Όλα για την κληρονομικότητα των ψυχικών ασθενειών

Το ζήτημα της κληρονομικότητας των ψυχιατρικών διαταραχών έχει απασχολήσει τόσο τους ψυχιάτρους όσο και τους γενετιστές.

Κατά τη διάρκεια των διαγνωστικών συνεντεύξεων ενός ανθρώπου που έρχεται για ψυχοθεραπεία, συχνά γίνεται η ερώτηση «αν κάποιο από τα μέλη της οικογένειας έχει νοσήσει ψυχιατρικά ή έχει νοσηλευθεί». Η ερώτηση αυτή γίνεται με σκοπό να διαπιστωθεί η αυξημένη πιθανότητα ψυχιατρικής νοσηρότητας, γιατί υπάρχει συσχέτιση της κληρονομικότητας και της πιθανότητας ανάπτυξης ψυχικής διαταραχής.

Η κληρονομικότητα, δεν είναι αποκλειστικό της Ψυχιατρικής.

Γνωστή είναι, επίσης, η γενετική προδιάθεση σε ασθένειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, νόσος Αλτσχάιμερ, καρδιοπάθειες.

Η γενετική προδιάθεση ποικίλει από νόσο σε νόσο, και, σπανίως, μιλάμε για βαθμό εκδήλωσης 100%.

Η γενετική προδιάθεση, όμως, ΔΕ σημαίνει ότι το άτομο που τη φέρει, θα αναπτύξει, οπωσδήποτε, νόσο. Υπάρχουν πολλοί, ακόμα, παράγοντες που θα επηρεάσουν την πυροδότηση μιας παθολογικής κατάστασης, αλλά και πολλοί άλλοι, που θα αποτρέψουν την εκδήλωση μιας νόσου.

Δεν υπάρχει γονίδιο για ψυχικές ασθένειες. Υπάρχει, όμως, η προδιάθεση.

Οι επιστήμονες δεν έχουν, ακόμη, ανακαλύψει συγκεκριμένα γονίδια που να συνδέονται με τα ψυχικά νοσήματα.

Ο ρόλος του περιβάλλοντος στην εκδήλωση της ψυχικής ασθένειας

Αυτό που γνωρίζουν με σιγουριά οι επιστήμονες είναι ότι το περιβάλλον παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση μιας ψυχικής ασθένειας. Παράγοντες που θα μπορούσαν να συντελέσουν στην εκδήλωσή της: κακές συνθήκες διαβίωσης, κακοποίηση.

-Ένα άτομο με οικογενειακή προδιάθεση, εκτεθειμένο σε τέτοιες συνθήκες του περιβάλλοντός του, είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσει μια ψυχική ασθένεια( Mordecai).

-Αποτέλεσματα ερευνών: όσο περισσότερες εμπειρίες κακοποίησης (σωματικής, ψυχολογικής) είχαν ως παιδιά, τόσο μεγαλύτερα προβλήματα είχαν ως ενήλικες, υγείας ή και ψυχικά, ακόμα και τάσεις αυτοκτονίας.

-Ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει καθημερινώς στρεσσογόνες καταστάσεις στην προσωπική του και επαγγελματική ζωή, και έχει και τη γενετική προδιάθεση, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει μια ψυχική ασθένεια (Jonathan Sperry).

-Η φτώχεια είναι μία από τις αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν ψυχικές ασθένειες. Παιδιά που διαβιούν κάτω από δύσκολες συνθήκες, έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ένα ψυχικό νόσημα.

Είναι, επομένως, κληρονομικές οι ψυχικές ασθένειες;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, αν ένα μέλος της οικογένειάς σου εμφανίζει ψυχική ασθένεια, είναι πιθανό να την εκδηλώσεις κι εσύ (Morecai). Ωστόσο, μπορεί να μην εκδηλώσεις ποτέ συμπτώματα, αν δεν έχεις παιδικά τραύματα, αν ζεις μία φυσιολογική ζωή, χωρίς άγχος, και το περιβάλλον σου σε στηρίζει.

Ωστόσο, οι ψυχικές ασθένειες μπορούν να εμφανιστούν ακόμα κι αν δεν υπάρχει γενετική προδιάθεση. Οπότε, είναι καλό να αναγνωρίζουμε κάποια από τα συμπτώματα, ώστε να απευθυνθούμε σε ειδικό: απόσυρση, υπερβολικό άγχος, αυτοκαταστροφικές τάσεις, περίοδοι μανίας.

Γράφει η Μανιού Μαρία Σύμβουλος ψυχικής υγείας – Ψυχοθεραπεύτρια, GLUK ambassador του Facebook Group Greek Ladies in the UK

Διάβασε επίσης: Για την ψυχική υγεία των παιδιών

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.