Καθώς πλησιάζει η περίοδος της εποχικής γρίπης -και, παράλληλα, εντείνονται οι φόβοι για περαιτέρω αναζωπύρωση της νόσου Covid-19- τα εθνικά συστήματα υγείας που απειλούνται με «υπερφόρτωση», ίσως βρουν ένα σύμμαχο στο πρόσωπο του ρινοϊού, της συχνότερης αιτίας των κρυολογημάτων.

Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα εκτιμά ότι ο ρινοϊός μπορεί, ενεργοποιώντας τις γενικότερες αντι-ιικές άμυνες του οργανισμού, να εμποδίσει τον ιό της γρίπης να μολύνει τους αεραγωγούς των πνευμόνων.

Η ανάλυση της έρευνας

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Γιέηλ, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια ανοσοβιολογίας, Έλεν Φόξμαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό μικροβιολογίας «The Lancet Microbe», ανέλυσαν στοιχεία τριετίας για περισσότερους από 13.700 ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί με συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης. Περίπου το 7% διαγνώσθηκαν θετικοί με ρινοϊό και άλλοι τόσοι με γρίπη Α.

Διαπιστώθηκε ότι κατά τους μήνες που και οι δύο ιοί ήσαν, παράλληλα, ενεργοί (ρινοϊοί και γρίπης) στην κοινότητα, αν σε έναν άνθρωπο υπήρχε ο ιός του κρυολογήματος, δεν υπήρχε, συνήθως, ο ιός της γρίπης.

Ελάχιστοι άνθρωποι είχαν, ταυτόχρονα, και τους δύο ιούς

«Έγινε σαφές ότι ελάχιστοι άνθρωποι είχαν, ταυτόχρονα, και τους δύο ιούς, μόνο 12», δήλωσε η δρ Φόξμαν. Πρόσθεσε ότι, προς το παρόν, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν κατά πόσο κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί με τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, αν, δηλαδή, η λοίμωξη κάποιου με ρινοϊό θα λειτουργήσει προστατευτικά και έναντι του κορωνοϊού. «Είναι ακόμη αδύνατο να προβλέψει κανείς πώς θα αλληλεπιδράσουν οι δύο ιοί», τόνισε.

Τα ευρήματα, πιθανώς, εξηγούν ένα μυστήριο σχετικά με την προηγούμενη πανδημία του ιού της γρίπης Η1Ν1 («των χοίρων») το 2009, όταν το αναμενόμενο επιδημικό κύμα ποτέ δεν έφθασε από την Ασία στην Ευρώπη εκείνο το φθινόπωρο, μία περίοδο που είναι εξαπλωμένοι οι ρινοϊοί στις ευρωπαϊκές χώρες. Εξηγεί, επίσης, γενικότερα γιατί η γρίπη είναι εποχική το χειμώνα, ενώ προηγείται το φθινόπωρο η εποχή των κρυολογημάτων (που αποτρέπουν τη γρίπη).

Η παρουσία των ρινοϊών, όπως έδειξαν και τα νέα εργαστηριακά πειράματα στο Γιέηλ, πυροδοτεί την παραγωγή της αντιικής ουσίας ιντερφερόνης στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα ο ιός της γρίπης να αδυνατεί στη συνέχεια να τους μολύνει.

«Οι αντι-ιικές άμυνες είναι ήδη ενεργοποιημένες, προτού ο ιός της γρίπης φθάσει. Η προστασία των ρινοϊών διαρκεί, τουλάχιστον, πέντε μέρες», ανέφερε η Φόξμαν, η οποία ήδη άρχισε να μελετά στο εργαστήριό της κατά πόσο προσφέρει ανάλογη προστασία η εισαγωγή του ιού του κρυολογήματος στον οργανισμό, πριν την μόλυνση Covid-19.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: thelancet.com

Παύλος Δρακόπουλος

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.