Εγκάρσιος κοιλιακός: το θεμέλιο μιας γυμνασμένης και καλλίγραμμης κοιλιάς

Για μία γυμνασμένη και καλλίγραμμη κοιλιά, εφόσον έχουμε απαλλαγεί από ορισμένους μύθους που στέκονται εμπόδια στην επιθυμία μας, αυτό που έχουμε να κάνουμε,
είναι να εστιάσουμε στις δύο κύριες παραμέτρους: στην άσκηση και στη διατροφή.

Όσον αφορά στην άσκηση, λοιπόν, το ζητούμενό μας πρέπει να είναι να ενεργοποιήσουμε και να αναπτύξουμε τους κοιλιακούς μας μυς. Το ευρέως γνωστό six pack είναι, στην ουσία, μία ευκρινής εικόνα του ορθού κοιλιακού μας. Εκτός από τον ορθό, βέβαια, το σύμπλεγμα των κοιλιακών μυών που πρέπει να γυμνάζουμε αποτελείται, επίσης, από τους έξω πλάγιους, τους έσω πλάγιους και τον εγκάρσιο κοιλιακό(!)

Εγκάρσιος κοιλιακός: γιατί να τον γυμνάσουμε

Ο βασικότερος λόγος για να γυμνάσουμε τον
εγκάρσιο κοιλιακό
είναι η λειτουργικότητα.

Εκτός από το αισθητικό κομμάτι θα πρέπει, εξίσου, να μας ενδιαφέρει και το λειτουργικό.
Αυτός είναι ο λόγος που χρειάζεται να δίνουμε τη δέουσα σημασία στον εγκάρσιο κοιλιακό, ο οποίος βρίσκεται σε βάθος, πίσω, στην ουσία, από τους υπόλοιπους.

Μπορεί να μη φαίνεται απευθείας στον καθρέφτη μας, αν ο εγκάρσιος κοιλιακός μας είναι γυμνασμένος, αφού, όπως είπαμε, βρίσκεται σε βάθος. Όταν τον γυμνάσουμε, όμως, ως αποτέλεσμα, δίνει προς τα έξω μία καλύτερη σύσταση στον ορθό κοιλιακό και μία καλύτερη εικόνα στην περιοχή της κοιλιάς.

Προς τα μέσα δε, κυρίως μας δίνει μία καλύτερη αίσθηση σταθεροποίησης των σπλάχνων μας μέσα στο σώμα, καθώς αυτό είναι και το βασικό του καθήκον κατασκευαστικά.
Είναι, δυστυχώς και αδίκως, πολύ παραμελημένος μυς.

Εφόσον εμβαθύνουμε στον πυρήνα του σώματός μας, αφυπνίσουμε και γυμνάσουμε αυτόν τον τόσο σημαντικό μυ, θα αρχίσουμε να νιώθουμε πολύ πιο συμπαγείς, πιο δυνατοί και να έχουμε καλύτερη ισορροπία κι έλεγχο στις κινήσεις μας.

Αν μπορούσαμε να κάνουμε μια παρομοίωση, θα λέγαμε ότι :

Ο ορθός κοιλιακός είναι το κτήριο· ο εγκάρσιος, όμως, είναι τα θεμέλια.

Ουσιαστικά, καταλαβαίνουμε ότι μας καθιστά πολύ πιο ικανούς τόσο στην καθημερινότητά μας όσο και στην προπόνησή μας.
Όσο πιο δυνατός είναι τόσο παρέχει ισχυρότερη σταθερότητα και καλύτερο έλεγχο.

Δεν παράγει κάποια κίνηση ως πρωταγωνιστής μυς, αλλά συνεπικουρεί σε όλες τις κινήσεις που προέρχονται από τους υπόλοιπους κοιλιακούς, οι οποίες είναι:

  • κάμψη σπονδυλικής στήλης,
  • πλάγια κάμψη σπονδυλικής στήλης,
  • στροφή σπονδυλικής στήλης,
  • οπίσθια πυελική κλίση,
  • πλάγια πυελική κλίση.

*πύελος είναι, κοινώς, η λεκάνη μας

Διάβασε επίσης: Προπόνηση κοιλιακών: Λειτουργική και ασφαλής

Εγκάρσιος κοιλιακός: πώς να τον γυμνάσουμε

Εφόσον αποφασίσουμε να γυμνάσουμε τον εγκάρσιο κοιλιακό, πρέπει να γνωρίζουμε ότι ενεργοποιείται κατά την έντονη εκπνοή.
Αυτό δε σημαίνει, προφανώς, ότι απλώς καθόμαστε στον καναπέ κι εκπνέουμε δυνατά, ε!
Κατά τη διάρκεια, όμως, οποιασδήποτε άσκησης δίνουμε έμφαση σε βαθιές εισπνοές κι έντονες εκπνοές, είτε πρόκειται για ασκήσεις κοιλιακών, όπως τα ροκανίσματα, είτε πρόκειται για πιέσεις μπάρας σε πάγκο ή κάμψεις, είτε για καθίσματα και άρσεις θανάτου.

Ο δεύτερος τρόπος να τον γυμνάσουμε είναι εκτελώντας σανίδες ίσιες ή πλάγιες.
Καθώς η βαρύτητα έλκει τα σπλάχνα μας προς τα κάτω, αντανακλαστικά συσπάται ο εγκάρσιος με αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή, προς τη σπονδυλική μας στήλη, προκειμένου να τα συγκρατήσει όσο το δυνατόν πιο κοντά σ’ αυτήν.

Κάπου εδώ να σημειώσω πως το κατεξοχήν σύστημα εκγύμνασης που βασίζεται κι εστιάζει στη λειτουργία του εγκάρσιου κοιλιακού είναι το γνωστό σε όλους μας pilates.
Με τις θέσεις, την έμφαση στις αναπνοές και τη σημασία που έχει ο έλεγχος σε αυτό, το pilates μοιάζει ως ιδανικό μέσο, για να αντιληφθούμε πώς λειτουργεί και πόση βελτίωση μας προσφέρει ο εν λόγω μυς!

Φωτογραφία από Nathan Cowley

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.