Σήμερα, 3 Αυγούστου, γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα της Capoeira. Έτσι, λοιπόν, δεν θα μπορούσα να μην αφιερώσω αυτήν την ημέρα σε αυτήν τη σπουδαία τέχνη!

Είμαι τυχερή που έχω γνωρίσει έναν εξαιρετικό δάσκαλο, τον
Professor Malandro, (ή αλλιώς Σταμάτη Κράββαρη) κι έχω εμπιστευτεί σε αυτόν το παιδί μου, εδώ και δύο χρόνια. Έτσι, η απόφαση να μιλήσω με αυτόν για την capoeira, όπως καταλαβαίνετε, πάρθηκε στιγμιαία. Αν και αρκετά low profile δέχτηκε με χαρά!

capoeira
Σταμάτης Κράββαρης

Αυτήν τη φορά, όμως, δεν βρεθήκαμε έξω από την αίθουσα περιμένοντας τον μικρό μου, αλλά σε ένα όμορφο καφέ κοντά στο «DOJO». Βρήκα, λοιπόν, την ευκαιρία να του κάνω ερωτήσεις που μαζευα δύο χρόνια τώρα και τις περισσότερες από αυτές θα τις δείτε παρακάτω!
Αρχικά, θα ήθελα να μου πεις πού γεννήθηκες και πού άκουσες/ έμαθες πρώτη φορά για την capoeira.

Λοιπόν, εγώ γεννήθηκα στη Ζαγορά, στο Πήλιο. Μεγάλωσα εκεί μέχρι τα δεκαοχτώ. Ήρθα σαν φοιτητής στη Θεσσαλονίκη κι εκεί είδα πρώτη φορά την capoeira, σε μία σχολή χορού. Μία φίλη τότε μου είπε να πάω να δοκιμάσω και να δω τι είναι αυτό. Είχα μία ιδέα, όπως όλοι μας, από έναν χαρακτήρα του PlayStation, τον Έντι, κι έτσι πήγα δοκιμαστικά και μετά κόλλησα. Η αρχή ήταν πολύ δύσκολη!

Πόσα χρόνια κάνεις capoeira και πόσα χρόνια διδάσκεις;
Εδώ και δεκατρία χρόνια κάνω capoeira. Διδάσκω, βοηθητικά, από τον τρίτο χρόνο, περίπου δέκα χρόνια. Ξεκίνησα να είμαι βοηθός και, περίπου, εννιά χρόνια να είμαι υπεύθυνος τμήματος. Εννοείται ότι, όταν ξεκίνησα να είμαι υπεύθυνος τμήματος, συνέχισα να είμαι και μαθητής και ακόμη κάνω προπόνηση με τον δάσκαλό μου.

Νομίζω ότι γεννήθηκες για να διδάσκεις…ιδιαίτερα σε παιδιά. Αν δεν ήσουν δάσκαλος capoeira, όμως, τι άλλο θα ήθελες να κάνεις;

Γενικά, θα ήθελα να δουλεύω και να ζω σαν αθλητής, κάτι το οποίο είναι πολύ δύσκολο στην Ελλάδα, ή αλλιώς να δουλεύω πάλι σαν προπονητής σε ακαδημίες ποδοσφαίρου με παιδιά.

Μίλησέ μας για την capoeira. Ποιες είναι οι διαφορές με τις άλλες πολεμικές τέχνες;
Καταρχήν, ένας ορισμός που μου αρέσει να δίνω για τις πολεμικές τέχνες είναι η επικοινωνία μεταξύ δύο ή περισσότερων ανθρώπων μέσα από την επίθεση και την άμυνα. Αυτός ο διάλογος, ερωτήσεις και απαντήσεις, υπάρχει σε όλες τις πολεμικές τέχνες. Όλες οι πολεμικές τέχνες έχουν μία βάση αυτής της επικοινωνίας.

Παίζοντας στη βραζιλιάνικη ρόντα!

Αυτό, όμως, που κάνει την capoeira ξεχωριστή, μιλώντας καθαρά για την πολεμική τέχνη που ξέρω, είναι μία αρχή κοινωνικότητας που έχει, κι αυτό βγαίνει και μέσα από τον τρόπο εξάσκησης και από τον τρόπο έκφρασης.

Στον μεγαλύτερο βαθμό έκφρασης είναι η ρόντα, ο κύκλος που κάνουμε και παίζουμε, στην οποία μπορεί να ενταχθεί ο καθένας σε οποιοδήποτε κοινωνικό, σωματικό, ψυχικό επίπεδο και αν βρίσκεται. Δηλαδή, μπορεί στη ρόντα κάποιος να συμμετέχει είτε παίζοντας μουσική, είτε τραγουδώντας, είτε κάνοντας ακροβατικά, είτε κάνοντας απλές κινήσεις της capoeira.

