Ένας άνθρωπος έχει υπέρταση, όταν, σε περισσότερες από δύο μετρήσεις, έχει πίεση μεγαλύτερη από 140mmHg συστολική (μεγάλη) και 90mmHg διαστολική (μικρή) πίεση.

Πού οφείλεται η υπέρταση;

Συνήθως, δεν υπάρχει γνωστή αιτία για την υπέρταση. Η κληρονομικότητα αλλά και άλλοι παράγοντες, όπως η παχυσαρκία, ο καθιστικός τρόπος ζωής, το άγχος, η κατανάλωση τροφών με αυξημένη περιεκτικότητα σε αλάτι βοηθούν στην ανάπτυξή της.

Σε λίγες περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται σε συγκεκριμένες ασθένειες ή και σε φάρμακα.

Ο εξειδικευμένος ιατρός, ανάλογα με την ηλικία του ανθρώπου, τα συμπτώματά του, τον τρόπο εμφάνισης της υπέρτασης κτλ. θα ζητήσει τις απαραίτητες παρακλινικές εξετάσεις, για να αποκλείσει τις περιπτώσεις αυτές.

Γιατί μας ενδιαφέρει η υπέρταση;

Γιατί βρέθηκε ότι η υπέρταση ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό εγκεφαλικών και για ένα μεγάλο ποσοστό εμφραγμάτων. Επίσης, σχετίζεται με την ελάττωση της λειτουργίας της καρδιάς και των νεφρών.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Κατά κανόνα η υπέρταση, δεν έχει συμπτώματα, γι’ αυτό και ονομάζεται «βουβός δολοφόνος».

Η, επί μακρόν, αρρύθμιστη αρτηριακή πίεση οδηγεί σε συμπτώματα από την προκαλούμενη ανεπάρκεια των οργάνων.
Βέβαια, η υπέρταση προκαλεί συμπτώματα, όταν ανέβει πολύ πάνω από το φυσιολογικό και, τότε, λέμε ότι έχουμε από απλή έως κακοήθη υπέρταση (η τελευταία, συνήθως, χρειάζεται νοσηλεία).

Πώς μετράμε την πίεση στο σπίτι;

H πίεση μετράται με πιεσόμετρο στο σπίτι το πρωί (6.00 – 9.00) και το απόγευμα – βράδυ (18.00 – 21.00), πριν απ’ τη λήψη των αντιυπερτασικών φαρμάκων.

Ο άνθρωπος, μισή ώρα πριν, δεν θα πρέπει να έχει περπατήσει, να έχει καπνίσει και να έχει πιει καφέ. Κάθεται χαλαρά σε μία καρέκλα και μετρά την πίεση δύο φορές, με μεσοδιάστημα ενός-δύο λεπτών.

Αν η δεύτερη πίεση είναι αρκετά πιο χαμηλή από την πρώτη, κατά 10 χιλιοστά, συνεχίζει τις μετρήσεις, μέχρι να σταθεροποιηθούν οι τιμές. Όλες οι μετρήσεις πρέπει να καταγράφονται.

Πώς αντιμετωπίζεται η πίεση; Εκτός από τα φάρμακα, υπάρχουν και άλλα μέσα για τη μείωση της πίεσης;

Αρχικά, συστήνονται:
• μείωση της ποσότητας του αλατιού στην τροφή (λιγότερο από 2 γραμμάρια ημερησίως),
• μείωση του αλκοόλ,
• ελάττωση του σωματικού βάρους,
• άσκηση 30-60 λεπτών, ημερησίως, (λ.χ. σχετικά γρήγορη βάδιση: 90-120 βήματα ανά λεπτό),
• διακοπή του καπνίσματος,
• άλλες εξατομικευμένες τροποποιήσεις της καθημερινής ζωής, όπως λ.χ. ο νορμοκιρκάδιος ύπνος κτλ.

Αν τα μέτρα αυτά δεν μειώσουν την αρτηριακή πίεση στα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε σειρά έχουν τα φάρμακα. Ο ιατρός, αφού εξετάσει τον ασθενή, πάρει το ιστορικό του και στείλει τον απαιτούμενο εργαστηριακό έλεγχο, θα αποφασίσει για τα κατάλληλα φάρμακα.

Στον σύγχρονο κόσμο, που η καθημερινότητα επωάζει το άγχος, κανείς δεν ξεφεύγει, εύκολα, από την παγίδα των επιπλοκών του. Πόσο μάλλον, υπό τις σημερινές συνθήκες ζωής, εξαιτίας των προσωπικών, των κοινωνικών, των επαγγελματικών ή άλλων προβλημάτων.

Η στοχευμένη και, απόλυτα, προσωποποιημένη θεραπεία της υπέρτασης επαναφέρει τον άνθρωπο σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Οι, πέραν της συμβατικής, θεραπευτικές επιλογές είναι αρκετές και η αποτελεσματικότητά τους ιδιαίτερα υψηλή.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η ομοιοπαθητική, τα ενεργά βιοχημικά άλατα, η φυτοθεραπεία, τα ανθοϊάματα, ο βιοσυντονισμός, η θεραπευτική γυμναστική, τα ειδικά συμπληρώματα διατροφής και άλλες θεραπευτικές μέθοδοι, χωρίς ενοχλητικές δράσεις ή παρενέργειες.

Στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις!

Διάβασε επίσης: Οστεοπόρωση: Πού οφείλεται και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.