Υπάρχουν τέσσερις γεύσεις: γλυκό, αλμυρό, πικρό και ξινό.
Σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν έναν εθισμό σε γλυκές και αλμυρές γεύσεις.
Η γλυκιά γεύση, ωστόσο, ενώ θα έπρεπε να προέρχεται από φρέσκα η αποξηραμένα φρούτα και μέλι (κατά προτίμηση ωμό και μη παστεριωμένο), συνήθως προέρχεται από επεξεργασμένη ζάχαρη και λευκό επεξεργασμένο αλεύρι. Το μέλι που είναι ωμό και μη παστεριωμένο, και η ακατέργαστη ζάχαρη περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά και θα μπορούσαν να δώσουν μια αίσθηση πληρότητας στο σώμα μας, έτσι ώστε να νιώσουμε ικανοποίηση με την κατανάλωση μίας μικρής ποσότητας (π.χ. 1-2 κουταλάκια).
Από την άλλη, η αλμυρή γεύση προέρχεται, συνήθως, από επεξεργασμένες τροφές με ραφιναρισμένο αλάτι, αντί για ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι που είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.
Η ξινή και η πικρή γεύση δημιουργούν δυσαρέσκεια, στον περισσότερο κόσμο, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται, ενώ είναι μία ευκαιρία να ξεκουράσουν το πάγκρεάς τους από την υπερβολική ενασχόληση με την παραγωγή ινσουλίνης, λόγω αυξημένης κατανάλωσης υδατανθράκων.
Διάβασε επίσης: Ζάχαρη: καλά κρυμμένη στο πιάτο μας
Ο δυτικός τρόπος διατροφής
Συχνά, ο δυτικός τρόπος διατροφής είναι υψηλός σε υδατάνθρακες και επεξεργασμένα τρόφιμα υψηλά σε ζάχαρη και αλεύρι, με αποτέλεσμα να οδηγούν το πάγκρεας σε υπερβολική λειτουργία.
Αυτό, ως επόμενο αποτέλεσμα, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση των β-παγκρεατικών κυττάρων που παράγουν την ινσουλίνη η οποία είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης. Επομένως, αν αυτό επαναλαμβάνεται για αρκετό χρόνο, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε Διαβήτη τύπου 2 ή ακόμα και Διαβήτη τύπου 1.
Οι πικρές και ξινές γεύσεις βοηθάνε στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού
Σύμφωνα με έρευνες, είναι σημαντικό να εμπλουτίζεται το διαιτολόγιο και με πικρές και ξινές γεύσεις που βοηθάνε την καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού.
Κάποια παραδείγματα για να επιτευχθεί αυτό είναι να προσθέσουμε τα ακόλουθα:
-χυμό λεμόνι στη σαλάτα ή στο νερό μας, ξινά φρούτα, μούρα και λαχανικά,
-μία κουταλιά ωμό ελαιόλαδο το πρωί για την τόνωση του συκωτιού,
-κακάο νιμπς, σοκολάτα μάυρη (85%-100%), καφές, τσάι χωρίς ζάχαρη,
-φρέσκα λαχανικά όπως: μπρόκολο, ρόκα, αντίδια, λαχανάκια Βρυξελλών, σκόρδο, τζιντζερ κ.τ.λ.
Φυσικά και θα υπάρχει το αλμυρό και γλυκό στοιχείο στη διατροφή μας, αλλά είναι σημαντικό να βρούμε μια ισορροπία και να προσθέσουμε φυσικές θρεπτικές γλυκές και αλμυρές τροφές.
Για τις γλυκές γεύσεις είναι προτιμότερα τα φρούτα ή να χρησιμοποιήσουμε φυσικά γλυκαντικά, όπως στέβια, χαρούπι, ωμό μέλι κ.τ.λ. Αρκετές συνταγές μπορούν να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη με στέβια η άλλα φυσικά γλυκαντικά, και, επίσης, το άσπρο αλεύρι με αλεύρι ζέας ή ολικής, και να αποτελέσουν μέρος μία σωστής και ισορροπημένης διατροφής.
Για αλμυρές τροφές μπορούμε να προσθέσουμε φυσικό μη επεξεργασμένο θαλασσινό αλάτι (σε μικρές ποσότητες), θαλασσινό αλάτι με βότανα κ.τ.λ.
Να προσθέσω πως σπάνια θα βρείτε ξινές η πικρές γεύσεις σε take away. Ακόμα και οι σαλάτες θα έχουν ένα γλυκό dressing, και οι συνταγές μπορεί να έχουν ζάχαρη και αλεύρι ως πρόσθετα, χωρίς να το καταλάβετε. Επίσης, συχνά συνδυάζεται ένα γλυκό αναψυκτικό μαζί με το γεύμα (είτε με τεχνητά γλυκαντικά είτε με επεξεργασμένη ζάχαρη) με αποτέλεσμα να αυξάνεται ακόμα περισσότερο η γλυκόζη στο αίμα. Για αυτό είναι σημαντικό να μη συνδυάζουμε γεύμα από ταχυφαγείο με αναψυκτικά, και να συμπεριλαμβάνουμε κάποιες ξινές και πικρές τροφές στο γεύμα αυτό.
Εσάς σας αρέσουν οι πικρές και οι ξινές γεύσεις; Και αν ναι, ποιες είναι αυτές;
Γράφει η Illona Dagdalianidou, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος GLUK ambassador του Facebook Group Greek Ladies in the UK
Διάβασε επίσης: Βότανα: γιατί να τα εντάξετε στη διατροφή σας
Καινοτόμα προϊόντα διατροφής βραβεύθηκαν στον διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2020 του ΣΕΒΤ
Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.