Ένα άλλο που κάνει την capoeira ξεχωριστή είναι ότι η capoeira είναι φιλοσοφία και δημιουργήθηκε όχι από έναν δάσκαλο αλλά από τις ανάγκες της τότε κοινωνίας.

Ποιος έφερε την capoeira στην Ελλάδα;
Πριν από είκοσι χρόνια ο πρώτος βραζιλιάνος δάσκαλος που ήρθε στην Ελλάδα ήταν ο δάσκαλός μου, ο Μestre Pitbull. Ίδρυσε στη Θεσσαλονίκη το πρώτο γκρουπ της capoeira στην Ελλάδα, τη «Jacobina Arte».
Πλέον, η capoeira υπάρχει στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας.

Η capoeira είναι πολεμική τέχνη, είναι χορός, είναι μουσική, είναι ακροβατικά. Κατά την άποψή σου ποιο είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα αυτά και γιατί;
Κατά την άποψή μου όλα είναι σημαντικά. Όλα έχουν την ίδια βαρύτητα, απλά κάποιες στιγμές, είτε μέσα στο παιχνίδι είτε μέσα στην προπόνηση, αλλάζει το πού επικεντρωνόμαστε.

Όσον αφορά στην ασφάλεια, εκεί είναι πολύ σημαντικό το κομμάτι της πολεμικής τέχνης. Να μάθω να αμύνομαι και να επιτίθεμαι σωστά, με ασφάλεια και σεβασμό στο σώμα και σε αυτόν που έχω απέναντί μου.

Όσον αφορά στην ομορφιά, στην έκφραση και στην πληρότητα της κίνησης και στον έλεγχο των κινήσεων, εκεί μπαίνει το ακροβατικό κομμάτι και όσον αφορά στο ψυχικό κομμάτι και στο πώς δένονται όλοι αυτοί οι διαφορετικοί χαρακτήρες κάτω από μία συγκεκριμένη ομπρέλα, εκεί παίζει τεράστιο ρόλο, ίσως τον μεγαλύτερο ρόλο, η μουσική.

Υπάρχει κάποιος καποερίστας που θαυμάζεις και είναι έμπνευση για ‘σένα;
Θα μιλήσω για τους τρεις ανθρώπους που θαυμάζω κι έχω την τύχη να συναναστρέφομαι. Ο πρώτος είναι ο δάσκαλός μου, ο Mestre Pitbull, ο οποίος μου έδωσε τις βάσεις, με καθοδηγεί και μου δίνει συνεχώς κίνητρο να εξελίσσομαι σε αυτό που κάνω. Ο δεύτερος είναι ο πρώτος μαθητής του Mestre Pitbull, o Mestre Patafuzo, που ζει στη Γαλλία και ο τρίτος είναι ο Contra Mestre Cacique, που ζει στο Μπορντό της Γαλλίας.

Τι προσφέρει η capoeira σε ένα παιδί και σε έναν ενήλικα;

Δεν είναι μεγάλες οι διαφορές σε αυτά που προσφέρει στους ενήλικες και στα παιδιά. Απλά, επειδή είναι τόσο μεγάλη τέχνη, συνδυάζει πράγματα και έχει τα θετικά από τον χώρο της πολεμικής τέχνης, από τη μουσική, από το θέατρο από τον απλό αθλητισμό.

Μπορούμε να πούμε ότι προσφέρει και την πειθαρχία που έχει μία πολεμική τέχνη, και την ελευθερία έκφρασης που σου δίνει η μουσική. Το να μάθω καινούργια εργαλεία, έτσι ώστε να εκφράζομαι, που δίνει το θέατρο, και να μπορώ να δείξω, να εκθέσω τον εαυτό μου σε πολύ κόσμο.

Να ανακαλύπτουμε το σώμα μας με ασφαλή τρόπο, κι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι, όπως είπαμε και πιο πάνω, είναι το κομμάτι της επικοινωνίας, και μέσα από αυτό το κομμάτι μαθαίνω να σέβομαι αυτόν που έχω απέναντί μου, μαθαίνω να επικεντρώνομαι σε αυτόν που έχω απέναντί μου, στη στιγμή, και να τον ακούω, να τον παρατηρώ και να αντιδρώ αναλόγως, όμορφα και με σεβασμό σε αυτό που κάνει. Τα ίδια, λίγο – πολύ, έχουν ανάγκη και τα παιδιά και οι ενήλικες.

Είναι εύκολο για μια Miss or Madam να ξεκινήσει τώρα capoeira;

Ναι, ξεκάθαρα ναι, για οποιονδήποτε είναι εύκολο να ξεκινήσει capoeira.

Μόνο η capoeira αρκεί, για να μπορέσει κάποιος να έχει ένα υγιές και γυμνασμένο σώμα;

Ναι, προσωπικά, η γνώμη μου είναι ότι αρκεί, γιατί προσφέρει κίνηση κι ενδυνάμωση και σε όλο το σώμα και σε μυς που δεν έχετε φανταστεί ότι μπορεί να υπάρχουν στο σώμα σας.

