Σκέψεις εν μέσω καραντίνας…

Απρίλιος 2020. Σχεδόν όλος ο πλανήτης βρίσκεται σε καραντίνα, λόγω της πανδημίας του COVID-19. Η Ελλάδα μένει στο σπίτι πάνω από ένα μήνα πλέον. Μπορεί η καραντίνα να έχει πλεονεκτήματα; Και όμως, για κάποιους έχει!

Σαφέστατα, η καραντίνα είναι μία ευκαιρία να μάθουμε τον εαυτό μας. Να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Να δούμε τα όριά μας ή ακόμα και να τα προσπεράσουμε.

Κάποιοι το «μένουμε σπίτι» το πήραν θετικά. Κάποιοι άλλοι όχι. Είναι από ποια πλευρά το βλέπεις. Τι αφήνεις πίσω, και τι θα έρθει, όταν τελειώσει. Άλλωστε, το νόμισμα έχει δύο όψεις!

Είναι πολύ λυπηρό που κάποιοι έχουν αφήσει τις επιχειρήσεις τους με τα έξοδα να τρέχουν και τα χέρια τους δεμένα. Είναι λυπηρό που κάποιοι δεν μπορούν, καν, να πάρουν το επίδομα που προσφέρει το κράτος, λόγω άλλης σύμβασης.

Φυσικά, όμως, για κάποιους άλλους είναι μία ευκαιρία! Ευκαιρία για ξεκούραση, για αυτοκριτική, για να θέσουν στόχους ακόμα και για να ξεκινήσουν κάποια εκπαίδευση on-line.

Μένουμε σπίτι και περιμένουμε

Το δύσκολο είναι ότι δε γνωρίζουμε. Δε γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει όλο αυτό. Δε γνωρίζουμε αν θα βγούμε υγιείς, εμείς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Δε γνωρίζουμε, καν, πώς θα είμαστε μετά από όλο αυτό.

Σήμερα που καθαρίζουμε τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ, αύριο πώς μπορούμε να επιστρέψουμε στη φυσιολογική μας ζωή; Άραγε θα επιστρέψουμε κάποια στιγμή;

Σκέψεις εν μέσω καραντίνας
Σκέψεις εν μέσω καραντίνας…

Γεννιέται το ερώτημα: μπορούμε να κάνουμε όνειρα;

Μία ερώτηση χωρίς απάντηση. Ίσως ναι, μπορούμε. Ανάλογα σε τι κατάσταση βρισκόμαστε. Αν μένουμε σπίτι, και είμαστε τυχεροί που δε χάσαμε τη δουλειά μας, ναι, μπορούμε να κάνουμε όνειρα. Αν είμαστε σπίτι, και δεν αντιμετωπίζουμε μια τοξική κατάσταση, ναι, μπορούμε να κάνουμε όνειρα.

Αν, όμως, χάνουμε την επιχείρησή μας, γιατί τα έξοδα έχουν μαζευτεί πολλά ή χάνουμε τη δουλειά μας, πώς μπορούμε να κάνουμε όνειρα; Ναι, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι είναι ένα ξεκίνημα. Αλλά πόσο εύκολο είναι να ξαναρχίσεις από το μηδέν; Άλλωστε, τo «lock down» έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην οικονομία, που θα φανούν, ακόμα πιο έντονα, αργότερα.

Έτσι, λοιπόν, μένουμε σπίτι και περιμένουμε. Δεν είναι εύκολο, γιατί η ψυχική μας γαλήνη φλερτάρει με τον πανικό και την απαισιοδοξία, αλλά μόνο η υπομονή και οι θετικές σκέψεις μπορούν να μας κρατήσουν υγιείς. Ευελπιστώ ότι είμαστε προς τος τέλος…

Άλλωστε:

Όλη η ανθρώπινη δύναμη είναι μια ένωση υπομονής και χρόνου.

-Ονορέ ντε Μπαλζάκ-

Διάβασε επίσης: Πώς μπορεί να επηρεάσει ο «εγκλεισμός» το ζευγάρι;

 

 

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.