Διατροφή και ακμή – Ο ρόλος της διατροφής στην εμφάνιση ή και μείωση των συμπτωμάτων ακμής
Η ακμή είναι μία κατάσταση η οποία θα εμφανιστεί στο 80% των ατόμων, κυρίως γυναικών, σε ηλικία συνήθως μεταξύ 11 και 30 ετών. Παρόλο που τυπικά αντιμετωπίζεται με αισθητική παρέμβαση και φαρμακευτική αγωγή, η αλλαγή διατροφικών συνηθειών παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση ή και μείωση των συμπτωμάτων.
Διατροφή και ακμή – Αποφύγετε την κατανάλωση αμυλούχων τροφίμων με αυξημένο γλυκαιμικό δείκτη
Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως λευκό ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, ζάχαρη, γλυκά, αναψυκτικά, fast food, φρουτοχυμοί, αυξάνουν την παραγωγή ινσουλίνης, η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί ένα σύνθετο μηχανισμό παραγωγής ορμονών, όπως του ινσουλινομιμητικού αυξητικού παράγοντα (IGF-1) και των ανδρογόνων. Αυτή η ανισορροπία ορμονών φαίνεται να προκαλεί αυξημένη παραγωγή σμήγματος και απόφραξη των πόρων.
Έτσι, επιλέξτε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως λαχανικά, όσπρια, λαδερά, ξηρούς καρπούς, ολικής άλεσης ψωμί και ζυμαρικά, καστανό ρύζι, δημητριακά ολικής αλέσεως, βρώμη, γλυκοπατάτα, κ.ά.
Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά
Αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης φαίνεται να προκαλεί και η κατανάλωση γαλακτοκομικών. Μάλιστα 2 μεγάλες μελέτες συμπέραναν ότι τα άτομα που καταναλώνουν γάλα, γιαούρτι ή τυρί, ανεξαρτήτως ποσότητας, είδους και συχνότητας, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν ακμή.
Αντικαταστήστε τα γαλακτοκομικά, λοιπόν, με γαλακτοκομικά φυτικής προέλευσης, όπως γάλα ρυζιού, αμυγδάλου, σόγιας, τοφού, κ.ά.
Επιλέξτε τρόφιμα που μειώνουν τη φλεγμονή
Η ακμή χαρακτηρίζεται, επίσης, και από φλεγμονή. Εντάξτε, λοιπόν, στη διατροφή σας τρόφιμα με αντιοξειδωτικά, όπως ψευδάργυρο, σελήνιο, βιταμίνη Α, Ε και C και τρόφιμα πλούσια σε ω3, τα οποία φαίνεται να έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Αυτά είναι οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο, τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σολομός), τα πράσινα λαχανικά, οι φράουλες, τα εσπεριδοειδή, το αβοκάντο, το συκώτι, το τσάι κ.ά.
Αυξήστε την κατανάλωση νερού
Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού είναι σημαντική για την καλή υγεία όλου του οργανισμού αλλά και του δέρματος. Παρόλο που, συνήθως, ένα δέρμα με ακμή είναι λιπαρό, δε σημαίνει, απαραίτητα, ότι είναι ενυδατωμένο.
Σίγουρα, υπάρχουν πολλά ακόμα που δε γνωρίζουμε για τη σχέση της διατροφής με την ακμή. Παρ’ όλα αυτά, υιοθετώντας μια ισορροπημένη διατροφή, όπως είναι η μεσογειακή δίαιτα, η πιθανότητα εμφάνισης ή επιδείνωσης της ακμής θα μειωθεί, βοηθώντας την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή της.
Ολυμπία Βλασερού
Διαιτολόγος- διατροφολόγος
Πρώτη δημοσίευση του άρθρου στο aisthitiki-simera.gr
Διάβασε επίσης: Αποτελεσματικοί τρόποι για απολέπιση του δέρματος, χωρίς τη χρήση scrub
Συμβουλές περιποίησης για την ηλικία των 30
Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.