Τι σημαίνει να κουβαλάς την ταμπέλα «καλό παιδί»

Από μικρά θυμόμαστε να μας λένε οι γονείς μας ότι πρέπει να είμαστε «καλά παιδιά». Έτσι κι εμείς, μεγαλώνοντας, βάζουμε στα παιδιά μας ακριβώς την ίδια ταμπέλα. Επιδιώκουμε να γίνουν τα «καλά παιδιά» που, πάντα, ακούγαμε από τους γονείς μας, τους δασκάλους μας, τους συγγενείς μας. Αλλά τι σημαίνει να είσαι «καλό παιδί»;

Κατά τη γνώμη μου, λανθασμένα, βέβαια, το «καλό παιδί» σημαίνει να κάνεις αυτό που θέλουν οι άλλοι. Να μην εκφράζεις τις απόψεις σου, ιδιαίτερα αν διαφέρουν από το σύνολο, να είσαι υπάκουος, να παίρνεις πολύ καλούς βαθμούς στο σχολείο, να είσαι ευχάριστος, να μην κλαις και, γενικά, να είσαι όπως θέλουν οι άλλοι να είσαι.

Όλοι, φυσικά, θυμόμαστε τις εκφράσεις: «εσύ είσαι καλό παιδί, δεν κάνεις τέτοια», «τα καλά παιδιά κάθονται φρόνιμα», «αν είσαι κακό παιδί, θα σε δει ο αστυνομικός», «αν είσαι κακό παιδί, θα σε πάρει ο μπαμπούλας», «τα καλά παιδιά είναι και καλοί μαθητές», «Έλα, κάνε μου το χατίρι, αφού εσύ είσαι καλό παιδί».

Δηλαδή, από ό,τι έχω καταλάβει, τα καλά παιδιά είναι αυτά που δεν εκφράζονται, δεν κάνουν κάτι που στεναχωρεί τους άλλους, υπομένουν και προσπαθούν, καθημερινά, να έχουν μία καλή συμπεριφορά, γιατί κουβαλάνε την ταμπέλα του «καλού παιδιού»!

Όμως, όταν κάποιος δεν τους συμπεριφέρεται σωστά, δεν πρέπει να εκφραστούν; Δεν πρέπει να πουν: «όχι, δεν μπορώ να είμαι καλό παιδί σ’ εσένα, γιατί εσύ δεν είσαι σ’ εμένα, γιατί εσύ μου έκανες πράγματα που δε μου άρεσαν».

Δεν μπορώ να είμαι, πάντα, καλό παιδί!

Αυτό το διευκρινίζουμε στα παιδιά μας. Τους δίνουμε να καταλάβουν ότι είναι όμορφο να έχεις καλές συμπεριφορές, γενικά, στη ζωή σου. Αν κάτι, όμως, δε σου αρέσει, πρώτα από όλα το λες, το εκφράζεις και, ακόμα καλύτερα, γυρίζεις την πλάτη και αποχωρείς. Γιατί να πρέπει να είσαι εκεί και να το καταπίνεις, για να είσαι καλό παιδί;

Γιατί, αν το ψάξετε βαθιά, αυτό περνάμε στα παιδιά μας. Είσαι καλό παιδί μόνο αν κάθεσαι καλά στο σχολείο. Αν είσαι καλό παιδί, δεν είσαι ζωηρός. Είσαι καλό παιδί, επειδή φέρνεις καλούς βαθμούς. Είσαι καλό παιδί, όταν σε χτυπάνε, και δεν αντιδράς!

Φανταστείτε λίγο όλες αυτές τις συμπεριφορές, όλα αυτά τα διδάγματα που έχει μάθει ένα καλό παιδί. Πώς θα μπορέσει να αντεπεξέλθει, όταν θα μεγαλώσει; Πώς θα είναι σε μία εταιρεία, όταν θα το υποβιβάζει το αφεντικό του; Πώς θα είναι σε μία παρέα, όταν κάποιοι το υποτιμούν ή του μιλάνε άσχημα; Πώς θα νιώθει, όταν δεν τα έχει πάει τόσο καλά στις εξετάσεις; Δεν μπορούν, όμως, να είναι όλοι καλοί στα πάντα! Άσχετα αν εμείς, οι γονείς, θα το θέλαμε, όπως το ήθελαν και οι γονείς μας! Σκέψου αυτό το παιδί πώς θα είναι, αν φτιάξει τη ζωή του και κάνει παιδιά. Τι θα τους διδάξει; Σκέψου, λοιπόν, πόσο βαριά είναι αυτή η ταμπέλα του «καλού παιδιού» που κουβαλάνε τα παιδιά μας από μικρά!

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Να μη βάζουμε ταμπέλες στα παιδιά μας, αλλά να μιλάμε με γεγονότα. Παράδειγμα:

-Σήμερα είχες καλή συμπεριφορά ή
-Σήμερα δεν είχες καλή συμπεριφορά ή
-Αυτό που έκανες στο σχολείο μού άρεσε ή
-Αυτό που έκανες στο σχολείο δε μου άρεσε ή
-Οι βαθμοί σου ήταν καλοί, γιατί φαίνεται ότι προσπάθησες ή
-Οι βαθμοί σου δεν είναι τόσο καλοί, γιατί, μάλλον, δεν προσπάθησες πολύ. Εγώ πιστεύω σε εσένα, και την επόμενη φορά θα τα πας καλύτερα.

Κρίνουμε τη στιγμή, τη συμπεριφορά του παιδιού, και δε βάζουμε οποιαδήποτε ταμπέλα στο παιδί, γιατί δε θα μπορέσει να την ξεφορτωθεί εύκολα. Θα συμπεριφέρεται σύμφωνα με την ταμπέλα που κάποιοι τού όρισαν. Θέλετε κάτι τέτοιο για το παιδί σας;

Διάβασε επίσης: 19 λόγοι που πρέπει να σας οδηγήσουν σ’ έναν παιδοψυχολόγο

Tο παιδί σας αντιδρά με επιθετικότητα;

Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Ειδική Διαπαιδαγώγηση

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.