Συνδυάζει, επίσης, το αερόβιο και το αναερόβιο κομμάτι στη γυμναστική. Μέσα από ακροβατικά αλλά και μέσα και από τις ασκήσεις ενδυνάμωσης στα μαθήματα σε προετοιμάζει, για να κατανοήσεις και να φτάσεις στις δυνατότητες που έχει, πραγματικά, το σώμα σου.

Θα μπορούσε κάποια στιγμή η capoeira να ενταχθεί και στον αθλητικό χώρο, σαν ολυμπιακό άθλημα;
Γενικά, κατά καιρούς, έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες, γίνονται διάφορα πρωταθλήματα και διαγωνισμοί πάνω στην capoeira. Ήταν σαν άθλημα επίδειξης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και ήταν στην τελετή λήξης του Λονδίνου και στην τελετή έναρξης της Βραζιλίας.

Υπάρχουν δύο απόψεις στον χώρο της capoeira. Η μία είναι ότι δεν είναι ανταγωνιστικό άθλημα. Η άλλη είναι ότι μπορούμε να επικεντρωθούμε μόνο στο αθλητικό κομμάτι της capoeira, δηλαδή, καθαρά να επικεντρωθούμε στο κομμάτι της πολεμικής τέχνης και των ακροβατικών, έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει διαγωνιστικό. Ίσως κάποια στιγμή μπει.

Πού μπορεί κάποιος να σε βρει; Πού διδάσκεις;
Η βάση μας είναι στα Κωνσταντινοπολίτικα στο «DOJO», στη Θεσσαλονίκη, και κάνουμε μαθήματα για ηλικίες από πέντε ετών μέχρι όσο παραπάνω γίνεται. Όλες οι προπονήσεις είναι προσαρμοσμένες για κάθε ηλικία και για κάθε επίπεδο. Υπάρχουν και τμήματα αρχάριων και προχωρημένων, και πρωινά για τους ενήλικες. Από ‘κει και πέρα, διδάσκω capoeira σε παιδικούς σταθμούς, σε δημόσια δημοτικά και ιδιωτικά σχολεία. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να μπείτε στο site μας www.capoeirathessaloniki.com

Κάνεις σχέδια;

Τα σχέδια της ομάδας μου αλλά και σαν υπεύθυνος των τμημάτων είναι να αρχίσουν περισσότεροι άνθρωποι να ασχολούνται με το διδακτικό κομμάτι, στο να διαδοθεί περισσότερο η τέχνη.

Ένα άλλο σχέδιο είναι ένα μεγάλο ταξίδι που ετοιμάζουμε με μαθητές και δασκάλους για τον Σεπτέμβριο του 2020 στη Βραζιλία με αφορμή τα είκοσι χρόνια που συμπλήρωσε το γκρουπ «Jacobina Arte» του mestre Pitbull.

Ένα ακόμη σχέδιο είναι το φιλανθρωπικό project «Libertarte» που αφορά στα παιδιά και στις γυναίκες, στην περιοχή της Jacobina, στη Βραζιλία.

Ασχολείσαι με πάρα πολλά…προλαβαίνεις;Ποια είναι η κινητήρια δύναμη σου;

Η απάντηση και στα δύο είναι η ομάδα μου. Έχω άτομα που με βοηθάνε και τρέχουν μαζί μου σε αυτά που θέλουμε να κάνουμε και πιστεύουμε και, επίσης, παίρνω τρομερή ενέργεια, όταν βλέπω άτομα να εξελίσσονται, όταν βλέπω άτομα χαρούμενα και όταν βλέπω άτομα δεμένα μεταξύ τους μέσα στην ομάδα.

Πες μας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για όποιον νέο ξεκινάει τώρα είτε να διδάσκει capoeira είτε να διδάσκει αυτό που του αρέσει, που έχει εκπαιδευτεί.

Πριν από δέκα χρόνια αν μου έλεγε κάποιος ότι θα ταξιδέψω στον κόσμο μέσα από την capoeira, ότι θα γνωρίσω εκπληκτικά άτομα, ότι θα ζω, πλέον, μέσα από την capoeira, θα είχα τις αμφιβολίες μου ̇ δεν θα έλεγα όχι αλλά θα είχα τις αμφιβολίες μου.

Το μήνυμά μου είναι ότι οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει οτιδήποτε αρκεί να το αγαπάει και να έχει πίστη σε αυτό που κάνει.

Σε ευχαριστούμε πολύ! Ραντεβού τον Σεπτέμβριο στο «DOJO»!

Διάβασε επίσης: Find Your Bliss: Συνέντευξη με τη Χρυσάνθη Κωστάρα

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.