Ποια είναι η αληθινή αγάπη; Μπορείς να την αναγνωρίσεις; Ίσως ναι, ίσως και όχι. Δες, παρακάτω, κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά της πραγματικής αγάπης και μάθε αν, τελικά, αγαπάς ή σε αγαπάνε αληθινά:

Αγάπη σημαίνει να μην έχεις προσδοκίες

Σίγουρα, όλοι θέλουμε οι άνθρωποι να συμπεριφέρονται όπως τους θέλουμε. Θέλουμε να είναι πιο στοργικοί ή πιο εξωστρεφείς ή πιο έξυπνοι ακόμα και πιο φιλόδοξοι. Όλα αυτά είναι προσδοκίες. Οι προσδοκίες είναι απλώς οι απαιτήσεις σου για την «αποδεκτότητα» του να αγαπάς κάποιον. Αλλά η αληθινή αγάπη δεν έχει προσδοκίες.

Η αγάπη επιτρέπει την ελευθερία

Η αγάπη δεν έχει σχέση με την κατοχή. Όπως λέει και η παροιμία, «Αν αγαπάς κάτι, άφησέ το ελεύθερο. Αν επιστρέψει, είναι δικό σου. Εάν δεν επιστρέψει, τότε δεν ήταν ποτέ». Αυτό είναι αλήθεια! Η αγάπη επιτρέπει στους ανθρώπους την ελευθερία τους. Δεν κρατάει σφιχτά και δε συνθλίβει τα φτερά τους σε μια προσπάθεια να τα κρατήσει. Η αληθινή αγάπη δε θέλει να κατέχει.

Η αγάπη δεν απαιτεί από εσάς να συνεχίσετε μια σχέση

Μπορεί να αγαπάς κάποιον πολύ, αλλά μπορεί να μην είσαι συμβατός μαζί του. Ή μπορεί να σας τρελαίνει η συνεχής αδιαφορία του για τα συναισθήματά σας. Μπορείς ακόμα να τον αγαπάς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι μαζί του. Αγάπη δε σημαίνει ότι πρέπει να μείνεις για πάντα με κάποιον.

Η αγάπη δεν έχει χώρο για ζήλια

Όπως η κατοχή, η ζήλια δεν ισοδυναμεί με αγάπη. Νομίζουμε ότι αν δε ζηλεύουμε τους αγαπημένους μας σημαίνει ότι δεν τους αγαπάμε. Η αληθινή αγάπη έχει εμπιστοσύνη στην ποιότητα της σχέσης. Ξέρει ότι ο άλλος είναι χαρούμενος και ικανοποιημένος που επιστρέφει σε εσάς και μόνο σε εσάς.

Αγάπη δεν είναι ανάγκη αλλά επιθυμία

Ένα από τα πράγματα που προσπαθούμε να διδάξουμε στα παιδιά είναι ότι υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ μιας επιθυμίας και μιας ανάγκης. Το να χρειάζεσαι κάποιον είναι ένα συναίσθημα που βασίζεται στον φόβο. Φοβάστε ότι δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτά, άρα τα χρειάζεστε. Και να θυμάστε, ο φόβος είναι το αντίθετο της αγάπης.

Η αγάπη δεν είναι απλά ένα συναίσθημα

Οι άνθρωποι τείνουν να είναι εθισμένοι σε έντονο συναίσθημα, ειδικά όταν αισθάνονται καλά. Έτσι, όταν είμαστε ερωτευμένοι, θέλουμε να νιώθουμε έτσι για πάντα. Αλλά μάντεψε τι? Αυτή η αίσθηση εξαφανίζεται μετά από λίγο. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν αγαπάς, πια, τον άλλον, σημαίνει απλώς ότι δεν είναι, πια, κάτι καινούργιο. Εκεί, λοιπόν, πρέπει να ξεκινήσει η δράση. Δείξτε στο άλλο άτομο ότι το αγαπάτε. Μην υποθέσετε απλώς ότι το ξέρει.

Η αγάπη είναι άνευ όρων

Η λέξη «άνευ όρων» σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προσδοκίες ή περιορισμοί. Το να αγαπάς άνευ όρων είναι δύσκολο πράγμα, και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι καλοί σε αυτό.

Αγάπη σημαίνει να βάζεις τις ανάγκες των άλλων ίσες, ή ακόμα και πριν τις δικές σου

Ενώ οι άνθρωποι μπορεί να είναι εγγενώς εγωιστές για σκοπούς επιβίωσης, αυτό δεν μας εξυπηρετεί στις σχέσεις. Η αληθινή αγάπη πραγματικά, νοιάζεται ειλικρινά για την ευτυχία των άλλων και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, για να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι τους εκτιμούν.

Η αγάπη κατανοεί και αποδέχεται τις διαφορές

Ας το παραδεχτούμε: Όλοι είμαστε διαφορετικοί. Ακόμα και τα πανομοιότυπα δίδυμα δεν είναι ακριβώς τα ίδια. Έχουν διαφορετικές εμπειρίες και απόψεις για τον κόσμο. Η πραγματική αγάπη αποδέχεται τη διαφορετικότητα.

Η αγάπη έχει ενσυναίσθηση

Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να μπαίνεις στη θέση κάποιου άλλου και να βλέπεις μια κατάσταση από τη σκοπιά του. Η αγάπη έχει βαθιά ενσυναίσθηση. «Όταν πονάς, πονάω εγώ». Οι άνθρωποι που αγαπούν αληθινά ο ένας τον άλλον δε θέλουν να τους πληγώσουν. Θέλουν να νιώθουν καλά. Νοιάζονται για τα συναισθήματά τους και προσπαθούν ό,τι μπορούν για να τους κάνουν να νιώσουν αξία. Θυμηθείτε, η αγάπη είναι ευτυχία, εκτίμηση και αίσθημα καλού. Οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό δεν είναι αγάπη.

Αν όλοι αγαπούσαμε ο ένας τον άλλον σαν τον εαυτό μας, ο κόσμος θα ήταν καλύτερος!

Στοιχεία από huffpost.com

Διάβασε επίσης: 7 αποφθέγματα για την αγάπη

Ο έρωτας και η αγάπη έννοιες ταυτόσημες, αντίθετες ή απλά διαφορετικές;

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.