Ο Δημήτρης Φλαμούρης είναι μαθηματικός, οικονομολόγος, coach θετικής ψυχολογίας αλλά και συγγραφέας! Θέλησα να μιλήσω μαζί του, λόγω του καινούργιου του βιβλίου, «Ψυχο-λογικά μυστικά που μακάρι να γνώριζα νωρίτερα». Καθώς, όμως, αναζητούσα πληροφορίες γι’ αυτόν, κατάλαβα ότι αυτό ήταν, τελικά, μόνο η αφορμή.
Ο Δημήτρης Φλαμούρης είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόσωπο που σου δίνει τη δυνατότητα να τον γνωρίσεις μέσα από το μπλογκ του αλλά και με τα σεμινάρια ή τις ομιλίες που διοργανώνει ή συμμετέχει.
Στη συνέντευξη που θα ακολουθήσει θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε πολλά γι’ αυτόν, αλλά θα μας «ψιθυρίσει» και μερικά ψυχο-λογικά μυστικά…
Καλησπέρα, Δημήτρη. Όπως προαναφέρω, είσαι μαθηματικός, οικονομολόγος, coach θετικής ψυχολογίας και συγγραφέας. Αν κάποιος σου έλεγε ότι πρέπει να επιλέξεις ένα, μόνο, από αυτά, ποιο θα ήταν αυτό;
Δύσκολη ερώτηση! Νομίζω, θα έλεγα πως είμαι ένας μαθηματικός που «βολτάρει» στα χωράφια της ψυχολογίας.
Το να τελειώσεις μαθηματικός, και να κάνεις μεταπτυχιακό και διδακτορικό πάνω στα χρηματοοικονομικά μαθηματικά το θεωρώ φυσικό επακόλουθο. Η θετική ψυχολογία, όμως, πώς ήρθε στη ζωή σου;
Η θετική ψυχολογία ήρθε μέσα από αρνητικά γεγονότα, όπως όλες οι μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας. Μετά από μία περίοδο που δυσκολεύτηκα πολύ στα προσωπικά μου, ξεκίνησα να κάνω θεραπεία. Εκεί ανακάλυψα τον κόσμο των συναισθημάτων ̇ νέα ερεθίσματα!
Άρχισα να διαβάζω ό,τι κυκλοφορούσε σε ψυχολογία. Πωρώθηκα τόσο πολύ που είπα: αφού διαβάζω, ούτως ή άλλως, δεν παίρνω κι ένα πτυχίο; Έτσι επέστρεψα στα θρανία και σπούδασα ψυχολογία. Η θετική ψυχολογία μού τράβηξε το ενδιαφέρον, γιατί ήταν κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο. Ασχολείται, όχι με το πώς να λύσει ένα πρόβλημα, αλλά με το πώς να ομορφύνει κάτι που, ήδη, δουλεύει καλά. Περνάς από το να ζεις, στο να γουστάρεις.
Αρθρογραφείς και γράφεις βιβλία…η συγγραφή ήταν το επακόλουθο της θετικής ψυχολογίας ή ένα «μικρόβιο» που το είχες πάντα;
Η συγγραφή προέκυψε από σπόντα. Όταν άρχισα τη θεραπεία μου, έπιανα κάθε φίλο και φίλη μου (αλλά και πολλούς άσχετους!) και συζητούσαμε θέματα σχέσεων και αυτογνωσίας. Στις συζητήσεις αυτές χρησιμοποιούσα μία πιο δομημένη λογική, όταν μιλούσα. Οι φίλοι μου έβρισκαν πολύ βοηθητικό τον τρόπο με τον οποίο ανέλυα τις καταστάσεις, και, έτσι, μου πρότειναν: «Ωραία τα λες, δεν γράφεις κι ένα βιβλίο;».
Και πολύ καλά έκαναν! Πώς συνδυάζεται, όμως, η μαθηματική λογική με την ψυχολογία;
Φαίνονται, όντως, αντίθετα, εκ πρώτης όψεως. Έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε πως άλλο η λογική και άλλο το συναίσθημα. Κι όμως, το πρώτο μάθημα στο πτυχίο ψυχολογίας που έκανα στο Λονδίνο, ήταν ότι ο ψυχολόγος πρέπει να σκέφτεται, πρώτα απ’ όλα, λογικά, να έχει κριτική σκέψη. Εκεί πήρα τα πάνω μου.
