Πόσες φορές δε «λιγουρευτήκατε» εκείνες τις χαρούμενες οικογένειες στις διαφημίσεις και στα περιοδικά; Ξέρετε εκείνα τα ροδαλά προσωπάκια που κάθονται ντελικάτα και χαμογελαστά στο τραπέζι, με τις χνουδωτές και βαμβακερές πιτζάμες, η μητέρα και ο πατέρας με τα μπουρνούζια και ένα φανταστικό και σωστά διατροφικό πρωινό να τους περιμένει στο τραπέζι;

Τα σερβίτσια όμορφα ταχτοποιημένα, πορτοκαλάδα από φρεσκοστειμμένα πορτοκάλια και οι λιλιπούτειοι φίλοι μας να τρώνε την ομελέτα με μαχαιροπίρουνο. Και να χαμογελάνε! Μα που την βρίσκουν τόση όρεξη και ενέργεια πρωί πρωί;

Εσύ βία που προλαβαίνεις να του ζεστάνεις ένα ποτήρι γάλα, άντε αν ξυπνήσεις και νωρίτερα να ετοιμάσεις δημητριακά. Στο σπίτι επικρατεί πανικός, το μπάνιο είναι μονίμως κατειλημμένο, για μία ακόμα φορά τα αδέρφια μαλώνουν μεταξύ τους, και, πάλι, θα αργήσεις στη δουλειά.

Και νιώθεις ανεπαρκής. Σίγουρα κάτι δεν κάνεις καλά…δεν μπορεί, υπάρχει αυτή η οικογένεια τη βλέπεις μπροστά σου παντού, φαντασιώνεσαι ότι υπάρχει σε πολλά σπίτια, απλά εσύ δεν τα κατάφερες τελικά.

Διάβασε επίσης: 7 στοιχεία μίας υγιούς συντροφικής σχέσης

Ποιες, όμως, οικογένειες θεωρούνται ευτυχισμένες;

«…οι ευτυχισμένες οικογένειες είναι όλες ίδιες, κάθε, όμως, δυστυχισμένη είναι δυστυχισμένη με τον δικό της τρόπο».
(Λ. Τολστόι / Άννα Καρένινα).

Η οικογενειακή ευτυχία δεν εξαρτάται από το είδος της δομής της. Η δυναμική που αναπτύσσεται μεταξύ των μελών που την αποτελούν, ανεξάρτητα από τους βιολογικούς ή άλλους συσχετισμούς, είναι αυτή που καθορίζει την ευτυχία μιας οικογένειας.

Η πολυδιάστατη έννοια της ευτυχίας, η οποία έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών και διαφορετικών επιστημονικών κλάδων όπως και μελέτη χιλιάδων ειδικών, έχει οδηγήσει στην αδυναμία υιοθέτησης ενός κοινού ορισμού ή έστω ενός κοινού κώδικα επικοινωνίας αναφορικά με αυτό το ζήτημα, γεγονός που δίνει μια γοητεία στο εγχείρημα προσδιορισμού τι είναι ευτυχία.

Ο υπέρτατος αυτός στόχος, η ευτυχία, αποτελεί μία έννοια καθημερινή αλλά δυσνόητη.

Δεν επιτρέπει έναν μονοδιάστατο ορισμό, δεν προσφέρεται για πειραματικές διαπιστώσεις, όπως και οι σχέσεις μεταξύ των ίδιων των γονιών και με τα παιδιά τους που είναι σημαντικές για τη νοητική και συναισθηματική ανάπτυξή των τελευταίων και για τη σταθερότητα των οικογενειών.

Τα παιδιά είναι πιο ευτυχισμένα με την οικογενειακή κατάστασή τους, αν οι γονείς είναι ευτυχισμένοι με τη σχέση που οι ίδιοι έχουν μεταξύ τους.

Όσο λιγότερη είναι η επικοινωνία μεταξύ ενηλίκων και παιδιών σε μια οικογένεια τόσο περισσότερο απαισιόδοξα γίνονται τα παιδιά, καθώς δεν αισθάνονται ασφαλή στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Για να περάσετε σωστές άξιες στα παιδιά σας, επικεντρωθείτε στη συντροφικότητα και όχι σε κηρύγματα.

Όσο πιο κοντά είστε στα παιδιά σας τόσο πιο σωστά θα μεταδώσετε τις αξίες που θέλετε και τόσο λιγότερο χώρο θα έχει η δυστυχία στις ζωές σας.

Πότε, όμως, μια οικογένεια γίνεται δυστυχισμένη? Ποια τα χαρακτηριστικά αυτής?

Οι οικογένειες που δεν λειτουργούν σωστά και είναι δυστυχισμένες έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά:

  • Ένας από τους δύο γονείς έχει υπερβολική εξουσία και στην ουσία διοικεί μόνος του την οικογένεια.
  • Προβλήματα στην επίλυση διαφωνιών και συγκρούσεων μέσα στην οικογένεια.
  • Έλλειψη εκτίμησης μεταξύ των ατόμων που απαρτίζουν την οικογένεια.
  • Τα μέλη της οικογένειας δεν ακούν ή δε μιλάνε ο ένας στον άλλο.
  • Άρνηση αναγνώρισης ή αποδοχής της γνώμης των άλλων.
  • Υπάρχει στις οικογένειες αυτές αυξημένη χρήση αρνητικών τρόπων επικοινωνίας, όπως, για παράδειγμα, κριτική, φωνές, βλοσυρότητα.
  • Παρατηρείται, επίσης, αυξημένη χρήση σωματικής τιμωρίας για την επιβολή πειθαρχίας.

Έτσι, λοιπόν, η αναγνώριση των παραγόντων που συμβάλλουν στο να είναι μια οικογένεια ευτυχισμένη μπορεί να βοηθήσει, τα μέγιστα, σε οικογένειες με μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα. Στις σοβαρότερες περιπτώσεις η βοήθεια από ειδικούς είναι δυνατόν να θέσει τις βάσεις μιας επίλυσης των προβλημάτων.

Βασικά, όμως, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η θετική επικοινωνία, η εκτίμηση, η αφιέρωση χρόνου για να κάνουν κάτι όλοι μαζί, και το πνεύμα της ομάδας για όλα τα σημαντικά ζητήματα συμβάλλουν στην καλή λειτουργικότητα της οικογένειας και την κάνουν να είναι ευτυχισμένη.

Η αξιολόγηση της δυναμικής που υπάρχει μέσα στη δική σας οικογένεια μπορεί να σας δείξει σημεία πάνω στα οποία, όταν δουλέψετε και τα βελτιώσετε, θα κάνετε την οικογένειά σας ακόμα καλύτερη! Άλλωστε, ο καθένας μπορεί να έχει μία ευτυχισμένη οικογένεια. Και, σίγουρα, την ευτυχία δεν τη φέρνει το πρότυπο της άλφα ή της δείνα διαφημιστικής καμπάνιας. Γιατί, όσο παράξενη και τρελή μπορεί να είναι στους άλλους η οικογένειά σας, για ‘σας θα είναι πάντα η ευτυχία σας!

Διάβασε επίσης: Δώσε χρόνο στο παιδί σου, όχι στη συσκευή σου!

Πρώτη δημοσίευση στο apexartisithes.gr

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.