Άραγε, είναι τα παιδιά σας λόγος να μένετε παντρεμένοι;

Η απόφαση για το αν θα παραμείνετε ή θα εγκαταλείψετε τη σχέση σας είναι σημαντική. Αυτές οι έξι ερωτήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε τι να κάνετε.

Η Τζέσυ θυμάται πώς ήταν να μεγαλώνει σε μία επονομαζόμενη «διαλυμένη οικογένεια». Ακόμη ακούει τους συμμαθητές της να την πειράζουν, γιατί οι γονείς της ήταν διαζευγμένοι. Μπορεί ακόμη να νιώσει τον συναισθηματικό πόνο της αδυναμίας να αποφασίσει με ποιον από τους γονείς της ήθελε να περάσει τα γενέθλια και τις διακοπές της.

Τώρα που η Τζέσυ είναι ένας ενήλικας, ξαναζωντανεύει την εμπειρία του να είναι ένα παιδί του οποίου οι γονείς χώρισαν, επειδή ο γάμος της καταρρέει. Κοιτάζει τις δύο κόρες της και ανησυχεί για εκείνες. Το τελευταίο πράγμα που θέλει είναι τα παιδιά της να περάσουν αυτό που πέρασε, έχοντας γονείς διαζευγμένους.

Εκτός από αυτό, η Τζέσυ ανησυχεί, επίσης, για το είδος της ζωής που θα έχουν οι κόρες της, αν μείνει με τον σύζυγό της. Έχει απιστήσει με δύο διαφορετικές γυναίκες. Γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τη Τζέσυ να κρύβει τους καβγάδες που έχει η ίδια και ο σύζυγός της, σχετικά με τα ψέματα και τις σχέσεις του. Το μεγάλο ερώτημα στο μυαλό της Τζέσυ είναι το εξής: «Πρέπει να μείνω σε αυτόν τον άθλιο γάμο για χάρη των παιδιών μου;».

Διάβασε επίσης:Η σημασία του «ασφαλούς δεσμού» ανάμεσα σε γονείς και παιδιά

Πρέπει να μείνω σε έναν γάμο για χάρη των παιδιών μου;

Ίσως ζείτε παρόμοιο εφιάλτη. Ο γάμος ή η σχέση αγάπης είναι σε κακή κατάσταση. Εσείς και ο σύντροφός σας τσακώνεστε συχνά. Η αγάπη, όμως, φαίνεται να έχει αφήσει τη σχέση και προσπαθείτε να αποφασίσετε τι να κάνετε.

Και ανησυχείτε για τα παιδιά σας. Ανησυχείτε για το πόσο αναστατωμένα και, ενδεχομένως, εγκαταλελειμμένα θα αισθάνονται, όταν, είτε εσείς είτε ο σύντροφός σας, μετακομίσετε αλλού. Φοβάστε τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα παιδιά σας από το να μην έχουν μία μαμά ή έναν μπαμπά μαζί τους συνέχεια. Είστε ανήσυχοι για το πόσο συναισθηματικό πόνο θα βιώσουν από τον χωρισμό σας.

Αυτή η απόφαση, για το αν θα παραμείνετε ή θα εγκαταλείψετε τη σχέση σας, είναι σημαντική. Δεν είστε μόνο εσείς και ο σύντροφός σας που θα επηρεαστείτε. Είναι, λοιπόν, ακόμα πιο σημαντική απόφαση.

Σκέφτεστε αν θα παραμείνετε ή θα αφήσετε τη σχέση σας;

Αυτές οι έξι ερωτήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε:

1. Ποιος είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο σκέφτομαι να αφήσω τη σχέση;

Να είστε πολύ ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Προς το παρόν, αφήστε τις ανησυχίες σας για τα παιδιά σας και ξεκαθαρίστε τα δικά σας θέλω, τις δικές σας ανάγκες και τα συναισθήματα. Αν έπρεπε να επισημάνετε ένα πράγμα, ποιος είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο σκέφτεστε να τερματίσετε τη σχέση σας;

Θα μπορούσε να είναι κάτι γενικό, όπως η έλλειψη οικειότητας κι εγγύτητας. Μπορεί να είναι πολύ συγκεκριμένο, όπως η απιστία του/της, που, απλά, δεν μπορείτε να ξεχάσετε ή να συγχωρήσετε.

2. Ποιος είναι ο κύριος λόγος που με κάνει να μένω;

Ίσως να πιστεύετε ότι ήδη γνωρίζετε αμέσως την απάντηση σε αυτή τη δεύτερη ερώτηση. Ακόμα κι έτσι, πάρτε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε καλά την απάντηση. Όταν ακούτε τον εαυτό σας να σκέφτεται κάτι, όπως: «πρέπει να μείνω γιατί …» ή «δεν έχω άλλη επιλογή από το να μείνω», ποιος είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο το κάνετε;

Μπορεί να είναι για χάρη των παιδιών σας, για οικονομικούς λόγους ή γιατί «δεν πιστεύετε στο διαζύγιο». Θα μπορούσε να είναι, επειδή αγαπάτε ακόμη τον σύντροφό σας και, πραγματικά, θέλετε να φτιάξουν τα πράγματα. Ξεκαθαρίστε τι βρίσκεται πίσω από αυτό που σας ωθεί να μείνετε.