Στην πράξη, μπορούμε να πούμε ότι το συναίσθημα έχει τη δική του λογική. Δεν είναι η κοινή λογική, όμως ̇ είναι η ψυχο-λογική.
Μπορείς να μας δώσεις ένα παράδειγμα της ψυχο-λογικής;
Για παράδειγμα, αν μου έρθει μία ευκαιρία για μία πολύ καλή δουλειά, η κοινή λογική λέει ότι θα κάνω ό,τι μπορώ, για να την πάρω. Κι όμως, μπορεί να βρω τον εαυτό μου να σαμποτάρει την προσπάθειά μου. Ίσως αργήσω στη συνέντευξη, ίσως μπερδέψω τα λόγια μου, ίσως τα παρατήσω την πρώτη εβδομάδα.
Αν εφαρμόσω τον κανόνα, ότι τους ανθρώπους μάς έλκει το γνώριμο, και όχι το ευχάριστο, τότε, ίσως, αναλογιστώ ότι δεν έχω μάθει στη ζωή μου πώς είναι το να είσαι επιτυχημένος, και μπορεί να το φοβάμαι, γι’ αυτό συμπεριφέρομαι έτσι. Δεν είναι λογικό ̇ είναι, όμως, ψυχο-λογικό.
Το πρώτο σου βιβλίο «Ψυχο-λογικές σχέσεις» έγινε best-seller. Όταν το έγραφες, περίμενες αυτή την επιτυχία;
Καθόλου. Αν μου έλεγε κανείς ότι το βιβλίο θα πουλούσε περισσότερα από 4.000 αντίτυπα, θα έλεγα ότι θα με κορόιδευε. Φαίνεται, όμως, ότι η απλή γλώσσα και οι ιστοριούλες που περιέχει αγγίζουν τον αναγνώστη.
Έχω λάβει εκατοντάδες μηνύματα από ανθρώπους που μου έχουν πει πως βρήκαν τον εαυτό τους μέσα στις ιστορίες, ταυτίστηκαν. Αυτός ήταν ο σκοπός μου.Να μιλήσω σε πολύ απλά ελληνικά για τα θέματα που απασχολούν όλους μας, και που συζητάμε καθημερινά. Εξάλλου, είναι βασισμένο σε πραγματικές συζητήσεις που έχω κάνει.
Μία από τις «Ψυχο-λογικές σχέσεις» που αναλύεις είναι για τη φιλία. Γι’ αυτά που δεν λένε οι φίλοι μεταξύ τους. Τι φοβούνται οι φίλοι και δεν ανοίγονται;
Ωραία ερώτηση. Όλοι οι άνθρωποι φοβόμαστε την απόρριψη. Είναι ένα θέμα που αναλύω, εκτενώς, στο νέο μου βιβλίο. Αν φοβάμαι ότι αν σου ανοιχτώ, εσύ μπορεί να μη με καταλάβεις και να με απορρίψεις, τότε θα δυσκολευτώ πολύ να σου πω αυτό που νιώθω, κι αυτό μπορεί να έχει να κάνει μ’ εσένα, αλλά μπορεί να έχει να κάνει και μ’ εμένα.
Δεν είναι εύκολο να ανοιχτείς. Ξεβολεύεσαι, όταν είσαι ευάλωτος, φοβάσαι ̇ και οι άνθρωποι κάνουμε τα πάντα για να μην ξεβολευτούμε. Δεν πειράζει, φυσιολογικό είναι. Μακάρι να ξέραμε πόσο όλοι οι άνθρωποι μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες. Θα βρίσκαμε μεγάλη ανακούφιση σε αυτό.
Συχνά, με ρωτάνε: «Μόνο εγώ είμαι έτσι ή ξέρεις κι άλλους;». Γι’ αυτό, όταν διαβάζεις το πρόβλημά σου σ’ ένα βιβλίο, νιώθεις να ησυχάζεις. Κάποιος φαίνεται να σε καταλαβαίνει.
Πώς μπορεί, άραγε, να γίνει κάποιος καλός ακροατής, ή, ακόμα καλύτερα, θέλουν οι άνθρωποι να είναι καλοί ακροατές;
Το να είσαι καλός ακροατής είναι από αυτά τα πολύ απλά πράγματα που είναι πολύ δύσκολα στην πράξη! Για να γίνεις καλός ακροατής, το βασικό πράγμα που χρειάζεται να κάνεις είναι να ακούς…τόσο απλά.
