Η τηλεργασία επιλέγεται ως πρόσφορη εναλλακτική λύση για λόγους υγειονομικής προφύλαξης την περίοδο της πανδημίας, εντούτοις δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα πλεονεκτήματα της φυσικής παρουσίας στους χώρους εργασίας. Αυτό καταδεικνύει πανελλαδική έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων «PULSE RC» για το εργασιακό τοπίο μετά τη λήξη της πανδημίας, που έγινε με πρωτοβουλία της εταιρείας στρατηγικής επικοινωνίας «SOCIALDOO».

Η μέτρηση καταδεικνύει ότι για την πλειονότητα των εργαζόμενων η εργασία στο γραφείο παραμένει πρωτεύουσα επιλογή, με πολλά και ισχυρά κίνητρα. Πέραν της ανάγκης κοινωνικοποίησης, οι ερωτώμενοι αναγνωρίζουν ως πιο δημιουργική και αποτελεσματική την εργασία στο γραφείο, επιθυμώντας την επιστροφή στις κανονικές συνθήκες απασχόλησης.

Σημειώνεται ότι η έρευνα διεξήχθη στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου, πριν την επιβολή του αυστηρού γενικευμένου lockdown, και, ως εκ τούτου, δεν αποτυπώνει το μέγεθος της κόπωσης που επήλθε το τελευταίο διάστημα στους εργαζόμενους από την παρατεταμένη παραμονή τους στο σπίτι.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Αράπογλου, γενικό διευθυντή της «PULSE RC», με τη μεγάλη αυτή πανελλαδική έρευνα, που έγινε σε διευρυμένο δείγμα άνω των δύο χιλιάδων ατόμων και είχε κύριο ερώτημα «Μετά την Πανδημία…εργασία από το σπίτι ή στο
γραφείο;» επιχειρήθηκε να καταγραφεί η απάντηση σε μία τουλάχιστον από τις πολλές και δραματικές αλλαγές που επέφερε ο νέος κορωνοϊός στην καθημερινότητά μας.

«Ιδιαίτερο ενδιαφέρον», όπως σημειώνει, «παρουσιάζουν οι απαντήσεις του ενεργού, οικονομικά, τμήματος του δείγματος (απασχολούμενοι και άνεργοι). Αν και, κατά την άποψή τους, η τηλεργασία μπορεί να υποκαταστήσει την εργασία στο γραφείο σε “μέτριο” (41%) έως “μεγάλο/μέγιστο βαθμό” (34%) η φυσική παρουσία στα γραφεία εξακολουθεί να έχει πλεονεκτήματα για τον εργαζόμενο και την επιχείρηση, σύμφωνα με το (συντριπτικό) 80% των οικονομικά ενεργών συμμετεχόντων».

Η «εργασία στο γραφείο» υπερέχει της «εργασίας κατ΄οίκον»

«Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον», συνεχίζει ο κ. Αράπογλου, «έχει η διαπίστωση ότι, σε όλες σχεδόν τις επιμέρους πλευρές και παράγοντες που διερευνήθηκαν, η “εργασία στο γραφείο”, υπερέχει, λίγο ή πολύ, της “εργασίας κατ΄οίκον”»! Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σχετικό ερώτημα για τη «δυνατότητα επιλογής» μετά τη λήξη της πανδημίας οι έξι στους δέκα (59%) δηλώνουν ότι θα επέλεγαν την «εργασία στο γραφείο», έναντι τριών στους δέκα που θα επέλεγαν «το σπίτι».

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η τηλεργασία μπορεί να υποκαταστήσει την εργασία στο γραφείο σε «μέτριο» (σύμφωνα με το 41%) έως «μεγάλο/μέγιστο βαθμό» (34%) – ενώ το 24% επέλεξε σε «μικρό βαθμό έως καθόλου».

Αν και η εργασία από απόσταση χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά, η φυσική παρουσία στο γραφείο έχει πλεονεκτήματα για τον εργαζόμενο και για την επιχείρηση, σύμφωνα με το συντριπτικό 80% των οικονομικά ενεργών συμμετεχόντων.

