Ένα κέντρο στην καρδιά της Αθήνας υποδέχεται εγκύους και νέες μητέρες από όλο τον κόσμο, προσφέροντάς τους συμβουλές και πρακτική υποστήριξη όταν δεν έχουν πού αλλού να απευθυνθούν.

«Όταν ήμουν 7 μηνών έγκυος, έπρεπε να σταματήσω τη δουλειά λόγω επιπλοκών», λέει η 35χρονη Queen από τη Νιγηρία, που δούλευε ως καθαρίστρια. Τώρα, θηλάζει την κόρη της Precious στο Κέντρο Μητέρας-Παιδιού της διεθνούς οργάνωσης AMURTEL (Ananda Marga Universal Relief Team Ladies). Βρίσκεται στην πλατεία Βικτωρίας και είναι ανοιχτό καθημερινά σε εγκύους και μητέρες από όλο τον κόσμο, Ελληνίδες, μετανάστριες και προσφυγοπούλες.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, η Queen ερχόταν εδώ για υπερηχογράφημα. Πλέον, έρχεται μία φορά την εβδομάδα στη συνάντηση με τη σύμβουλο θηλασμού Μαρία Φερτάκη. Μαζί με άλλες τρεις γυναίκες παίρνουν πληροφορίες για τα πάντα, από το πότε θα δώσουν στερεά τροφή στα μωρά τους μέχρι το πώς να τα θηλάζουν όταν αρχίζουν να βγάζουν δοντάκια και το τι δίνουν οι Ελληνίδες στα δικά τους ως πρώτη στερεά τροφή.

Αν δεν υπήρχε αυτό το μέρος, η Queen και οι φίλες της δεν θα είχαν πρόσβαση σε σύμβουλο θηλασμού ούτε και σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Πότε ξεκίνησε η AMURTEL;

Η AMURTEL στην Ελλάδα ξεκίνησε στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης, το 2015, με επισκέψεις σε δύο καταυλισμούς στην Αττική, αφού είχαν κλείσει τα βόρεια σύνορα και οι άνθρωποι είχαν εγκλωβιστεί στη χώρα.

Μεταξύ αυτών, υπήρχαν δεκάδες έγκυοι και λεχώνες που έπρεπε να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και στήριξη στον θηλασμό. Το Κέντρο Μητέρας-Παιδιού στην πλατεία Βικτωρίας λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2016.

γυναίκα, εγκυμοσύνη

Στην Ελλάδα σήμερα

Οι ανάγκες που καλύπτει η AMURTEL παραμένουν σημαντικές, αφού οι ειδικοί υπολογίζουν ότι περίπου 1 στις 5 γυναίκες που καταφεύγουν στη χώρα μας είναι έγκυος ή λεχώνα. Και για τις Ελληνίδες, όμως, τα πράγματα είναι δύσκολα.

Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει περισσότερο από όλους τις γυναίκες και τα παιδιά, με την ανεργία μεταξύ των γυναικών να έχει φτάσει στο 23,7%, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των ανδρών, που βρίσκεται στο 15%. Το 2017, έγιναν 7.389 επισκέψεις σε ειδικούς της AMURTEL και διανεμήθηκαν 36.120 πάνες, 1.453 σετ εσωρούχων και 300 μάρσιποι.

Σήμερα, στο Κέντρο Μητέρας-Παιδιού προσφέρονται υπηρεσίες προ και μεταγεννητικής φροντίδας από μαίες, ενώ οργανώνονται και ομαδικές ή ατομικές συναντήσεις θηλασμού. Ακόμα, προσφέρεται ενημέρωση για την περίοδο μετά την εγκυμοσύνη, την αναπαραγωγική υγεία, τη διατροφή των βρεφών και των εγκύων.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφύγων και μεταναστριών, ώστε να γίνουν οι ίδιες σύμβουλοι θηλασμού, με στόχο αργότερα να προσληφθούν από το ίδιο το κέντρο ή κάποια άλλη οργάνωση ως συντονίστριες.

Τα σχέδια της AMURTEL

Η συντονίστρια του προγράμματος στην Ελλάδα, η Αμερικανίδα Didi Lee, ζει στη χώρα μας τα τελευταία 20 χρόνια. Παλιότερα «έτρεχε» ένα κέντρο της οργάνωσης στο Μαρούσι. Σκοπό είχε να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τις γυναίκες για τις επιλογές που έχουν κατά τη γέννα, μιας και η Ελλάδα είναι από τις «πρωταθλήτριες» στις καισαρικές τομές.

