Άγχος και στρες. Δύο λέξεις που έχουν μπει για τα καλά στο λεξιλόγιό μας!

Όλοι, καθημερινά, βιώνουμε πίεση και άγχος, στη δουλειά, στο σπίτι, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Προσπαθώντας να ανταποκριθούμε στις «ανάγκες» μας (ουσιαστικές ή πλασματικές), στις απαιτήσεις των άλλων, αλλά και στις δικές μας υψηλές προσδοκίες, στις επιθυμίες και στα θέλω των αγαπημένων μας προσώπων, αφήνοντας τα δικά μας θέλω και τον εαυτό μας συχνά τελευταίο, αγχωνόμαστε και πιεζόμαστε συνέχεια.

Όλοι αυτοί είναι παράγοντες που αυξάνουν το άγχος και το στρες στη ζωή μας.

Τι προκαλεί το άγχος και το στρες

Ο φόβος της αποτυχίας, η αγωνία για το μέλλον (συνήθως για πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε), η ανησυχία μην πάθουμε κάτι εμείς ή οι κοντινοί μας άνθρωποι, η έλλειψη εμπιστοσύνης στις ικανότητές μας καθώς και η ανησυχία για το «τι θα πουν οι άλλοι», αν δεν τα καταφέρουμε.

Οι περισσότεροι παράγοντες δεν αφορούν αντικειμενικές καταστάσεις αλλά το πώς εμείς τις βιώνουμε και επιτρέπουμε να μας χαλάνε την καλή διάθεση, να μας αγχώνουν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να μας πανικοβάλλουν.

Συμπτώματα του άγχους

Συνεχής αίσθηση κούρασης και εξάντλησης, έντονοι πονοκέφαλοι, δυσκολία συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων, ευέξαπτη διάθεση, νεύρα, πόνοι στον αυχένα, καούρες και σφίξιμο στο στομάχι (σε παρατεταμένες περιόδους άγχους μπορεί να οδηγήσει σε νευρώσεις στομάχου, έλκος κ.ά.), ταχυπαλμίες, πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Θεραπεία του άγχους

Η αντιμετώπιση του άγχους δε γίνεται απλά με το να λέμε «προσπαθώ να χαλαρώσω». Οι λόγοι που δε χαλαρώνουμε αφορούν πιο βαθιά και εσωτερικά ζητήματα της προσωπικότητας και της εικόνας που έχουμε χτίσει προς τα έξω.

Όμως, με τη βοήθεια του θεραπευτή μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες και τις προτεραιότητές μας, να ξεφοβηθούμε και να διεκδικήσουμε πράγματα για εμάς, χωρίς να διαλυθούν οι σημαντικές μας σχέσεις. Λέξεις, όπως «αδύνατον» «αποκλείεται» «ποτέ» και «πάντα» κλείνουν την επικοινωνία και οδηγούν σε αδιέξοδα. Τίποτα δεν είναι αδύνατο, και είναι καλό «ποτέ να μη λέμε ποτέ».

Σήμερα, που η κοινωνική αστάθεια και η οικονομική πίεση αυξάνουν, είναι ακόμα πιο σημαντικό να αφιερώσουμε λίγο χρόνο, για να φροντίσουμε τον εαυτό μας.
Είναι ο σύμμαχος και μόνιμος σύντροφος της ζωή μας.

Έρα Μουλάκη
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Πρώτη δημοσίευση του άρθρου στο eramoulaki.gr

Διάβασε επίσης: Όταν το άγχος μας κατακλύζει

Πώς οι γυναίκες μπορούν να ανακουφίσουν το άγχος τους

Μετατραυματικό στρες: πώς μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο άνοιας

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.