Ο κρόκος Κοζάνης, το χρυσάφι της ελληνικής γης, όπως αποκαλείται, συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών, για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες.

Η περίοδος του Οκτωβρίου είναι η εποχή που γίνεται η συγκομιδή του κρόκου. Μια μωβ θάλασσα από λουλούδια απλώνεται στα χωριά, Κρόκος, Άνω και Κάτω Κώμη, Καισαριά και Αγ. Παρασκευή Κοζάνης.

Το μωβ λουλούδι του Κρόκου Κοζάνης, με τα κόκκινα στίγματα ανθίζει μία φορά τον χρόνο για 20 περίπου ημέρες τον Οκτώβριο. Οι καλλιεργητές ξεκινούν λίγο μετά την ανατολή του ηλίου τη συλλογή λουλουδιών. Πρόκειται για μία απαιτητική και χρονοβόρα διαδικασία, που γίνεται, αποκλειστικά, με τα χέρια, και, έως σήμερα, έχει οικογενειακά χαρακτηριστικά.

Την ίδια ημέρα της συλλογής ξεχωρίζονται τα πέταλα από τους στήμονες και τα στίγματα, ενώ ακολουθεί η ξήρανση των στιγμάτων, προκειμένου ο κρόκος να διατηρήσει αναλλοίωτες τις ιδιότητές του.

Χρειάζεται να συλλεχθούν 150.000 λουλούδια για 1 κιλό κόκκινων στιγμάτων κρόκου, ενώ ένα στρέμμα καλλιεργήσιμης γης μπορεί να αποδώσει κατά μέσο όρο σε κάθε καλλιεργητική περίοδο περίπου 900 gr έως 1 kg Κρόκου.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, η φετινή παραγωγή είναι καλή και οι καιρικές συνθήκες συνέβαλαν ώστε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρόκου Κοζάνης να είναι σε υψηλό επίπεδο.

Κείμενο: Σπυρίδων Γ. Κουταβάς

Διάβασε επίσης: Βότανα: γιατί να τα εντάξετε στη διατροφή σας

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.