«Του χρόνου κιόλας θέλουμε να επεκταθούμε», επισημαίνει.
«Θα έχουμε και ψυχολόγο και κοινωνική λειτουργό που θα συνοδεύουν τις γυναίκες στο νοσοκομείο. Γιατί μπορεί εμείς να τους εξηγούμε ότι προσφέρουμε βασική φροντίδα και ότι πρέπει να πηγαίνουν στο νοσοκομείο για προγεννητικό έλεγχο και τεστ υγείας των βρεφών, αλλά οι περισσότερες δεν είναι συνηθισμένες να κάνουν πολλές εξετάσεις, οπότε συχνά δεν πηγαίνουν. Μια κοινωνική λειτουργός θα κάλυπτε πολλά από τα κενά που έχουμε τώρα.

Ο στόχος μας είναι σε δύο χρόνια όλο το κέντρο να το “τρέχουν” πρόσφυγες και Ελληνίδες, αλλά και να στέλνουμε εκπαιδευμένες γυναίκες σε άλλες οργανώσεις. Βλέπω, και ελπίζω, η θέση μου σε δύο χρόνια να είναι πια περιττή».

H AMURTEL είναι μια διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση του κινήματος Ananda Marga, που ιδρύθηκε στην Ινδία το 1955, με κεντρική φιλοσοφία τον διαλογισμό και τη yoga. Το κέντρο στην Αθήνα έχει 4 εθελοντές και 10 άτομα προσωπικό.

Η χρηματοδότηση προέρχεται κατά 15% από τα κεντρικά της AMURTEL, 60% από crowdfunding και ατομικές δωρεές, ενώ το υπόλοιπο από άλλες διεθνείς οργανώσεις και οργανισμούς, όπως οι Care Greece και Care Luxembourg.

Το κέντρο προσφέρει πάνες, ρουχαλάκια για βρέφη, μάρσιπους, σερβιέτες, προφυλακτικά και οτιδήποτε άλλο μπορεί να είναι χρήσιμο σε μια έγκυο, μια νέα μητέρα και το μωρό της.

γυναίκα, εγκυμοσύνη

Προβλήματα και λύσεις

Η Laura Alemanno, εθελόντρια μαία από την Ελβετία, παραιτήθηκε από τη δουλειά της και μαζί με μια συνάδελφό της έφεραν ένα μικρό βαν εξοπλισμένο με έναν υπερηχογράφο. Έτσι γυρνάνε τους καταυλισμούς του Σκαραμαγκά και του Ελαιώνα και κάνουν κατ’ οίκον υπερήχους σε εγκύους.

«Οι γυναίκες δεν λαμβάνουν την κατάλληλη ενημέρωση για την πρόσβαση που μπορούν να έχουν στα νοσοκομεία ούτε για την αναγκαιότητα του προγεννητικού ελέγχου», λέει η Alemanno σε ένα διάλειμμά της.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις γυναίκες πρόσφυγες είναι η γλώσσα και η έλλειψη μεταφραστών στα δημόσια νοσοκομεία. Συχνά δεν καταλαβαίνουν τι ακριβώς τις συμβουλεύουν οι γιατροί και τα ερωτήματά τους μένουν αναπάντητα».

Η Alemanno θα επιστρέψει στην Ελβετία για μερικούς μήνες να εργαστεί και μετά θα ξαναγυρίσει στην Ελλάδα να συνεχίσει να προσφέρει. «Μπορώ να πω ότι η κατάσταση είναι απογοητευτική. Αυτοί οι άνθρωποι περιμένουν τόσα χρόνια να ξαναρχίσουν τις ζωές τους. Είναι πολύ δύσκολα για τις γυναίκες. Ενώ υπάρχουν διάφορες οργανώσεις που προσφέρουν και δουλεύουν, πολλές γυναίκες παραμένουν χωρίς πρόσβαση σε βασικές παροχές».

Κείμενο & Φωτογραφίες: Νικολία Αποστόλου
Πηγή http://www.gynaikamagazine.gr

 

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.