Χειριστικός γονέας: γιατί συμβαίνει και ποια είναι τα χαρακτηριστικά του

Δυστυχώς, σήμερα συναντάμε, συχνά, προβλήματα στη σχέση ανάμεσα σε γονείς και παιδιά. Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά είναι η υπερπροστατευτικότητα και η χειριστικότητα του γονέα.

Ακούω πολλές φορές γονείς να διαμαρτύρονται ότι τα παιδιά τους είναι χειριστικά. Το θέμα είναι από πού έμαθε το παιδί να έχει μία άκρως χειριστική συμπεριφορά;

Προφανώς το έχει μιμηθεί από τα πρότυπα με τα οποία μεγαλώνει. Αν οι γονείς δεν είναι χειριστικοί, θα μάθουν και τα παιδιά να μην είναι, μεγαλώνοντας μέσα σ’ ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον. Αν, όμως, ο γονέας είναι χειριστικός, τότε το παιδί θα πάρει το ίδιο μήνυμα και θα συμπεριφέρεται μ’ αυτόν τον τρόπο.

Χειριστικός μπορεί να θεωρηθεί ένας άνθρωπος ο οποίος ξέρει πολύ καλά να οδηγεί έτσι τις καταστάσεις, ώστε να επωφεληθεί ο ίδιος.

Όλα ξεκινούν όταν στη βάση της σχέσης υπάρχει η θυσία. Ένας άνθρωπος, ο οποίος θεωρεί ότι θυσιάζει στοιχεία του εαυτού του ή της ζωής του, κάποια στιγμή θα τα ζητήσει πίσω.
Στην περίπτωση, λοιπόν, ενός χειριστικού γονέα, υπάρχει η αίσθηση του «χρέους» ή της «υποχρέωσης» ή της «οφειλής» από το παιδί προς τον γονιό, στο όνομα της θυσίας που ταυτίζεται με την αγάπη. Ως αποτέλεσμα, το παιδί οφείλει στον γονιό του να ζήσει μία ζωή όπως ο γονιός τη φαντάζεται για το ίδιο. Οποιαδήποτε απόκλιση από αυτό το σενάριο θα καταγραφεί ως αχαριστία, ως λάθος, ως αδιαφορία.

Αυτό συμβαίνει όταν οι γονείς βιώνουν απουσία χαράς από τον γάμος τους. Έτσι, ασυνείδητα, ζητούν από τα παιδιά τους να τους φροντίσουν συναισθηματικά και να έχουν για πάντα κυρίαρχο ρόλο στη ζωή τους: Με το να φροντίζουν το εγγόνι, όχι ως παππούδες αλλά ως γονείς, να έχουν λόγο στον γάμο του παιδιού τους, να εμπλέκονται στη δουλειά, στις επιλογές, στις αποφάσεις του.

Κι αν το παιδί δυσανασχετήσει, ο γονιός θυμώνει παιδιάστικα, δίνει διπλά μηνύματα «εσύ να είσαι καλά, και άσε με εμένα» και φέρεται σαν να νιώθει προδομένος και εγκαταλελειμμένος.

Ο χειριστικός γονέας έχει, συνήθως, κάποια ή όλα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

 • Συμπεριφέρεται παιδιάστικα.
 • «Τρέφεται» από το παιδί του με όποιον τρόπο μπορεί.
 • Το κάνει να νιώθει ενοχές.
 • Συμπεριφέρεται σαν το παιδί να του χρωστά κάτι.
 • Χρησιμοποιεί το παιδί του.
 • Σκέφτεται μόνο τον εαυτό του.
 • «Πνίγει» το παιδί του.
 • Σταματά να είναι τρυφερός, όταν το παιδί του δεν κάνει όσα εκείνος θέλει.
 • Αποθαρρύνει το παιδί από τα όνειρά του, λέγοντας ότι είναι αδύνατα ή τρελά.
 • Κάνει το παιδί του να νιώθει άσχημα, προκειμένου να κάνει πράγματα γι’ αυτόν.
 • Εμπλέκεται στη ζωή, στην εργασία, στις σχέσεις και στον γάμο του παιδιού.
 • Πλημμυρίζει το παιδί με το «δράμα» που ζει, απομακρύνοντάς το από δικά του προβλήματα.

Χρύσα Κοκκινοπούλου
Συμβουλευτική ψυχοθεραπεία
Crissa.kokkinopoulou@gmail.com

Διάβασε επίσης: Γονείς «ελέφαντες» ή γονείς «τίγρεις»: ποιος τύπος γονέα είσαι;

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.