Ζάχαρη!
Όλοι οι άνθρωποι λατρεύουν τη γλυκιά γεύση της ζάχαρης. Οι περισσότεροι, όμως, μισούν τις θερμίδες που φέρνει μαζί της. 4 θερμίδες σε κάθε γραμμάριο ζάχαρης, παρακαλώ!
Μόνο το βούτυρο και το λάδι έχουν περισσότερες. Η πολυθερμιδική ζάχαρη έχει ακόμα ένα μειονέκτημα. Είναι «γυμνή» από άλλα ωφέλιμα διατροφικά στοιχεία. Δεν προσφέρει ούτε βιταμίνες ούτε μέταλλα ̇ μόνο παχαίνει. Ωστόσο, ο άνθρωπος είναι αιχμάλωτος της «γλυκιάς γοητείας της».
Η ζάχαρη από μόνη της δεν φτιάχνει παχύσαρκους. Παρασύρει, όμως, τους ηδονοκυνηγούς, με τη νοστιμιά της, να τρώνε περισσότερα γλυκά που είναι γεμάτα θερμίδες. Φαίνεται πως ο φυσικός δεσμός του ανθρώπου με τη γλυκιά γεύση είναι άρρηκτος.
Διάβασε επίσης: Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας
Όταν προστεθεί ζάχαρη στο χαμομήλι που πίνει την πρώτη ημέρα της ζωής του ένα νεογέννητο, τότε η ταχύτητα του θηλασμού αυξάνει. Ο ανθρωπάκος της μίας ημέρας «ρουφά» τη νοστιμιά της.
Υπάρχουν πολλές μορφές ζάχαρης στη φύση, όπως η φρουκτόζη (φρούτα), η γλυκόζη (παντζάρι), η ζαχαρόζη (ζαχαροκάλαμο), η λακτόζη (γάλα), και όλες δίνουν γλυκιά γεύση.
Ο μέσος Έλληνας καταναλώνει γύρω στα 80 κιλά ζάχαρη τον χρόνο. Περίπου τα 15 χρησιμοποιούνται σε έτοιμα φαγητά, παγωτά, σοκολάτες, αναψυκτικά. Τα υπόλοιπα προστίθενται στον καφέ και στα γλυκά του σπιτιού. Η χρήση ή κατάχρηση της ζάχαρης επιβαρύνει τον οργανισμό με τεράστιο πλεόνασμα θερμίδων.
Η ανακάλυψη, λοιπόν, μιας αθερμιδικής γλυκαντικής ουσίας ήταν απαραίτητη κι επείγουσα. Αντικαταστήστε την και θα δείτε τη διαφορά!
Να θυμάστε: η γλύκα της ζάχαρης παγιδεύει!
Στέφανος Ι. Καραγιαννόπουλος
Παθολόγος
365 Μυστικά υγείας, Μοντέρνοι Καιροί
Διάβασε επίσης:Κατακράτηση υγρών: Αντιμετωπίστε την φυσικά
Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.