Η έννοια της επιτυχίας έχει συνδεθεί έντονα με την έννοια της ευτυχίας. Σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας παλεύουμε να είμαστε επιτυχημένοι σε όποιοn ρόλο καλούμαστε να επιτελέσουμε.

Από πολύ μικρή ηλικία αναμένεται από την οικογένειά μας και τον ευρύτερο περίγυρό μας να ακολουθούμε τους κυρίαρχους κοινωνικούς κανόνες και αξίες που, συχνά, εμπεριέχουν την έννοια της επιτυχίας.

Προς ανεύρεση της επιτυχίας ή και της ευτυχίας;

Η πορεία είναι, λίγο πολύ, προδιαγεγραμμένη…πρέπει να είμαι ένας/μία καλός/ή αλλά και κοινωνικός/ή μαθητή/ήτρια στο σχολείο, πρέπει να σπουδάσω και να αποκτήσω όσα περισσότερα εφόδια μπορώ για να βγω έτοιμος/η στην αγορά εργασίας, πρέπει να βρω μια δουλειά και να εξελιχθώ επαγγελματικά, αλλά και να δημιουργήσω και να συντηρήσω τη δική μου οικογένεια και, παράλληλα, πρέπει να αφιερώνω χρόνο και να φροντίζω τον εαυτό μου…Πόσες από αυτές τις προσδοκίες μπορεί, όμως, κάποιος να εκπληρώσει ειδικά τη σημερινή εποχή; Η επιμονή στην τήρηση αυτών των στόχων οδηγεί άραγε πάντα στην ευτυχία;

Αν και η συνεχής εκπαίδευση και εξειδίκευση, η εξασφάλιση μίας σταθερής επαγγελματικής θέσης και της επαγγελματικής εξέλιξης, και η οικονομική ασφάλεια θεωρούνται ακόμη πολύ σημαντικά, υπάρχουν αρκετοί που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις προσδοκίες.

Διάβασε επίσης: 5 αποφθέγματα για την ευτυχία

Πολλοί αγωνίζονται και θα συνεχίσουν να προσπαθούν να ανταποκριθούν σε αυτά τα «πρέπει» που θέτει η κοινωνία και η οικογένεια.

Θεωρούν πολύ σημαντικό να μείνουν πιστοί στις αρχές της οικογένειάς τους περί επιτυχίας, γιατί με αυτόν τον τρόπο νιώθουν ασφαλείς και πιστεύουν ότι μπορούν να οδηγηθούν στην ευτυχία. Μερικές φορές η δυσκολία έγκειται όταν επιτυχία θεωρείται μόνο η εξασφάλιση όλων των παραπάνω στόχων, και δεν αναγνωρίζονται ούτε επιβραβεύονται τα ενδιάμεσα βήματα που μπορεί να οδηγήσουν στην εκπλήρωση των τελικών στόχων.

Μία άλλη δυσκολία είναι όταν προκύπτει, λόγω των συνθηκών, κάποιος να μην επιτυγχάνει αυτούς τους στόχους στη «σωστή» ηλικία ή φάση ζωής. Από την άλλη, αρκετοί έχουν αναγκαστεί ή και επιλέξει να ξεφύγουν από την προκαθορισμένη πορεία και να δοκιμάσουν καινούργια μονοπάτια.

Στην προσπάθειά τους να πετύχουν ή και να βρουν την ευτυχία, επαναπροσδιορίζουν τις αξίες, τους στόχους και τις επιλογές τους. Αυτή η καινούργια στάση, σίγουρα, μπορεί να αποφέρει δύσκολα συναισθήματα και μία μικρότερη αίσθηση ασφάλειας, και να μην επιφέρει, σίγουρα, και την αναμενόμενη επιτυχία, αλλά υπάρχουν πιθανότητες να αποβεί χρήσιμη και δημιουργική.

Κανένας δρόμος δεν είναι πιο σωστός ή πιο λάθος, αλλά ο καθένας αποφασίζει ποιον δρόμο θα διαλέξει. Οι περισσότεροι προσπαθούμε να είμαστε επιτυχημένοι, γιατί από μικροί μάθαμε πως έτσι θα βρούμε την ευτυχία…Μήπως χρειάζεται ο καθένας από εμάς να επαναπροσδιορίσει τι είναι επιτυχία για τον ίδιο αλλά και τι μπορεί να τον οδηγήσει στη δική του ευτυχία;

Πρώτη δημοσίευση του άρθρου στο nflorentin.gr

Διάβασε επίσης: Θέσε στόχους, και φθάσε στην αληθινή ευτυχία

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.