Τα φρέσκα βότανα τα αγαπώ και τα καταναλώνω καθημερινά!
Εμένα μου τα έμαθε η γλυκιά μου η μανούλα από παιδί, μιας και θα στόλιζε πάντα τα πιάτα μας με κάποια από αυτά. Επίσης, μας τα έβαζε, πάντα, μέσα σε τυλιχτή πίτα (αρμένικο λαβάς) με τυρί.
Αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ σας τυρί με αυτά τα βότανα, θα σας το συνιστούσα, γιατί ο συνδυασμός αυτός είναι πολύ νόστιμος.
Ο μαϊντανός, κορίανδρος και ο άνηθος είναι πολύ γνωστά στον μαγειρικό κόσμο και χρησιμοποιούνται, κυρίως, για να προσθέσουν γεύση αλλά και ως γαρνιτούρα. Ωστόσο, οι περισσότερες ιδιότητες αυτών τον βοτάνων μπορεί να χαθούν με τη μαγειρική, επομένως καλό είναι να τα καταναλώνουμε στην ωμή τους μορφή.
Διάβασε επίσης: Συνταγές ομορφιάς με τσάι!
Φρέσκα βότανα: Θρεπτικά συστατικά
Μαϊντανός
✔ εξαιρετική πηγή βιταμινών Α, C και Κ,
✔ καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου, καλίου και φυλλικού οξέους,
✔ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως: φλαβονοειδή: μυρισετίνη, απιγενίνη, καροτενοειδή: βήτα-καροτίνη, λουτείνη, ζεαξανθίνη,
βιταμίνη C.
Κορίανδρος
✔ πλούσια πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου, μαγγανίου, χρωμίου,
✔ καλή πηγή βιταμινών Α, C και Κ,
✔ πλούσια πηγή φυτικών ινών,
✔ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως: τερπινένιο, κουερσετίνη και τοκοφερόλες.
Άνηθος
✔ καλή πηγή βιταμίνης Α και C και μαγγανίου κ.τ.λ.,
✔ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, όπως φλαβονοειδή, τερπένια και ταννίνες
Εστραγκόν (Tarragon)
✔ Καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου και καλίου,
και σε μικρότερες ποσότητες περιέχει ψευδαργύρο, μαγγάνιο και σελήνιο.
✔Περιέχει, επίσης, βιταμίνη Α, C, B6 και φυλλικό οξύ.
Αυτά τα φρέσκα βότανα έχουν μεγάλη πληθώρα ιδιοτήτων για την υγείας μας και περιέχουν ελάχιστες θερμίδες αλλά τεράστια οφέλη.
Εσείς έχετε αυτά τα βότανα ως μέρος της διατροφής σας?
Γράφει η Illona Dagdalianidou, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος GLUK ambassador του Facebook Group Greek Ladies in the UK
Διάβασε επίσης: Βότανα: γιατί να τα εντάξετε στη διατροφή σας
Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.