Στο νέο μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας δεν καταργούνται τα μέτρα προστασίας, καταργείται η υποχρεωτική τους τήρηση

Στόχος του νέου μοντέλου διαχείρισης της πανδημίας covid-19, με τις αυξημένες ελευθερίες, αλλά όχι κατάργηση των μέτρων ατομικής προστασίας, είναι να μη μολυνθούμε, ανέφερε η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την πορεία της πανδημίας.

Νέο μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας

«Δεν καταργούνται τα μέτρα προστασίας, καταργείται η υποχρεωτική τους τήρηση. Αυτό σημαίνει ότι η Πολιτεία εμπιστεύεται τους πολίτες οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί και εξοικειωθεί με τα βασικά μέτρα προστασίας αυτά τα δυόμιση χρόνια και είναι σε θέση να τα υιοθετούν για να προστατεύουν τον εαυτό τους, χωρίς να διακόψουν την κοινωνική τους δραστηριότητα, και χωρίς να χρειάζεται να επιβληθούν με νομοθετικές παρεμβάσεις».

Επανέλαβε τα μέτρα ατομικής προστασίας που έχουμε μάθει, πλέον, δίνοντας έμφαση στον βασικό εμβολιασμό, αλλά και στις αναμνηστικές δόσεις. «Προσπαθούμε να έχουμε στον νου μας ότι κάθε ένας έχει ένα προσωπικό προφίλ που συνιστά διαφορετικό βαθμό κινδύνου για σοβαρή νόσο», και, αντίστοιχα, τροποποιούμε τη συμπεριφορά μας, ανέφερε. Πρόσθεσε ότι βασικό μέλημα όλων μας είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ιός δεν μπορεί να εκριζωθεί, στην καλύτερη περίπτωση θα μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορωνοϊό, όπως συνυπάρχουμε και με άλλους ιούς.

«Δεν μπορούμε να επιστρέφουμε στην προπανδημική κατάσταση», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «μιλάμε για μία προσαρμογή σε νέα δεδομένα, μέσα από το μοντέλο βιώσιμης διαχείρισης», όπου θα ζούμε με τα βασικά μέτρα προστασίας καθημερινά.

Ο έλεγχος επικεντρώνεται στα παιδιά με συμπτώματα

Στο θέμα των σχολείων, στην προσπάθεια που έγινε να μείνουν ανοιχτά και στο πώς θα πορευθούμε από εδώ και πέρα, αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η εμπειρία που έχει αποκτηθεί μέχρι σήμερα είναι μεγάλη. Το μοντέλο που επιλέχθηκε ήταν του τακτικού προγραμματισμένου ελέγχου με τα self test, με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων. Ακολουθήθηκε, επίσης, η σχολαστική και συστηματική ιχνηλάτηση των επαφών.

Σημαντικό όπλο, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, ήταν η άριστη συνεργασία όλων και η πιστή χρήση της μάσκας από την σχολική κοινότητα. Η αποτίμηση της στρατηγικής είναι εξαιρετικά θετική, ανέφερε η καθηγήτρια. Σταθερά παρέμειναν τα κρούσματα στα παιδιά 4-18 ετών και στη συνέχεια ξεκίνησε η μείωσή τους, φτάνοντας την προηγούμενη εβδομάδα να αποτελούν το 20% του συνόλου των κρουσμάτων covid-19.

Με τη βελτίωση των κρουσμάτων μετακινούμαστε σε άλλη τακτική όπου ο έλεγχος στην κοινότητα, αλλά και στα παιδιά στα σχολεία, θα επικεντρώνεται σε όσα έχουν συμπτώματα, είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία

Ειδικότερα, με την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία δε θα υποχρεούνται σε self test, αλλά ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος στα παιδιά με συμπτώματα. Τα μέτρα περιορισμού της διασποράς θα συνεχίσουν να ισχύουν, όπως η χρήση μάσκας, ο εξαερισμός των τάξεων και υγιεινή των χεριών. Επίσης, θα συνεχίσει να ισχύει η συστηματική ιχνηλάτηση των επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Σημείωσε, επίσης, ότι οι γονείς θα πρέπει να παραμείνουν ευαισθητοποιημένοι και να αναγνωρίζουν έγκαιρα πιθανά συμπτώματα λοίμωξης των παιδιών τους.

Τελευταία, πρόσθεσε, έχουμε μια μεγάλη έξαρση άλλων λοιμώξεων, και αυτό συμβαίνει διότι μετά από δύο χρόνια που είχαμε σημαντική μείωση των δραστηριοτήτων, με την αυστηρή χρήση της μάσκας, τώρα τα μέτρα χαλαρώνουν. Συνέστησε στους γονείς με την εκδήλωση συμπτωμάτων λοίμωξης να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι και να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους. Έλεγχος για covid θα γίνεται όταν κρίνεται απαραίτητο από τον γιατρό τους. Το παιδί θα επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών χωρίς πυρετό.

Αναφερόμενη στα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας που καταγράφονται στην Ευρώπη, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι φαίνεται να οφείλεται σε κάποιον αδενοϊό. Εξήγησε, επίσης, ότι δε συνδέονται με εμβολιασμό ή με νόσο long covid.

Τι αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης

Στο πλαίσιο ύφεσης των σκληρών δεικτών της πανδημίας και διαχείρισής της που παρατηρείται, οι χώρες, ανάλογα με την πίεση στο σύστημα υγείας, έχουν μειώσει και συνεχίζουν να μειώνουν τους περιορισμούς που αποσκοπούσαν στη μείωση της μετάδοσης του κορωνοϊού, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αποτελεί, όπως είπε, φυσική εξέλιξη η σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών που θα οδηγήσει σε μία βελτιωμένη καθημερινότητα σε όλον τον κόσμο, και όχι μόνο στην Ελλάδα.

«Το να διαχειριζόμαστε τον ιό σημαίνει ότι, σε βάθος χρόνου, πρέπει να διατηρήσουμε το τείχος προστασίας, αλλά και να υιοθετήσουμε ασφαλείς συμπεριφορές, ανάλογα, βέβαια, με τον ατομικό κίνδυνο του καθενός», κατέληξε

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάβασε επίσης: Η αγανάκτηση του ΠΟΥ δύο χρόνια μετά την κήρυξη της πανδημίας

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.