Τι σημαίνει όταν λέμε υγιεινή διατροφή;
Είναι το ίδιο για όλους;
Είναι ΜΙΑ η σωστή διατροφή για όλους;
Καθημερινά ακούμε για καινούργιες μελέτες πάνω στη διατροφή, δίαιτες, superfoods κτλ., δημιουργώντας όλο και περισσότερα ερωτηματικά και απορίες για το πώς θα ισορροπήσουμε τη διατροφή μας. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται μπερδεμένοι από όλες αυτές τις συμβουλές και τις ανορθόδοξες δίαιτες που κυκλοφορούν.
Η υγιεινή διατροφή δεν αφορά αυστηρά διατροφικούς περιορισμούς για την επίτευξη απώλειας βάρους/πόντων
Αντίθετα, μας βοηθάει να νιώσουμε περισσότερη ενέργεια, να βελτιώσουμε την υγεία μας και τη διάθεσή μας.
Σημαντικός παράγοντας για την αντιμετώπιση και μείωση σοβαρών ασθενειών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, καρδιαγγειακά νοσήματα κτλ.
Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι υγιεινή διατροφή είναι διαφορετική από άνθρωπο σε άνθρωπο, και ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες. Για αυτό είναι σημαντικό να διαμορφωθεί ένα διατροφολόγιο προσαρμοσμένο στις ανάγκες και στο πρόγραμμα αυτού του ανθρώπου.
Διάβασε επίσης: Διατροφή μετά τα 40: Οι 10 αλλαγές που πρέπει να κάνετε
Γενικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να βελτιώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες:
– Ξεκινήστε τη μέρα σας με το πρώτο γεύμα, είτε ως πρωινό είτε ως δεκατιανό (για όσους ακολουθούν διαλειμματική νηστεία) με ένα ισορροπημένο γεύμα με επιλογές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, χρώματα και φυτικής προέλευσης τροφές.
– Καταναλώστε 3 ισορροπημένα γεύματα την ημέρα που θα περιέχουν τον συνδυασμό φυτικής τροφής με πρωτεΐνη και υδατάνθρακα υψηλής αξίας.
– Μεταξύ των κύριων γευμάτων μπορείτε να καταναλώσετε μικρά υγιεινά σνακ, για να ισορροπήσετε τα επίπεδα της γλυκόζης, και να κατευνάσετε την πείνα για το επόμενο γεύμα (π.χ. ένα φρούτο με 5 ωμά αμύγδαλα ή ένα μίνι σάντουιτς λαχανικών).
– Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με χρώματα από λαχανικά και φρούτα.
– Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με καλά λιπαρά, όπως https://www.armenistis.gr/el/glamping-diamoni/sea-safari-tents-el μονοακόρεστα (ωμέγα-9 πχ ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα (ωμέγα-3 πχ ψάρι, ωμέγα-6 πχ ξηροί καρποί).
– Απαραίτητη η κατανάλωση νερού. Καταναλώστε 8-10 ποτήρια νερό την ήμερα.
– Αποφύγετε επεξεργασμένες τροφές με πολλά άγνωστα υλικά.
Π.χ. τρόφιμα με πολλά πρόσθετα κορεσμένα λιπαρά, trans λιπαρά, ζάχαρη, φρουκτόζη κτλ.
– Αποφύγετε την υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών.
– Μειώστε την κατανάλωση αλατιού. Προσπαθήστε σε κάποια γεύματα να μη χρησιμοποίησετε καθόλου αλάτι. Προτιμήστε μη επεξεργασμένο θαλασσινό αλάτι με βότανα ή φύκια. Το ανεπεξέργαστο αλάτι περιέχει 92 στοιχεία (μέταλλα και ιχνοστοιχεία) σε αντίθεση με το κλασικό επιτραπέζιο αλάτι που περιέχει 2-3 στοιχεία.
Οι συμβουλές αυτές μπορεί για κάποιους να είναι δύσκολες στην εφαρμογή, και, για αυτόν τον λόγο, είναι προτιμότερο να ξεκινήσουμε ένα βήμα τη φορά, μέχρι να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε περισσότερα.
Γράφει η Illona Dagdalianidou, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος μέλος του Facebook Group Greek Ladies in the UK
Διάβασε επίσης: Υγιεινή διατροφή και ο ρόλος του διαιτολόγου
Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.