Οι επονομαζόμενες κρίσεις πανικού είναι αιφνίδια επεισόδια έντονου άγχους, φόβου και πανικού, όπου το άτομο μπορεί να νιώθει ζαλάδα, πόνο στο στήθος, δύσπνοια, ταχυκαρδία, να νιώθει ότι ασφυκτιά και να τρέμει, γενικότερα να έχει την αίσθηση ότι πεθαίνει.

«Θυμάμαι την πρώτη φορά, ήμουν στο σινεμά, θυμάμαι να αρχίζω να ιδρώνω, ναι τρέμω, δεν μπορούσα να αναπνεύσω…πίστεψα πως πέθαινα. Μετά το ίδιο συνέβη σε δημόσιο χώρο, μετά την ώρα που οδηγούσα…Τώρα το ξέρω, όταν αρχίζω ν’ ανησυχώ, αγχώνομαι και δεν μπορώ να σταματήσω… φοβάμαι, πια, τον φόβο της κρίσης και την αίσθηση ότι καταρρέω.»

Οι κρίσεις πανικού εκδηλώνονται απροειδοποίητα και, συχνά, τα άτομα που τις βιώνουν δε γνωρίζουν τους λόγους και τα πιθανά αίτια εμφάνισής τους. Δεν έχουν συγκεκριμένη ηλικία έναρξης, ούτε κάνουν διαχωρισμούς φύλου, αν και είναι πιο συχνή η εμφάνιση στις γυναίκες.

Μπορεί να διαρκέσουν από λίγα λεπτά μέχρι κάποιες ώρες και διαφέρουν από άτομο σε άτομο σε ένταση και σε συχνότητα.

Μετά το πρώτο επεισόδιο, το άτομο είναι πιθανό να αρχίσει να φοβάται την επανάληψη ενός τέτοιο επεισοδίου και να αυτοπεριορίζεται. Να μην πηγαίνει σε δημόσιους χώρους ή όπου συνωστίζεται κόσμος (αγοραφοβία), να αποφεύγει να οδηγήσει από φόβο μην του συμβεί κάποια κρίση στον δρόμο, να κλείνεται, σιγά σιγά, σπίτι και να απομονώνεται. Ο φόβος μίας επερχόμενες κρίσης, μπορεί να προκαλέσει, από μόνος του, κρίση πανικού.

Επειδή πολλά από τα συμπτώματα της κρίσης πανικού προσομοιάζουν αυτά άλλων σοβαρών παθήσεων, όπως εμφράγματος, καρδιακού επεισοδίου, εγκεφαλικού κ.ά., είναι σημαντικό να γίνει μία σωστή διάγνωση και αξιολόγηση.

Διάβασε επίσης: Κρίση πανικού: πότε και πώς τη βιώνουμε

Τι προκαλεί μια κρίση πανικού;

Η κρίση πανικού είναι ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο σύμπτωμα, όμως, όπως όλα τα συμπτώματα του σώματος, μάς δηλώνει ότι κάτι μας πιέζει και μας ζορίζει πολύ στη ζωή μας, που ίσως να μην το είχαμε, πριν, αντιληφθεί ή να επιλέγαμε να αγνοούμε το πόσο μας επηρεάζει. Άλλα αίτια μπορεί να αφορούν έντονο και συσσωρευμένο άγχος, καταπιεσμένο θυμό, αίσθηση εγκλωβισμού και αδιεξόδου σε κοντινές μας σχέσεις, καθώς και άλλα καταλυτικά γεγονότα στη ζωή μας (θάνατος, διαζύγιο, απόλυση).

Θεραπεία: πώς αντιμετωπίζονται οι κρίσεις πανικού;

Η ψυχοθεραπεία βοηθάει στην αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού, με συχνά θεαματικά αποτελέσματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις συνιστάται και φαρμακευτική αγωγή, σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία.

Η διάρκεια της θεραπείας διαφέρει από άτομο σε άτομο, όμως, λένε πως ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό. Είναι σημαντικό όποιος νιώθει εγκλωβισμένος από τους πανικούς του να ζητήσει άμεσα βοήθεια. Είναι μία «εφιαλτική» για πολλούς εμπειρία, όμως μπορεί να είναι η ευκαιρία για το ξεκίνημα ενός δρόμου που οδηγεί στην οριστική απαλλαγή από τα αόρατα δεσμά και τους φόβους που κουβαλούσαμε μία ζωή.

Έρα Μουλάκη, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια
Πρώτη δημοσίευση του άρθρου στο eramoulaki.gr

Διάβασε επίσης: Κρίσεις άγχους: Ώρα να δώσετε λύσεις

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.