3. Βρίσκομαι εγώ ή τα παιδιά μου σε άμεσο κίνδυνο, εάν παραμείνουμε;

Αυτό είναι ένα απολύτως κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να αναρωτηθείτε. Εάν ο σύντροφός σας είναι βίαιος – σωματικά, σεξουαλικά ή συναισθηματικά – σε εσάς ή στα παιδιά σας, τώρα είναι η στιγμή να βρείτε την ασφάλεια. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να επιτρέψει τη συνέχιση της κακοποίησης.

Διάβασε επίσης:Διαζύγιο: Προστατεύοντας τα παιδιά από τις επιπτώσεις ενός διαζυγίου

4. Προτίθεμαι να προβώ σε αλλαγές;

Εάν η σχέση σας φαίνεται να τρέχει στο χείλος της καταστροφής, ρωτήστε τον εαυτό σας πόσο πρόθυμοι είστε να αλλάξετε. Σε καταστάσεις όπως αυτή, είναι συνηθισμένο να πιστεύετε ότι ο σύντροφός σας είναι αυτός που ευθύνεται για τα προβλήματα. Παρόλο που υπάρχει, πιθανώς, αλήθεια σε αυτό, είναι, εξίσου, πιθανό να παίζετε κι εσείς κάποιον ρόλο.

Κοιτάξτε μέσα σας και αναλογιστείτε πόσο πρόθυμοι είστε να αλλάξετε τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα και να αναλάβετε το μερίδιο ευθύνης που σας αναλογεί στον χωρισμό με τον σύντροφό σας. Είστε πρόθυμοι να κάνετε κάποιες αλλαγές στις δικές σας συνήθειες και συμπεριφορές, ώστε να αλλάξετε τα πράγματα στη σχέση σας;

5. Είναι ο σύντροφός μου πρόθυμος να κάνει αλλαγές;

Ο σύντροφός σας διαδραματίζει, επίσης, έναν ρόλο στα προβλήματα της σχέσης σας. Σκεφτείτε τις πραγματικές λέξεις και τις ενέργειες του συντρόφου σας. Έχει δείξει μία πραγματική προθυμία να αλλάξει; Έχετε παρατηρήσει μία συνέχεια στις υποσχέσεις του/της;

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, εάν ο σύντροφός σας σάς έχει απατήσει. Να είστε επιφυλακτικοί με τα σημάδια ότι αυτός ή αυτή έχει τερματίσει τη σχέση και είναι πιο ανοιχτός/ανοιχτή και ειλικρινής μαζί σας.

6. «Ποιες είναι οι πηγές υποστήριξης που έχω εγώ (και τα παιδιά μου);»

Ανεξάρτητα από το τι αποφασίσετε να κάνετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε στη διάθεσή σας ένα σύστημα υποστήριξης. Σκεφτείτε τα είδη υποστήριξης που χρειάζεστε εσείς και ο σύντροφός σας, ώστε να μπορείτε να κάνετε αλλαγές που θα διαρκέσουν και θα βελτιώσουν τη σχέση σας, εάν μείνετε μαζί. Ζητήσετε ή κανονίστε αυτό το είδος βοήθειας.

Σκεφτείτε τι χρειάζεστε, για να διευκολύνετε τη μετάβασή σας από το να βρίσκεστε στη σχέση στο να είστε εκτός της σχέσης. Πηγαίνετε σε φίλους, οικογένεια, επαγγελματίες και οποιονδήποτε μπορεί να σας δώσει αυτήν την υποστήριξη, και ζητήστε την. Σκεφτείτε τι μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά σας.

Είναι, πιθανώς, καλύτερο να μη θεωρείτε τον εαυτό σας ως τη μόνη πηγή υποστήριξης γι’ αυτά τώρα. Βρείτε ανθρώπους που εμπιστεύεστε για να παράσχετε στα παιδιά σας κάποιον που μπορεί να τα ακούσει ή ένα μέρος για να χαλαρώσουν και, ίσως, να διασκεδάσουν. Η υποστήριξη είναι το κλειδί. Δώστε στον εαυτό σας το συγκεκριμένο είδος υποστήριξης που χρειάζεστε, ώστε να μπορείτε να πάρετε την καλύτερη απόφαση για εσάς και την οικογένειά σας.

Πάρτε την καλύτερη απόφαση για την κατάστασή σας, τον εαυτό σας και τα παιδιά σας.

Διάβασε επίσης:Τα μυστικά του έρωτα μετά τα 50

Πηγή: parents.com

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.