Την κάλυψη όλων των εξόδων παρακολούθησης της εγκυμοσύνης του συνόλου των εγκύων γυναικών της Αλοννήσου, τις εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου και τοκετού καθώς και όλα τα έξοδα μεταφοράς και φιλοξενίας στις γυναίκες που ήδη κυοφορούν, καλύπτει ο όμιλος «Σαρακάκης».

Το πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει από το 2018, συνεχίζεται μέχρι σήμερα, και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Ομίλου, θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη χώρα μας είναι η υπογεννητικότητα. Κάποιες περιοχές που είναι απομακρυσμένες και δεν έχουν την υποδομή να εξυπηρετήσουν τις έγκυες γυναίκες, αλλά δεν υπάρχει και νοσοκομειακή περίθαλψη των γυναικών που κυοφορούν, παρατηρείται μία κάμψη των γεννήσεων. Μία από αυτές τις περιοχές είναι και η Αλόννησος.

Σε αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, διαπιστώνεται ένα αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, το 2016 καταγράφηκαν 26 θάνατοι και μόλις 14 γεννήσεις, ενώ το 2017 καταγράφηκαν 25 θάνατοι και μόνο 11 γεννήσεις», ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο fm 104,9» η επικεφαλής επικοινωνίας του Ομίλου, Μαρία Ξυτάκη, και συνέχισε:

«Ο πληθυσμός της Αλοννήσου, σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή του 2011, ανέρχεται σε 2.750 κατοίκους, που θα πει ότι έπρεπε να αναμένουμε 27-28 γεννήσεις ανά έτος, αλλά ο μέσος όρος γεννήσεων των 4 τελευταίων ετών είναι μόνο 14. Αυτό το πρόβλημα το έχει εντοπίσει η μη κερδοσκοπική εταιρεία «HOPE» genesis που ασχολείται με το θέμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα.

Αποστολή της είναι να παρέχει περίθαλψη σε έγκυες γυναίκες.

Εμείς έχουμε υιοθετήσει το νησί της Αλοννήσου, και αναλάβαμε την κάλυψη όλων των εξόδων παρακολούθησης της εγκυμοσύνης του συνόλου των εγκύων γυναικών του νησιού, τις εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου και τοκετού καθώς και όλα τα έξοδα μεταφοράς και φιλοξενίας τους, προσφέροντας ασφάλεια στις γυναίκες που ήδη κυοφορούν.

Παράλληλα, μέσα από ενημερωτικές δράσεις, ομιλίες και επί τόπου συναντήσεις, βοηθά να διαδοθεί το μήνυμα ενθάρρυνσης για την απόκτηση παιδιού σε όλες τις ενδιαφερόμενες μέλλουσες μητέρες των μη προνομιούχων αυτών περιοχών. Παράλληλα, δώσαμε στα μέλη της μη κερδοσκοπικής εταιρείας αυτοκίνητα, για να μπορούν να κινηθούν στο νησί».

Διάβασε επίσης: Εγκυμοσύνη και γυμναστική: Οδηγίες για την ασφαλή εγκύμναση της εγκύου

«Με Όχημα την Ελπίδα»

Το πρόγραμμα που ονομάζεται «Με Όχημα την Ελπίδα» ξεκίνησε το 2018 και από τότε εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία. «Το 2019, το πρόγραμμα είχε πολύ μεγάλη επιτυχία. Γεννήθηκαν 6 παιδιά (3 αγόρια και 3 κορίτσια), ενώ έως και τον Ιούνιο του 2020 έχουν ήδη γεννηθεί άλλα 3 παιδιά (2 κορίτσια και 1 αγόρι) και αναμένονται οι γεννήσεις ακόμα 2 παιδιών μέσα στο 2020.

Σκεφτόμαστε ότι θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα και τα επόμενα χρόνια. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα, και παροτρύνουμε να κάνουν και άλλες εταιρείες παρόμοιες κινήσεις. Επεξεργαζόμαστε και το ενδεχόμενο να υιοθετήσουμε και άλλη περιοχή», ανέφερε η επικεφαλής επικοινωνίας του Ομίλου.

Η κ. Ξυτάκη μίλησε και για άλλες δράσεις που έχουν γίνει ή είναι προγραμματισμένες να γίνουν, λέγοντας πως «η εθελοντική αιμοδοσία είναι μία ακόμα δράση, και παροτρύνει τους εργαζόμενους να δώσουν αίμα. Οι ανάγκες αίματος το τελευταίο διάστημα είναι μεγάλες. Εμείς πρόσφατα κάναμε αιμοδοσία και συγκεντρώσαμε 71 μονάδες αίματος. Προσήλθαν 80 εργαζόμενοι, αλλά κατάφεραν να δώσουν αίμα μόνο οι 71. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε. Θέλουμε να στηρίξουμε την Πολιτεία.

Στηρίζουμε την Πολιτεία παραχωρώντας, επίσης, και οχήματα στον ΕΟΔΥ για τις καθημερινές μετακινήσεις τους για τη διεξαγωγή τεστ για τον κορωνοϊό, αλλά και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την μετακινήσεις τους. Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε, ενώ στο μέλλον θα υπάρξουν δράσεις που θα έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος».

Κυριάκος Παρασίδης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.