«Κορωνοαϋπνία»: Αυξήθηκε η εμφάνιση αϋπνίας, τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και στους υγειονομικούς

Την ποιότητα του ύπνου του γενικού πληθυσμού έχει επηρεάσει η πανδημία της νόσου COVID-19, και, μάλιστα, στο εξωτερικό χρησιμοποιείται ο όρος «coronasomnia», δηλαδή «κορψνοαϋπνία», που δείχνει πόσο συχνή είναι η εμφάνιση διαταραχών στον ύπνο, κυρίως του τύπου της αϋπνίας στον πληθυσμό, αναφέρει η Ελληνική Εταρεία Υπνολογίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου (19 Μαρτίου).

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι σε διάφορες μελέτες φαίνεται ότι έχει αυξηθεί η εμφάνιση αϋπνίας, τόσο στον γενικό πληθυσμό και, ιδιαίτερα, στους νεότερους όσο και στους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, αναφέρει η Ελληνική Εταρεία Υπνολογίας.

Στους υγειονομικούς που ασχολούνται με ασθενείς θετικούς στον κορωνοιό η διαταραχή είναι εντονότερη. Στους ασθενείς, δε, που νοσούν από κορωνοιό το ποσοστό αυτό φτάνει το 75%.

«Κορωνοαϋπνία»: Το άγχος φαίνεται να είναι η κύρια αιτία, αλλά θα πρέπει να ερευνάται και το ενδεχόμενο κατάθλιψης

«Ο εγκλεισμός, η αύξηση του χρόνου μπροστά σε μια οθόνη, και η έλλειψη των συνηθισμένων δραστηριοτήτων μπορεί να διευκολύνουν την εμφάνιση διαταραχών του κιρκάδιου ρυθμού, και, κυρίως, της καθυστέρησης φάσης. Δηλαδή, μετατόπιση του ωραρίου κατάκλισης και αφύπνισης.

Η Ελληνική Εταρεία Υπνολογίας, επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας η τακτική παρακολούθηση ασθενών με χρόνιες διαταραχές ύπνου, συμπεριλαμβανομένης και της υπνικής άπνοιας είναι δυσχερής, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Προκειμένου, όπως τονίζει, να μειώσουμε την επίδραση της πανδημίας στον ύπνο μας, θα πρέπει να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής του ύπνου.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διατηρούμε σταθερή ώρα κατάκλισης και αφύπνισης καθώς και σταθερή ώρα γευμάτων. Το αλκοόλ που νομίζουμε ότι μας χαλαρώνει θα πρέπει να αποφεύγεται, γιατί διαταράσσει τον ύπνο. Βοηθάει, επίσης, η άσκηση, όπως το περπάτημα στη φύση και οι τεχνικές χαλάρωσης.

Σχετικά με «διάφορα σκευάσματα που υπόσχονται θαύματα στην αϋπνία, η χρήση τους είναι αμφίβολη και μη επιστημονικά τεκμηριωμένη. Πρέπει κανείς να συμβουλεύεται τον γιατρό του για την όποια θεραπεία».

Η Ελληνική Εταιρεία Υπνολογίας θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική τη συμβολή των οικογενειακών γιατρών αλλά και των γιατρών όλων των ειδικοτήτων στην ανίχνευση διαταραχών στον ύπνο, όπως η αϋπνία ή η υπνηλία, και η παραπομπή τους σε ειδικούς για τη σωστή αντιμετώπιση. «Πίσω από την αϋπνία είναι πιθανόν να κρύβεται σοβαρή κατάθλιψη, και το πρώτο σύμπτωμα της υπνικής άπνοιας να είναι η υπνηλία, καταλήγει.

Εφη Φουσέκη – ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάβασε επίσης: Αυξημένος ο κίνδυνος μόλυνσης από κορωνοϊό και βαριάς Covid-19 για όσους έχουν αϋπνία, διαταραγμένο ύπνο και υπερκόπωση

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.