Πότε θεωρείται η κατάθλιψη ασθένεια, και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Τα προβλήματα και οι ατυχίες είναι ένα κομμάτι της ζωής. Ο καθένας βιώνει τη δυστυχία, και πολλοί άνθρωποι μπορεί να βιώσουν την κατάθλιψη, προσωρινά, όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα ήθελαν.

Οι εμπειρίες της αποτυχίας συχνά οδηγούν σε προσωρινά συναισθήματα αναξιότητας και αυτό-ενοχής, ενώ προσωπικές απώλειες μπορούν να προκαλέσουν συναισθήματα λύπης, απογοήτευσης και κενότητας. Τέτοια συναισθήματα είναι φυσιολογικά, και, συνήθως, ξεπερνιούνται μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα. Δεν είναι αυτή η περίπτωση της καταθλιπτικής ασθένειας.

Πότε η κατάθλιψη θεωρείται ασθένεια

Η κατάθλιψη θεωρείται ασθένεια, όταν τα συναισθήματα που περιγράφηκαν προηγουμένως είναι σοβαρά, διαρκούν για αρκετές εβδομάδες, και αρχίζουν να παρεμβαίνουν στην εργασία και στην κοινωνική ζωή. Η κατάθλιψη μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι σκέφτονται και συμπεριφέρονται καθώς και τις σωματικές τους λειτουργίες. Είναι ευκολότερα θεραπεύσιμη, σε σύγκριση με τις άλλες ψυχικές ασθένειες.

Πώς μπορούν να βοηθηθούν οι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη

Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη δέχονται βοήθεια για να την ξεπεράσουν, που περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και ψυχολογική συμβουλευτική. Πολύ σημαντικό για την κατάθλιψη είναι και οι ομάδες αυτό-βοήθειας που μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν αρκετά.

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από, σοβαρής μορφής, κατάθλιψη περιμένουν πολύ καιρό, πριν αναζητήσουν κάποια θεραπεία ή μπορεί και να μην την αναζητήσουν ποτέ. Είναι πιθανό να μη συνειδητοποιήσουν ότι έχουν μία θεραπεύσιμη ασθένεια, ή να ανησυχούν για την αρνητική στάση της κοινωνίας απέναντι σε κάποιον που χρειάζεται τέτοιου είδους θεραπεία.

Χρύσα Κοκκινοπούλου
Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία
Crissa.kokkinopoulou@gmail.com

Διάβασε επίσης: Φορώντας τα παραμορφωτικά γυαλιά της κατάθλιψης!

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.