Επτά στους δέκα θεωρούν πιο παραγωγική την εργασία στο γραφείο

Η επιλογή της «εργασίας στο γραφείο» υπερέχει συντριπτικά στις απαντήσεις των ερωτημάτων:

-«Ποιο από τα δύο θα βοηθούσε περισσότερο στη συνεργασία σας με συναδέλφους και συνεργάτες;» 79% έναντι 9%.
-«Ποιο βοηθά καλύτερα την προσέγγιση των στόχων και του οράματος της επιχείρησης;» 73% έναντι 12%.
-«Πού θα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον να δουλεύετε;» 68% έναντι 20%.
-«Ποιο από τα δύο θα σας έκανε να νιώθετε μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια για τη δουλειά σας;» 68 έναντι 17%.
Παρότι πιο ενισχυμένη αποτυπώνεται η επιλογή της «εργασίας από το Σπίτι» στο δίλημμα: «Ποιο θα βοηθούσε περισσότερο στις σχέσεις σας με μέλη της οικογένειάς σας;», κι εδώ περισσότεροι επιλέγουν «γραφείο» (47%) έναντι 38% «σπίτι».

Σχεδόν ισόπαλες καταγράφονται οι δύο επιλογές – με οριακή υπεροχή της «Εργασίας από το σπίτι» στο δίπολο: Ποιο από τα δύο θα λέγατε ότι είναι πιο αποδοτικό, οικονομικά, για εσάς;»: 40% «στο Γραφείο» – 42% «από το Σπίτι».

Ένα βασικό συμπέρασμα, σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου, είναι ότι η εργασία από απόσταση μπορεί να υποκαταστήσει -σε κάποιον βαθμό- την «εργασία στο γραφείο», και για την περίοδο της πανδημίας αποτελεί σημαντικό, έως απαραίτητο, μέτρο για τον περιορισμό της διάδοσης του νέου κορωνοϊού. Όμως, η «εργασία στο γραφείο» εξακολουθεί να έχει πλεονεκτήματα, παραμένει ελκυστική στον εργαζόμενο, με πολλά και ισχυρά κίνητρα. Για την περίοδο μετά την πανδημία φαίνεται ότι θα συνεχίσει να αποτελεί την επικρατούσα -αν και όχι τη μόνη- επιλογή.

Τι σημαίνει για τους εργαζόμενους η μεγάλη αλλαγή στο εργασιακό τοπίο

Όπως επισημαίνει η Ελένη Σουράνη, Founding Managing Partner της «SOCIALDOO», «με αυτήν την έρευνα επιχειρήσαμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα ως προς το τι σημαίνει για τους εργαζόμενους η μεγάλη αλλαγή στο εργασιακό τοπίο που έφερε, μαζί με τις άλλες ανατροπές στη ζωή μας, η πανδημία. Κυρίως, όμως, θελήσαμε να καταγράψουμε τις τάσεις και να κατανοήσουμε πώς διαμορφώνεται η επόμενη μέρα στο εργασιακό τοπίο, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για μία εταιρεία στρατηγικής επικοινωνίας, όπως η “SOCIALDOO”.

Από την έρευνα προκύπτει ότι η επιστροφή στο γραφείο σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα, η οποία είναι το μεγάλο ζητούμενο εδώ και έναν χρόνο. Καταγράφεται στους εργαζόμενους μία μεγάλη προσδοκία επιστροφής, καθώς θεωρούν ότι έτσι γίνονται πιο δημιουργικοί και αποτελεσματικοί, ακόμα κι αν χρειαστεί να χάσουν λίγο χρόνο καθ΄οδόν προς το γραφείο. Ερμηνεύοντας τα στοιχεία, προκύπτει ότι η δουλειά μας είναι ένας σημαντικός πυλώνας της ζωής μας, και προτιμούμε να έχει διακριτά χαρακτηριστικά από την προσωπική μας ζωή.

Η εργασία στο γραφείο κάνει τους εργαζόμενους να κατανοούν και να ενστερνίζονται ευκολότερα τις εταιρικές αξίες, να αισθάνονται μέρος μίας ομάδας, σ΄ ένα περιβάλλον που μπορεί να τους εμπνεύσει και να τους υποστηρίξει. Εξάλλου, η επικοινωνία, η δημιουργική ώσμωση μεταξύ των ανθρώπων γεννά καινούργιες ιδέες. Το “μαζί” είναι αυτό που μας κάνει να προχωράμε και να πετυχαίνουμε».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάβασε επίσης: Ανασκόπηση 2020: Covid, πανδημία, lockdown η χρονιά που άλλαξε τον κόσμο

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.