Βοηθάει πάρα πολύ να υιοθετήσεις την εξής πεποίθηση: Όταν μιλάω με κάποιον, ο πιο σημαντικός άνθρωπος στη γη για μένα, αυτήν τη στιγμή, είναι ο απέναντί μου. Τότε θα θελήσω να ακούσω με προσοχή. Οι άνθρωποι θέλουν να έχουν καλούς ακροατές. Νομίζω, σε πρώτο βαθμό, δεν τους απασχολεί να είναι οι ίδιοι.
Αν μπορούσα να δώσω μία συμβουλή, είναι πως, για όσους το κάνουν, είναι πολύ όμορφο και ανταποδοτικό το να ακούς. Εμπεριέχει μια προσωπική ηρεμία. Βγαίνεις, για λίγο, από τα δικά σου προβλήματα και νιώθεις ότι βοηθάς έναν άλλον άνθρωπο. Αξία ανεκτίμητη!
Θα μας αποκαλύψεις το «αγαπημένο» σου μυστικό από το νέο σου βιβλίο, «Ψυχο-λογικά μυστικά που μακάρι να γνώριζα νωρίτερα»;
Νομίζω, το αγαπημένο μου μυστικό είναι, ότι δεν γίνεται να αγαπήσεις τον εαυτό σου ̇ όχι με τη μία. Μην το προσπαθείς. Ο δρόμος για την αυτο-αγάπη περνάει από την αυτο-κατανόηση. Πρέπει, πρώτα, να σε καταλάβεις, και, μετά, θα μπορέσεις να σε αγαπήσεις. Να καταλάβεις ότι αυτά που ονομάζεις ως αρνητικά σου στοιχεία οφείλονται στις δικές σου πληγές από το παρελθόν σου. Τότε θα σταματήσεις να είσαι τόσο αυστηρός μ’ εσένα.
Όπως λέω στο βιβλίο, αν έχεις το πόδι στον γύψο δεν θα σε κακιώνεις που δεν μπορείς να παίξεις μπάλα. Καταλαβαίνεις πως είσαι πληγωμένος. Δυστυχώς, δεν είμαστε καλοί στο να αναγνωρίζουμε τους ψυχικούς μας γύψους, και, έτσι, κατηγορούμε τον εαυτό μας για καταστάσεις που δεν φταίμε. Για να σε αγαπήσεις, βοηθάει, αν, πρώτα, σε καταλάβεις.
Πολύ μου άρεσε η τελευταία σου πρόταση! Διαβάζοντας το βιβλίο, ποια άλλα μυστικά έχουμε να μάθουμε;
Είναι ένα βιβλίο πλούσιο σε μυστικά. Τι σημαίνει ο φόβος της απόρριψης και πώς να τον αντιμετωπίσω; Μπορώ να ερωτευτώ και να κάνω σχέση, ταυτόχρονα; Γιατί δεν μπορούμε να βρούμε ή να κρατήσουμε μία σχέση; Μπορώ να είμαι πολύ άρρωστος και να είμαι ευτυχισμένος; Γιατί μας εκνευρίζουν τόσο πολύ οι γονείς μας; Τα παιδιά φέρνουν μόνο ευτυχία; Και άλλα πολλά. Με καθημερινούς διαλόγους προσπαθώ να εξηγήσω όλα αυτά τα θέματα, και να προτείνω πρακτικούς τρόπους διαχείρισης της ζωής μας.
Ο Δημήτρης Φλαμούρης τι φοβάται περισσότερο; Ο φόβος κρύβει μυστικά;
Δύσκολη ερώτηση! Νομίζω, ότι δεν φοβάμαι πολλά πράγματα. Έχω μια βαθιά πίστη πως ό,τι και να γίνει θα το διαχειριστώ. Όχι ότι θα τα καταφέρω, γιατί μπορεί να πατώσω ̇ αλλά κάπως θα το διαχειριστώ και αυτό, όπως όλοι μας. Όλοι έχουμε διαχειριστεί όλες τις καταστάσεις της ζωής μας. Είναι μια αλήθεια που ισχύει για κάθε άνθρωπο. Αν την αναλογιστούμε, θα μειώσουμε, σε σημαντικό βαθμό, τον φόβο και την ανασφάλεια από τη ζωή μας.
