Καινοτόμα προϊόντα διατροφής βραβεύθηκαν στον εθνικό διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2020 που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων. Εφέτος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ο διαγωνισμός έγινε διαδικτυακά, ενώ η τελετή βράβευσης μεταδόθηκε ζωντανά μέσω live streaming.
Στην τελική φάση του Εθνικού Διαγωνισμού πέρασαν 11 ομάδες φοιτητών από επτά Πανεπιστήμια της χώρας, οι οποίες παρουσίασαν με πραγματικό επαγγελματισμό τα προϊόντα τους στην Εθνική Κριτική Επιτροπή.
Τα βραβεία
Το 1ο βραβείο κατέκτησε η ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου – Τμήμα Διατροφής και Επιστήμης Τροφίμων, για το προϊόν O-live, οικολογικά κριτσίνια με αλεύρι ελιάς και γέμιση από 100% ελληνικά φρούτα και λαχανικά, σε 5 γεύσεις. Η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό διαγωνισμό.
Το 2ο βραβείο κέρδισε η ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – Τμήμα Χημικών Μηχανικών, για το προϊόν PROATO, ένα αφέψημα βρώμης, εμπλουτισμένο με πρωτεΐνη ορού γάλακτος και καζεΐνη, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.
Το 3ο βραβείο απέσπασε η ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών – Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου, για το προϊόν NISSOS GUM, μια λειτουργική τσίχλα, σύμμαχος της στοματικής υγείας, με γεύση μαστίχα ή μανταρίνι.
Τιμητικές διακρίσεις
Τιμητική διάκριση για την «Καλύτερη Παρουσίαση» απονεμήθηκε στην ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής, για το προϊόν CrackTales, ένα καινοτόμο βιολογικό σνακ από άλευρα και πρωτεΐνες οσπρίων και δημητριακών, χωρίς προσθήκη ζάχαρης με βιολογικά αλείμματα φρούτων και λαχανικών.
Τέλος, τιμητική διάκριση για το «Καλύτερο Πλάνο Μάρκετινγκ & Εμπορίας» απονεμήθηκε στην ομάδα των Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – Τμήμα Χημικών Μηχανικών & Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – Τμήμα Αρχιτεκτονικής, για το προϊόν Doozy, φουρνιστά κράκερ χωρίς γλουτένη, με αμύγδαλο, καρύδα, ιπποφαές και καλλιέργειες L. Acidophilus.
Ο Διαγωνισμός ECOTROPHELIA δίνει το βήμα στη νέα γενιά να αναδείξει το ταλέντο της
Κατά την τελετή βράβευσης, ο Ευάγγελος Καλούσης, Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, τόνισε την ανάγκη προώθησης της Έρευνας & Καινοτομίας και της διασύνδεσης της Ακαδημαϊκής/Ερευνητικής Κοινότητας με τον παραγωγικό ιστό της χώρας, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα της έρευνας και της γνώσης και δήλωσε:
Ο Διαγωνισμός ECOTROPHELIA δίνει το βήμα στη νέα γενιά, να αναδείξει το ταλέντο, τη δημιουργικότητα και τις καινοτόμες ιδέες της, που η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων χρειάζεται και μπορεί να αξιοποιήσει μελλοντικά.
Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων (υπεύθυνος για την Έρευνα & Τεχνολογία), Χρίστος Δήμας, ο οποίος αναγνώρισε τη σπουδαιότητα του διαγωνισμού και τόνισε την προτεραιότητα της πολιτείας να συνδεθούν αποτελεσματικότερα η έρευνα, η καινοτομία και η τεχνολογία με τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση, για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με σεβασμό στο περιβάλλον.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διάβασε επίσης: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος:«Βλάπτουμε τον φυσικό κόσμο και αυτό γίνεται εις βάρος μας.»
Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.