Το μετρό της Μόσχας ανακοίνωσε σήμερα ότι προσέλαβε γυναίκες οδηγούς, για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία του, έπειτα από τις πρόσφατες τροποποιήσεις στη ρωσική νομοθεσία, που απέκλειε τις γυναίκες από διάφορα επαγγέλματα.

Οι πρώτες γυναίκες οδηγοί του μετρό

«Οι πρώτες γυναίκες οδηγοί ηλεκτρικών τρένων στη σύγχρονη ιστορία άρχισαν να εργάζονται για το μετρό της Μόσχας», ανακοίνωσε το σύστημα μέσων μαζικής μεταφοράς, που διαχειρίζεται το δίκτυο του μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας.

Τα τρένα του μετρό της Μόσχας τα οδηγούσαν, από τη σοβιετική εποχή, άνδρες οδηγοί, καθώς η εργασία αυτή συμπεριλαμβανόταν στον κατάλογο, που είχε συντάξει η κυβέρνηση, με τα επαγγέλματα τα οποία θεωρούνταν επιβλαβή για την υγεία των γυναικών.

Η απαγόρευση άσκησης διαφόρων επαγγελμάτων από τις γυναίκες προκάλεσε επικρίσεις, και ένα διάταγμα του υπουργείου Εργασίας, τον Σεπτέμβριο του 2020, μείωνε από 456 σε περίπου 100 τον αριθμό των επαγγελμάτων με τα οποία μπορούν να απασχοληθούν, αποκλειστικά, άνδρες.

Το επιχείρημα σύμφωνα με το οποίο η οδήγηση ενός συρμού του μετρό είναι επικίνδυνη, διότι προϋποθέτει πολλές ώρες εργασίας στο υπέδαφος, επικρίθηκε, καθώς το μετρό απασχολεί, επίσης, γυναίκες για την καθαριότητα, τα ταμεία και την επιτήρηση των κυλιόμενων σκαλιών.

Σύμφωνα με τις δημόσιες συγκοινωνίες της Μόσχας, χάρη στην αυτοματοποίηση, η οδήγηση των τρένων δε «συνδέεται, πλέον, με σκληρή σωματική προσπάθεια».

Από ποια επαγγέλματα απέκλειε τις γυναίκες η ρώσικη νομοθεσία

Ο προηγούμενος κατάλογος, που είχε εγκριθεί το 2000, απέκλειε τις γυναίκες από επαγγέλματα όπως τη μεταλλουργία και τις εξορυκτικές εργασίες, και τους απαγόρευε, επίσης, να απασχοληθούν ως οδηγοί λεωφορείων, ναυτικοί, αλεξιπτωτίστριες, μηχανικοί αυτοκινήτων ακόμα και ως κατασκευάστριες πνευστών οργάνων.

Πολλά επαγγέλματα που βρίσκονταν σε αυτήν τη λίστα του 2000 είναι, πλέον, προσβάσιμα στις γυναίκες, βάσει του διατάγματος του υπουργείου Εργασίας.

Οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν, επίσης, ότι θα προσλάβουν γυναίκες οδηγούς τρένων το 2021.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάβασε επίσης: Πρώτη γυναίκα διευθύνουσα σύμβουλος, σε μία από τις κορυφαίες τράπεζες διεθνώς

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.