Πλέον, τα social media είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Η χρήση τους, όμως, δεν έχει μόνο θετικά. Πολλές φορές επιδρά αρνητικά, ειδικά στις νεαρές ηλικίες και, κυρίως, στα κορίτσια, που φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο!

Αυτό συμβαίνει γιατί, συνήθως, οι νεαρές ηλικίες ακολουθούν διάσημους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συγκρίνουν τη ζωή τους με αυτούς. Με τα ρούχα τους, το χαμόγελό τους, τον υψηλό αριθμό followers τους και, γενικά, την ποιοτική ζωή που φαίνεται να κάνουν.

Έτσι οι περισσότεροι χρήστες των social media είναι πιο πιθανό να νιώσουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη, έλλειψη αυτοπεποίθησης, ζήλεια και διατροφικές διαταραχές, επειδή συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλους χρήστες.

Η έρευνα του Νικ Μπακλάνοβ, αναφέρει ότι στην Ελλάδα το 2019 καταγράφηκαν 3.204.000 χρήστες στο Instagram, το οποίο αντιστοιχεί στο 28% του πληθυσμού.

Διάβασε επίσης: Η σημασία του «ασφαλούς δεσμού» ανάμεσα σε γονείς και παιδιά

Social media: τι μας δείχνουν οι μελέτες

Όπως αναφέρει το iatrikanews.gr, σε μία μελέτη που έγινε, από τις 150 νεαρές γυναίκες που ερωτήθηκαν, το μεγαλύτερο ποσοστό θεωρεί τον εαυτό του λιγότερο ελκυστικό από τους ανθρώπους που βλέπει στα social media.

Άλλη μελέτη έδειξε ότι το 70% των γυναικών ηλικίας 18 έως 35 ετών επεξεργάζεται με πολλά φίλτρα τις φωτογραφίες, πριν τις ανεβάσει στα social media. Αυτό δείχνει έλλειψη αυτοπεποίθησης για την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους, χωρίς αυτά.

Επίσης, η συνεχής ενασχόληση με το ανέβασμα φωτογραφιών και selfies συνδέεται, άμεσα, με την εξωτερική τους εμφάνιση, καθώς φαίνεται ότι περιμένουν την επιβεβαίωση μέσα από τα likes.

Social media

Θα πρέπει, λοιπόν, να γίνεται σωστή ενημέρωση, κυρίως στα νεαρά παιδιά, και οι γονείς να είναι δίπλα τους, ώστε, αν γίνεται κατάχρηση των social media, να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

Διάβασε επίσης: Με βλέπεις χοντρή μα είμαι αδύνατη; Ονομάζομαι νευρογενής ανορεξία

Φωτογραφία από unsplash

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.