Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) αυξάνει την πιθανότητα κάποιος να μη χειριστεί σωστά τα οικονομικά του, να βουτηχτεί στα χρέη και, τελικά, να αυτοκτονήσει από την απελπισία του, σύμφωνα με μία νέα αμερικανο-σουηδική επιστημονική μελέτη, την πρώτη που κάνει αυτήν τη διαπίστωση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας, Τεοντόρ Μποσέν, του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», ανέλυσαν στοιχεία ιατρικών ιστορικών, χρεών και αυτοκτονιών πολλών ετών στη Σουηδία.

Η μελέτη βρήκε ότι τα άτομα με διαγνωσμένη ΔΕΠΥ έχουν ελαφρώς μόνο μεγαλύτερη τάση -σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό- για δημιουργία δανείων (π.χ. μέσω πιστωτικών καρτών) έως την ηλικία των 30 ετών. Όμως, στη συνέχεια και έως τη μέση ηλικία η τάση αυτή εντείνεται, αν και συχνά τα αιτήματά τους για δάνεια απορρίπτονται από τις τράπεζες, με συνέπεια να εντείνονται τα οικονομικά προβλήματα των ασθενών.

Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ έχουν υπερτετραπλάσια πιθανότητα να κάνουν τραπεζικές υπεραναλήψεις από τον λογαριασμό τους, να μην πληρώνουν διατροφή στον ή στην σύντροφό τους μετά το διαζύγιο, να μην πληρώνουν έγκαιρα τους φόρους τους, τα δίδακτρα των παιδιών τους στο ιδιωτικό σχολείο ή τη δόση του στεγαστικού δανείου τους. Έχουν, επίσης, πάνω από έξι φορές μεγαλύτερη πιθανότητα – σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό – να πτωχεύσουν έως τα 40 τους.

Επίσης, είναι πιθανότερο να αυτοκτονήσουν λόγω των χρεών τους. Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ και με τα μεγαλύτερα χρέη έχουν περίπου τετραπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από αυτοκτονία, σε σχέση με όσους έχουν ΔΕΠΥ, αλλά όχι πολλά χρέη ή σε σχέση με όσους έχουν πολλά χρέη αλλά όχι ΔΕΠΥ. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους άνδρες, καθώς στις γυναίκες δε διαπιστώθηκε άμεση συσχέτιση ανάμεσα στη διόγκωση των πρόσφατων χρεών και στην αυτοκτονία.

Ακόμη η μελέτη βρήκε ότι όσοι παίρνουν φάρμακα για τη ΔΕΠΥ δεν έχουν καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα, σε σχέση με όσους δεν κάνουν θεραπεία. Οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις οικονομικές δυσκολίες των ατόμων με ΔΕΠΥ και στο πώς αυτές επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική υγεία τους.

«Η παρορμητικότητα που χαρακτηρίζει τη ΔΕΠΥ προδιαθέτει και για αυτοκτονία. Αν κάποιος σε όλη τη ζωή του έχει οικονομικά προβλήματα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα αίσθημα απελπισίας. Η απελπισία, σε συνδυασμό με την παρορμητικότητα, είναι ένας, πραγματικά, κακός συνδυασμός, και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αυτοκτονίας», δήλωσε ο Μποσέν.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://advances.sciencemag.org/content/6/40/eaba1551

Παύλος Δρακόπουλος

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάβασε επίσης: ΔΕΠΥ έχει και ο ενήλικας; Δείτε το βίντεο

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.