Παιδική παχυσαρκία και οι κίνδυνοι από τον εγκλεισμό λόγω κορωνοϊού

Συσχέτιση του εγκλεισμού που ζούμε σήμερα, λόγω Covid-19, με την παιδική παχυσαρκία κάνει πρόσφατη έρευνα. Πολλά προβλήματα που συνδέονται με την υγεία σχετίζονται με την παιδική παχυσαρκία, καθώς αυτή οδηγεί, επίσης, σε κινδύνους για την υγεία κατά την ενηλικίωση. Το ανησυχητικό για τη χώρα μας είναι ότι, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομάδα Εργασίας για την Παχυσαρκία (IOTF), η Ελλάδα κατέχει τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών στην Ευρώπη.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο διαιτολόγος- διατροφολόγος, Λεωνίδας Ναθαναηλίδης, με αφορμή την ομιλία του με θέμα «Παιδική διατροφή – Παιδική παχυσαρκία και οι κίνδυνοι από τον εγκλεισμό στο σπίτι λόγω κορωνοϊού», η οποία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά σε εκδήλωση που διοργανώνει ο δήμος Κορδελιού- Ευόσμου, το Σάββατο 13 Μαρτίου (ώρα 16.00). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν την ομιλία στο κανάλι του δήμου Κορδελιού- Ευόσμου στο https://m.youtube.com/channel/UCteaArGHIt3ci5Wyuf9FyQA

«Παιδική διατροφή – παιδική παχυσαρκία και οι κίνδυνοι από τον εγκλεισμό στο σπίτι λόγω κορωνοϊού»

«Τα στοιχεία για τη συχνότητα της εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας στον γενικό πληθυσμό είναι αρνητικά για τη χώρα μας. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομάδα Εργασίας για την Παχυσαρκία, η Ελλάδα κατέχει τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών στην Ευρώπη.

Σε άλλη έρευνα της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ) φαίνεται ότι το 21,3% των παιδιών 2-5 ετών ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ενώ το ποσοστό αυτό φάνηκε να αυξάνεται όσο αυξανόταν η ηλικία, ενώ η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) το 2016 έδειξε ότι το 44% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών σχολικής ηλικίας στην Ελλάδα είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα.

Τέλος, σε πρόσφατη επίκαιρη έρευνα αναφέρεται θετική συσχέτιση του εγκλεισμού που ζούμε σήμερα, λόγω Covid- 19 με την παιδική παχυσαρκία», σημειώνει ο κ. Ναθαναηλίδης.

Παράλληλα, αναφέρει ότι οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την παιδική παχυσαρκία είναι κληρονομικοί, προγεννητικοί (υποσιτισμός μητέρας, διαβήτης κύησης, κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη, βάρος μητέρας κατά την εγκυμοσύνη), παράγοντες κινδύνου μετά τη γέννηση (μητρικός θηλασμός, διατροφή, φυσική δραστηριότητα) και κοινωνικοοικονομικοί.

Αναφερόμενος στα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παιδική παχυσαρκία επισημαίνει ότι αυτά δεν είναι μόνο φυσικά αλλά και ψυχολογικά και κοινωνικά, και σημειώνει ότι βασικές παραμέτρους για την αντιμετώπιση αποτελούν η παραδοχή του προβλήματος, η υποστήριξη της οικογένειας και η ενθάρρυνση προς τον αθλητισμό.

Παιδική παχυσαρκία: οι κίνδυνοι από τον εγκλεισμό λόγω κορονοϊού
Παιδική παχυσαρκία: οι κίνδυνοι από τον εγκλεισμό λόγω κορονοϊού

Μπορεί ένα παιδί να κάνει δίαιτα;