Ο φόβος κρύβει μυστικά, ναι. Είναι μία πολύ καλή ένδειξη ότι κάτι, κάπου, χρειάζεται την προσοχή μας. Τον ακολουθούμε και μαθαίνουμε. Ο φόβος είναι η απουσία της γνώσης. Όταν γνωρίζω, δεν φοβάμαι ̇κατανοώ.
Πώς μπορείς, τελικά, να ζήσεις μία ευτυχισμένη ζωή;
Για να ζήσεις μία ευτυχισμένη ζωή, βοηθάει πολύ να κατανοήσεις ότι δεν υπάρχει η ευτυχισμένη ζωή…τουλάχιστον, όχι όπως τη φαντάζεσαι. Οι άνθρωποι είμαστε βιολογικά φτιαγμένοι, για να επιβιώνουμε. Αν θέλεις να είσαι κι ευτυχισμένος, τότε θα πρέπει να προσπαθήσεις πολύ.
Η ευτυχία δεν είναι μία φυσιολογική κατάσταση για τους ανθρώπους. Είναι ένας μυς που θέλει εξάσκηση. Αυτό λέει η θετική ψυχολογία. Κι αυτό, από μόνο του, μπορεί να είναι πολύ ανακουφιστικό. Σημαίνει πως το γεγονός ότι δυσκολεύεσαι είναι φυσιολογικό. Όλοι δυσκολευόμαστε ̇ δεν έχεις πρόβλημα.
Από εκεί και πέρα, αν θέλεις να ξέρεις το κυριότερο συστατικό της ευτυχισμένης ζωής, η μακροβιότερη έρευνα στον τομέα της ψυχολογίας έδειξε ότι είναι οι καλές ανθρώπινες σχέσεις. Φρόντισε τις σχέσεις σου, λοιπόν, και θα είναι πολύ πιο πιθανό να ζήσεις μία ευτυχισμένη ζωή.
Κάνεις όνειρα;
Όχι ιδιαίτερα. Ζω πολύ παραπάνω στο παρόν, η αλήθεια είναι. Καμιά φορά με προβληματίζει αυτό, αλλά τι να κάνουμε, έτσι είμαι. Έχω κάνει ειρήνη με τον εαυτό μου. Μπορεί κανείς να βρει χαρά και νόημα στη ζωή του και χωρίς να κάνει όνειρα. Τουλάχιστον, εγώ βρίσκω.
Τι έχουμε να περιμένουμε από εσένα στο άμεσο μέλλον;
Αυτή η χρονιά είναι γεμάτη με ομιλίες και διαλέξεις αλλά και βιβλιοπαρουσιάσεις. Ετοιμάζω ένα καινούργιο σεμινάριο για το πώς να εξουδετερώσουμε την ανασφάλεια που νιώθουμε, βασισμένο σε νέες έρευνες, αρκετά αντισυμβατικές. Ελπίζω, πως θα είναι, ιδιαίτερα, ενδιαφέρον.
Και εγώ! Τέλος, όπως κάνω, συνήθως, θα ήθελα να ζητήσω κι από εσένα να μας πεις ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τα νέα παιδιά που ξεκινούν τώρα το «ταξίδι» τους.
Το ελπιδοφόρο μήνυμα είναι να περιμένετε ότι η ζωή θα είναι δύσκολη̇ ότι θα βρείτε πολλές αναποδιές μπροστά σας, και δεν πειράζει. Όπως στο γυμναστήριο πρέπει να ιδρώσεις για να γυμναστείς, έτσι και στη ζωή προβλέπεται πως θα ταλαιπωρηθείς, για να την απολαύσεις.
Μην προσπαθήσετε να πετύχετε τα πάντα. Δεν πρέπει να επιτύχετε, για να αξίζετε. Αν θέλετε, μπορείτε, αλλά δεν πρέπει. Όπως λέω στο νέο μου βιβλίο, η ζωή είναι ένας χορός. Το νόημα του χορού είναι να χορεύεις, όχι να φτάσεις κάπου. Ας χορέψετε, λοιπόν!
Δημήτρη σε ευχαριστούμε πολύ! Θα τα πούμε, σύντομα, σε μία ομιλία σου!
Διάβασε επίσης: Η Σόνια Σαουλίδου μάς μιλάει για το νέο της βιβλίο και όχι μόνο…
Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.