Ολοένα και πιο έντονα γίνονται τα ρινολογικά προβλήματα κατά την τρίτη ηλικία. Μία υποεκτιμημένη, τόσο από τους ιατρούς όσο και από τους ασθενείς, ρινίτιδα είναι η γεροντική ρινίτιδα, η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες στην αντιμετώπισή της.

Πρόκειται για μία ξεχωριστή υποκατηγορία της μη αλλεργικής ρινίτιδας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν παρατηρούνται και οι υπόλοιπες μορφές. «Η ρινίτιδα είναι ένα σύνολο ρινικών συμπτωμάτων, όπως συμφόρηση, απόφραξη, ρινόρροια, φτέρνισμα και κνησμός, που εμφανίζονται ως αποτέλεσμα φλεγμονής, αλλά και δυσλειτουργίας του ρινικού βλεννογόνου. Υπάρχουν τρεις υποομάδες ρινίτιδας: η αλλεργική, η μη αλλεργική και η λοιμώδους αιτιολογίας.

Τα ρινολογικά προβλήματα κατά την τρίτη ηλικία

Η ρινίτιδα των ηλικιωμένων ή γεροντική ρινίτιδα ορίζεται ως η διαυγής υδαρής πρόσθια ρινόρροια, η οποία δε σχετίζεται με συγκεκριμένο αιτιολογικό παράγοντα, και θεωρείται ότι επηρεάζεται από χολινεργική υπερδραστικότητα και ανατομικές ρινικές αλλαγές, που σχετίζονται με την ηλικία. Αυτά προκαλούν ατροφία του κολλαγόνου, εκφυλισμό του συνδετικού ιστού και των αδένων των βλεννογόνων και εξασθένηση του χόνδρου του διαφράγματος», εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής ΩΡΛ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Μανώλης Προκοπάκης.

Μιλώντας στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ρινολογίας και Φλεγμονωδών Παθήσεων Ανώτερου Αναπνευστικού, ο κ. Προκοπάκης ανέφερε ότι η θεραπεία της γεροντικής ρινίτιδας ποικίλλει και περιλαμβάνει ενδορρινικά κορτικοστεροειδή, τα οποία είναι ασφαλή σε ενήλικες, και είναι καλύτερα από τα αντιισταμινικά, που λαμβάνονται από το στόμα. «Τα αντιισταμινικά πρώτης γενιάς δε συνιστώνται πλέον, λόγω των παρενεργειών τους. Ο συνδυασμός ενδορινικών κορτικοστεροειδών και ενδορινικών αντιισταμινικών έχει αποδειχθεί ότι είναι ακόμα πιο αποτελεσματικός. Οι ρινικές πλύσεις χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλους τους τύπους ρινίτιδας με αλατούχο διάλυμα και βοηθούν στον καθαρισμό της βλέννας και των ερεθιστικών ουσιών», πρόσθεσε ο κ. Προκοπάκης.

Σημείωσε, ακόμα, ότι η περαιτέρω διερεύνηση του θέματος μπορεί να οδηγήσει σε καλά στοχευμένες θεραπείες, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα προσφέρουν μεγαλύτερη ανακούφιση των συμπτωμάτων, έλεγχο της συννοσηρότητας και μειωμένη οικονομική επιβάρυνση, που σχετίζεται με αυτήν την εξαιρετικά διαδεδομένη πάθηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάβασε επίσης: Ποια είναι τα οφέλη της άσκησης στην τρίτη ηλικία;

Στα θρανία για ψηφιακή επιμόρφωση 600 άτομα της τρίτης ηλικίας

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.