Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου και αποτελεί αφιέρωμα σε ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα παγκοσμίως: τον καφέ.

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 2015 από τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ (International Coffee Organization – ICO) με στόχο την προώθηση της καλλιέργειας, της εμπορίας και της κατανάλωσης καφέ, καθώς και την υποστήριξη των παραγωγών καφέ σε όλο τον κόσμο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ δεν είναι μόνο μια ευκαιρία να γιορτάσουμε το αγαπημένο μας ρόφημα, αλλά και να αναδείξουμε την κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική σημασία του καφέ.

Οι μικροκαλλιεργητές, που συνήθως παράγουν την πλειοψηφία του παγκόσμιου καφέ, αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και οι ασταθείς τιμές της αγοράς. Η ημέρα αυτή υπενθυμίζει τη σημασία της δίκαιης εμπορίας και των βιώσιμων πρακτικών στην παραγωγή καφέ.

Σήμερα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να απολαύσετε το αγαπημένο σας ρόφημα, αλλά και να μάθετε περισσότερα για την ιστορία, την κουλτούρα και την παραγωγή του καφέ. Και γιατί όχι; Είναι μία υπέροχη ευκαιρία να το γιορτάσετε!

Μερικές ιδέες για το πώς να γιορτάσετε την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

  • Δοκιμάστε έναν νέο τύπο καφέ
  • Μάθετε για την προέλευση του καφέ που καταναλώνετε καθημερινά
  • Απολαύστε ένα καφεδάκι με την παρέα σας, στο αγαπημένο σας μαγαζί ή σε ένα μαγαζί που ειδικεύεται στον καφέ
  • Οργάνωσε μια γευσιγνωσία καφέ στο σπίτι. Πάρτε διάφορα είδη καφέ και βρείτε αυτό που σας ταιριάζει
  • Επενδύστε σε μία καλή μηχανή καφέ

Ποικιλίες Κόκκων Καφέ

Υπάρχουν πολλά είδη καφέ, ανάλογα με την ποικιλία του φυτού, την περιοχή καλλιέργειας και τον τρόπο παρασκευής. Τα πιο γνωστά:

Arabica (Αραβική)

Η πιο δημοφιλής ποικιλία καφέ παγκοσμίως. Έχει πιο απαλή, γλυκιά γεύση και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη από την ποικιλία Robusta. Καλλιεργείται σε υψηλά υψόμετρα, κυρίως στη Λατινική Αμερική.

Robusta

Έχει πιο δυνατή, πικρή γεύση και μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη σε σχέση με την Arabica. Είναι πιο ανθεκτική στις συνθήκες καλλιέργειας και συχνά χρησιμοποιείται σε στιγμιαίο καφέ και εσπρέσο.

Liberica

Σπανιότερη ποικιλία που έχει καπνιστή και φρουτώδη γεύση. Καλλιεργείται κυρίως σε περιοχές της Δυτικής Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Excelsa

Είδος καφέ που συνήθως θεωρείται υποκατηγορία της Liberica. Έχει μοναδικό προφίλ γεύσης με ελαφριά και φρουτώδη νότα και χρησιμοποιείται κυρίως σε χαρμάνια για να προσφέρει βάθος στη γεύση.

Η κάθε μέθοδος παρασκευής, φυσικά, προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία, ανάλογα με την προτίμησή σας σε γεύση και ένταση.

Γιορτάστε την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ και δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να εκτιμήσετε ακόμα περισσότερο την πλούσια κουλτούρα του καφέ!

Διαβάστε επίσης: Καφές: Τελικά κάνει καλό στην υγεία;

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.