«Στην αντιμετώπιση του προβλήματος βασικές παράμετροι είναι η παραδοχή του προβλήματος, η υποστήριξη της οικογένειας και η ενθάρρυνση προς τον αθλητισμό. Μπορεί ένα παιδί να κάνει δίαιτα; Η ζωή ενός παιδιού είναι μέσα σε πρόγραμμα και κανόνες. Ακούν πιο εύκολα αυτό που θα πει ένας ειδικός απ’ αυτό που λένε οι γονείς του. Κατά την παιδική και την εφηβική ηλικία βάζουμε τα θεμέλια της μετέπειτα ενήλικης ζωής. Είναι κρίσιμο, συνεπώς, να κτίσουμε γερά θεμέλια απευθυνόμενοι στους ειδικούς», σημειώνει ο κ. Ναθαναηλίδης.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η διατροφή αποτελεί μία μόνιμη πηγή άγχους για τους γονείς. Άλλοι γονείς ανησυχούν για το αν τα παιδιά τους τρέφονται υγιεινά ενώ πολλοί γονείς, λόγω του φόρτου εργασίας και των υποχρεώσεων, επιτρέπουν στα παιδιά να τρώνε «πρόχειρο» φαγητό συνοδευόμενο από λίτρα αναψυκτικών, και άλλοι αγχώνονται, υπερβολικά, μήπως τα παιδιά τους γίνουν παχύσαρκα, και οδηγούνται σε ακραίες συμπεριφορές και περιορισμούς.

«Αυτό που χρειάζεται είναι να βρεθεί μια ισορροπία», λέει ο κ. Ναθαναηλίδης, και προσθέτει πως το βέβαιο είναι ότι τα παιδιά που δεν τρέφονται ισορροπημένα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να συνεχίσουν να κάνουν λανθασμένες διατροφικές επιλογές ως έφηβοι και ως ενήλικες αργότερα.

Συμβουλές για ισορροπημένη διατροφή

«Η ισορροπία στη διατροφή αρχίζει κάθε πρωί. Ένα υγιεινό πρωινό βελτιώνει την απόδοση των παιδιών, αυξάνει τη συγκέντρωση και την εγρήγορση στα μαθήματα, με αποτέλεσμα πολλές επιτυχίες στο σχολείο, στα σπορ και στο παιχνίδι», αναφέρει ο κ Ναθαναηλίδης, και συνιστά:

– Καθιερώστε και τηρείστε σχολαστικά μια συγκεκριμένη ώρα για την κατανάλωση των γευμάτων. Ποτέ, όμως, μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή, γιατί χάνουν τον έλεγχο του τι και πόσο τρώνε.

– Ποτέ μη μαγειρεύετε ξεχωριστά φαγητά. Σερβίρετε το ίδιο φαγητό που τρώει όλη η οικογένεια, ενθαρρύνοντας να δοκιμάσουν, έστω και μία μπουκιά, από ένα καινούργιο φαγητό, χωρίς δωροδοκίες. Να είστε επίμονοι, αν αποκλείσετε ένα φαγητό είναι βέβαιο ότι δε θα το δοκιμάσουν ποτέ.

– Εάν το παιδί σας δε συμπαθεί ένα φρούτο ή λαχανικό, μπορείτε να του το σερβίρετε αλλιώς (τα λαχανικά σε σαλάτες, μαγειρεμένα, στον φούρνο, στο γκριλ, και τα φρούτα μόνα τους, σε φρουτοσαλάτες ή σε smoothie), για να τα εντάξουν τα παιδιά στη διατροφή τους.

– Στα ενδιάμεσα των τριών κύριων γευμάτων φροντίστε να υπάρχουν διαθέσιμα, πάντα, υγιεινά σνακ, όπως ψωμάκι με κασέρι, κέικ σπιτικό, φρουτοσαλάτα, δημητριακά, μικρά σάντουιτς, γιαουρτάκια.

– Δεν υπάρχει κακό τρόφιμο, αλλά κακή ποσότητα και κακή συχνότητα. Γλυκά και λιχουδιές δικαιούται όλος ο κόσμος, όχι, όμως, καθημερινά και πότε σε αντικατάσταση γεύματος.

– Προσπαθήστε να κάνετε δραστηριότητες που να γυμνάζουν το παιδί, και δώστε το καλό παράδειγμα ως γονείς.

Αγγέλα Φωτοπούλου

Διάβασε επίσης: 8 τρόποι να καταπολεμήσουμε τον εθισμό στο πρόχειρο φαγητό

Πότε ένα παιδί να πάει στον διαιτολόγο;

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.