Διατροφικά tips για τους εξεταζόμενους σε όλα τα επίπεδα

Η περίοδος των εξετάσεων, είτε πρόκειται για πανελλήνιες εξετάσεις είτε για εξετάσεις χαμηλότερης δυσκολίας και σημασίας, αποτελούν μία στρεσογόνο περίοδο για τους εξεταζόμενους. Λόγω του αυξημένου στρες, οι εξεταζόμενοι κατά τις περιόδους αυτές έχουν αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια, τόσο σωματική όσο και πνευματική.

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων αλλά και της προετοιμασίας για τις εξετάσεις – η οποία είναι εξίσου σημαντική – οι εξεταζόμενοι καλό είναι να λαμβάνουν επαρκή ενέργεια, ώστε να μπορούν να αντεπεξέρχονται στις απαιτήσεις της «φορτωμένης» καθημερινότητάς τους.

Δε συνιστάται, σε καμία περίπτωση, η εφαρμογή αυστηρά υποθερμιδικών προγραμμάτων διατροφής ή προγραμμάτων που αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων κατά την περίοδο αυτή.

Στην περίοδο αυτή είναι σημαντική η κατανάλωση τροφίμων απ’ όλες τις ομάδες (γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, ρύζι, μακαρόνια, κρέας, ψάρι), προκειμένου ο εξεταζόμενος να μη νιώθει στέρηση και να λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Ωστόσο, καλό θα ήταν να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον εμπλουτισμό του διαιτολογίου με τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Παρακάτω αναφέρονται αναλυτικά, μιας και το καθένα από αυτά συμβάλλει θετικά στην απόδοση του εξεταζόμενου:

Ω-3 λιπαρά οξέα

Εμφανίζουν πιο ομαλή ανάπτυξη όλου του νευρικού συστήματος, βοηθώντας στην καλύτερη απόδοση σε τεστ νοημοσύνης, προσοχής και μνήμης.
Πηγές: σολομός, τόνος, σκουμπρί, σαρδέλες, μαλακές μαργαρίνες, ξηροί καρποί.

Σίδηρος

Η έλλειψη σιδήρου προκαλεί διαταραχές προσοχής, μνήμης και συμπεριφοράς, ενώ συνδέεται στενά με χαμηλότερους δείκτες νοημοσύνης (IQ).
Πηγές: μοσχάρι, συκώτι, δαμάσκηνα αποξηραμένα, φακές, οστρακοειδή, σουσάμι.

Ψευδάργυρος

Πρόσφατη έρευνα από το Ινστιτούτο Υγείας της Ολλανδίας έδειξε ότι τα παιδιά που λάμβαναν συστηματικά ψευδάργυρο είχαν αυξημένη μαθησιακή ικανότητα και επίδοση στον γραπτό λόγο, και καλύτερη μνήμη.
Πηγές: κολοκύθια, οστρακοειδή, κόκκινο κρέας, σαρδέλες, συκώτι.

Βιταμίνες συμπλέγματος Β

Οι βιταμίνες συμπλέγματος Β συμμετέχουν στην παραγωγή της ακετυλοχολίνης που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά ερεθισμάτων στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και βελτιώνουν τη νοητική ικανότητα. Η έλλειψη των βιταμινών αυτών μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, κατάθλιψη, αδυναμία συγκέντρωσης και απώλεια μνήμης.
Πηγές: γάλα, αυγά, όσπρια, ψωμί πολύσπορο, καστανό ρύζι, δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για πολλές λειτουργίες του σώματος. Μία από αυτές είναι και η διατήρηση του νευρικού και μυϊκού συστήματος. Το άγχος και το στρες μειώνουν τα επίπεδα μαγνησίου. Σε περιόδους άγχους και κούρασης ενισχύστε τη διατροφή με μαγνήσιο· ενεργεί ως παράγοντας χαλάρωσης. Τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώσετε είναι οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα πράσινα λαχανικά.

Νερό

Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και ατονία, με αποτέλεσμα αυτό να σας προκαλεί άγχος. Προσλαμβάνετε καθημερινά 10 – 12 ποτήρια υγρών (νερό, χυμούς, τσάι, ημίπαχο γάλα). Έτσι, επιτυγχάνεται η καλύτερη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών σε όλα τα κύτταρα.

Καλή επιτυχία!!

Διάβασε επίσης: Απλά μυστικά για να μάθεις να τρως υγιεινά

Φωτογραφία από Daria Shevtsova

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.