Αν το καλοσκεφτεί κανείς όλη μας η ζωή περιστρέφεται γύρω από σχέσεις σχέσεις. Αρχικά με τους γονείς μας, τα αδέλφια και τους συγγενείς, μετά με τους φίλους, αργότερα με τους συνεργάτες και τον εργοδότη, και, βέβαια, στην κορυφή της πυραμίδας- ο βασιλιάς των σχέσεων: είναι οι σχέσεις με τον σύντροφο, με το ταίρι, με το άλλο μας μισό.

Έχει χυθεί πολύ μελάνι για να περιγραφούν σχέσεις πάθους, έρωτα που δε βιώθηκε, αγάπης και αυταπάρνησης, ανείπωτου έρωτα που σιγοκαίει στην καρδιά του ενός, σχέσεις εξάρτησης, σχέσεις με μεγαλύτερους/-ες, αλληλοϋποστήριξης, σχέσεις «μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε» και, γενικά, σχέσεις σε όλες τις μορφές και εκφάνσεις.

Μεγαλώνουμε και ό,τι γνωρίζουμε για τις σχέσεις και το μαζί με τους άλλους αφορά στη σχέση των γονιών μας και πώς εμείς σχετιστήκαμε μ’ αυτούς. Αυτές οι τόσο πρωταρχικές σχέσεις μάς καθορίζουν περισσότερο απ’ όσο θα θέλαμε και παίζουν καταλυτικό ρόλο στις μετέπειτα ενήλικες σχέσεις μας και στην επιλογή συντρόφου.

Πολλές φορές, προσπαθώντας να αποφύγουμε το μοντέλο της σχέσης των γονιών μας, φτάνουμε στο ακριβώς αντίθετο άκρο και, τελικά, ζούμε αυτό που φοβόμαστε.

Αν για παράδειγμα οι γονείς μας είχαν μια συγκρουσιακή σχέση, μπορεί για να το αποφύγουμε να επιλέγουμε να μην εκφράζουμε τους θυμούς μας μέσα στη σχέση, και, τελικά, να καταλήγουμε να έχουμε τεράστιες εκρήξεις θυμού, και οι γύρω να μη μας καταλαβαίνουν.

Επίσης, μεγάλο ρόλο παίζουν τα πιστεύω και οι πεποιθήσεις που έχουμε για τις σχέσεις (που και αυτές σε μεγάλο βαθμό τις υιοθετήσαμε από την οικογένειά μας) «όποιος αγαπά παιδεύει», «η καλή σύντροφος είναι δούλα και κυρά», καθώς και τα κοινωνικά πρότυπα και τα προσωπικά μας βιώματα, π.χ. μετά από μια άδοξη σχέση πιστέψαμε «ότι δε θα μας ξανά αγαπήσουν ποτέ».

Διάβασε επίσης: 8 συμπεριφορές που καταστρέφουν τις σχέσεις

Οι συντροφικές σχέσεις είναι πολύ σημαντικές στη ζωή μας

Όλοι θέλουμε να έχουμε μία σχέση με πάθος, αγάπη, κατανόηση, υποστήριξη, όμως, αν δεν ασχοληθούμε πρώτα να μάθουμε τον εαυτό μας, να δούμε τι πραγματικά θέλουμε από τον άλλον, αν δεν κατανοήσουμε τα αντιφατικά κομμάτια που κουβαλάμε, που ίσως μας εμποδίζουν στην εύρεση συντρόφου (π.χ. μη ρεαλιστικά πρότυπα: να είναι ώριμος, νέος, ωραίος, ταξιδεμένος, ευκατάστατος, συντροφικός, δυναμικός- και η λίστα μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον), θα ματαιωνόμαστε, ξανά και ξανά, και θα κατηγορούμε την κακή μας τύχη, τους άντρες ή τις γυναίκες όλου του πλανήτη, την κρίση ή την άτιμη κοινωνία.

Όλοι μπορούμε και αξίζουμε να έχουμε έναν σύντροφο στη ζωή μας που θα μας αγαπά και θα μας στηρίζει, που θα προσπαθεί, όσο και εμείς, για τη βελτίωση της σχέσης μας, και που μαζί θα απολαμβάνουμε την κάθε μέρα.

Έρα Μουλάκη ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια – οικογενειακή θεραπεύτρια, συγγραφέας παιδικών βιβλίων

Πρώτη δημοσίευση του άρθρου στο eramoulaki.gr

Διάβασε επίσης: Ο κύκλος ζωής της οικογένειας

7 λόγοι διαζυγίου: γιατί κάποιοι γάμοι αποτυγχάνουν;

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.