Ζούμε σε μία εποχή που το ίντερνετ και η πρόσβαση σε αυτό γίνεται ολοένα και πιο εύκολη. Οι άνθρωποι, βρίσκουν σε αυτό πληροφορίες, επικοινωνούν, παίζουν παιχνίδια και πολύ συχνά φλερτάρουν.

Ενώ όλοι, λίγο ή πολύ, γνωρίζουμε τους κανόνες του φλερτ με κάποιον που έχουμε απέναντί μας: κοιτάγματα, λεκτικά πειράγματα, σεξουαλικά σχόλια/αστεία, στο ίντερνετ τα πράγματα, συχνά, γίνονται περίπλοκα. Όταν λείπει ο τόνος της φωνής, ο τρόπος που λέγεται κάτι, χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για να γνωρίσουμε κάποιον.

Εύκολα μια τακτική επικοινωνία μπορεί να εξελιχθεί σε σχέση, με την ανάγκη να γράψουμε στον άλλο, να μάθουμε τα νέα του, να μοιραστούμε τα δικά μας και να συζητήσουμε για όλα και για τίποτα. Η προσβασιμότητα, η ανωνυμία, η απόσταση, η ασφάλεια του δικού μας χώρου μάς επιτρέπει να ανοιχτούμε, να μοιραστούμε μύχιες σκέψεις που ίσως να μην έχουμε εξομολογηθεί ούτε στον/στην σύντροφο/σύζυγό μας. Είναι αυτή η κοντινότητα που κάνει, σιγά σιγά, μια απλή συνομιλία, μια συνομιλία ενός ζευγαριού.

Διάβασε επίσης: Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση εφήβων : ποιος είναι ο ρόλος των γονέων;

Οι διαδικτυακές σχέσεις είναι απιστία;

Επιστρέφουμε στο ερώτημα· αν μια σχέση μέσω διαδικτύου είναι απιστία;

Θα έλεγα ότι κάθε σχέση στην οποία δίνουμε ενέργεια, μοιραζόμαστε συναισθήματα και αφιερώνουμε ολοένα και πιο πολύ χρόνο, μας απομακρύνει από τον άνθρωπο με τον οποίο μοιραζόμαστε τη ζωή μας. Σπάμε τους κανόνες της οικειότητας και του «μαζί».

Έρευνες έχουν δείξει ότι: ο εθισμός στις διαδικτυακές σχέσεις, τελικά, επηρεάζει ολόκληρο το οικογενειακό σύστημα.

Αλλάζει τις συνήθειες του ύπνου, αυξάνει τις απαιτήσεις για ιδιωτικό χώρο και απομόνωση, αδιαφορία για τις ευθύνες, ανάγκη για ψέματα, αλλάζει την προσωπικότητα, μειώνεται το σεξουαλικό ενδιαφέρον για τον σύντροφο, και μειώνεται η επένδυση στη σχέση (Young, Griffin-Shelley,Cooper,O’Mara &Buchanan,2000).

Κάποια από τα συναισθήματα που δημιουργούνται στους/στις συντρόφους και στα παιδιά είναι: συναισθήματα προδοσίας, τραύματος, απόρριψης, απελπισίας, μοναξιάς, ντροπής, ζήλιας, απώλειας αυτοπεποίθησης.

Και ενώ όσοι φλερτάρουν στο ίντερνετ συχνά θα ισχυριστούν ότι «αυτό είναι άλλο» και όσοι δεν το χρησιμοποιούν θα το υποτιμήσουν λέγοντας «σιγά δεν είναι αληθινό», να θυμίσω ότι ολοένα και περισσότερες σχέσεις ξεκινούν στο διαδίκτυο και συνεχίζονται στον πραγματικό κόσμο. Εξάλλου, η φαντασίωση και το ανεκπλήρωτο ήταν πάντα αφροδισιακά συστατικά.

Κλείνοντας, όσοι θέλουν μπορούν να ανατρέξουν στην ταινία «You’ve got mail» ( ελληνικός τίτλος «Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας»), που δείχνει με ρεαλιστικό τρόπο πώς δύο άνθρωποι, σιγά σιγά, γνωρίζονται και ερωτεύονται ανταλλάσοντας e-mails.

Έρα Μουλάκη ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια – οικογενειακή θεραπεύτρια, συγγραφέας παιδικών βιβλίων

Πρώτη δημοσίευση του άρθρου στο eramoulaki.gr

Διάβασε επίσης: 5 απαραίτητες συνήθειες για μία υγιή σχέση!

Παιδιά και Διαδίκτυο: Όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.