέχνης.

Κυριακή Γεροντάκη
Κυριακή Γεροντάκη: «Η πείρα και η αγάπη και το ενδιαφέρον σε μαθαίνουν να έχεις σεβασμό σε αυτό που κάνεις.»

Έμεινες στο Λονδίνο είκοσι δύο χρόνια. Είκοσι δύο χρόνια γεμάτα ενέργεια, εξέλιξη στην τέχνη σου και δημιουργία. Ήταν δύσκολη η απόφαση να επιστρέψεις πίσω, και, μάλιστα, σε περίοδο κρίσης;

Ήταν για ‘μένα τεράστια εμπειρία η ζωή μου στο Λονδίνο, και η σχέση που απέκτησα με την κεραμική τέχνη.
Η απόφαση ήταν πολύ δύσκολη. Μου πήρε, συνολικά, τρία ολόκληρα χρόνια να αποφασίσω να γυρίσω στην πατρίδα μου. Όμως, παρόλο που επέστρεψα πάνω στην κρίση, εγώ ένιωθα πως έκανα καλά, γιατί είχε ολοκληρωθεί ένα κομμάτι της ζωής μου και ξεκινούσε ένα καινούργιο. Στα τρία αυτά χρόνια το ένιωθα κάθε μέρα και πιο έντονα αυτό. Φυσικά, ο φόβος πολλές φορές με έκανε και άλλαζα γνώμη, αλλά, πάλι, η Ελλάδα ήταν στο μυαλό μου συνέχεια σαν το επόμενό μου βήμα. Μου είχε λείψει το φως της. Ακούγεται, ίσως, λίγο αφελές, αλλά μου έλειψε το φως της, ο ουρανός της, τα βουνά της.

Καλλιτέχνης θα πει…

Να δημιουργείς κάτι που να έχει την δύναμη να «χτυπάει» την καρδιά των άλλων και τη δική σου, συγχρόνως.

Κοιτάζοντας πίσω, θα άλλαζες κάτι στη ζωή σου;

Μου δόθηκε η ευκαιρία, όσο ήμουν στο Λονδίνο, να πάω στην Ιαπωνία και δεν το έκανα ̇ το έχω μετανιώσει.

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;

Όσο περνάνε τα χρόνια τόσο πιο όμορφα κεραμικά να φτιάχνω.

Αυτό είναι το σίγουρο! Πού μπορεί να σε βρει κάποιος και πού μπορεί να βρει τις δημιουργίες σου;

Στο εργαστήριο μου στην Κηφισιά. Εκεί, στον χώρο μου, παρουσιάζω πάντα τη δουλειά μου στο κοινό. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι τα 211-4050551 και 6931022 223, αλλά μπορείτε να με βρείτε και στα social media:
https://www.facebook.com/Kyriaki-Gerontaki-Kiki-Ceramics-335276263154551/
https://www.instagram.com/kyriaki_gerontaki_kiki_ceramic/?hl=en

Κυριακή Γεροντάκη
Κυριακή Γεροντάκη: «Θα ήθελα όσο περνάνε τα χρόνια τόσο πιο όμορφα κεραμικά να φτιάχνω.»

Θα ήθελα να κλείσουμε όπως κάνω συνήθως. Πες μας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τα νέα παιδιά που ξεκινούν τώρα το «ταξίδι» τους.

Η κεραμική τέχνη, αν είναι αυτό που αποφάσισαν να ακολουθήσουν, να πω πως αν δεν το αγαπήσουν, δεν θα μπορέσουν ποτέ να φτιάξουν κάτι αξιόλογο. Θέλει αγάπη, είναι πολύ απαιτητική, σε θέλει όλη δική της, έχει πολλές απογοητεύσεις, γιατί έχεις να κάνεις με τη φωτιά. Δεν είναι καμβάς που μπορείς κάτι να διορθώσεις, το έχεις στα χέρια σου. Εδώ έχουμε κάτι άλλο. Όταν τα έργα σου μπαίνουν στο καμίνι για να ψηθούν, πάντα υπάρχει ο φόβος μήπως τα «χάσεις», δηλαδή σου χαλάσουν. Συμβαίνουν πολλά σε υψηλές θερμοκρασίες αλλά και σε χαμηλότερες. Η πείρα και η αγάπη και το ενδιαφέρον σε μαθαίνουν να έχεις σεβασμό σε αυτό που κάνεις, και, τότε, σου προσφέρει και πολλές χαρές.

Κυριακή, σε ευχαριστώ πολύ για την όμορφη κουβέντα μας, και, ιδιαίτερα, που μέσα από αυτήν, γνωρίσαμε την τέχνη της κεραμικής!

Διάβασε επίσης: Συνέντευξη με τη «Messy Play»

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.