Τα παραμύθια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της βρεφικής και παιδικής ηλικίας. Όλα τα παιδιά έχουν ζητήσει να ακούσουν ένα παραμύθι πριν κοιμηθούν. Ωστόσο, πέρα από τον ψυχαγωγικό ρόλο του, ένα παραμύθι μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στον ψυχισμό, κι όχι μόνο, ενός παιδιού.

Τα παραμύθια χρησιμοποιούνται ευρέως από πολλούς θεραπευτές στην ψυχοθεραπεία παιδιών, καθώς αντικατοπτρίζουν ποικίλες και σημαντικές πτυχές της πραγματικότητάς τους.

Είναι ιστορίες ανθρώπων που παρουσιάζονται μέσα από συναρπαστικά και ευφάνταστα γεγονότα, και έχουν τις ρίζες τους στην πραγματική ζωή. Κι αυτό γιατί καλύπτουν ένα τεράστιο φάσμα θεμάτων όπως την ασθένεια, τον θάνατο, τις αλλαγές στο οικογενειακό πλαίσιο, τη γέννηση, την αδελφική αντιπαλότητα, τον φόβο κτλ. Σ’ αυτά το παιδί μπορεί να εντοπίσει κοινά χαρακτηριστικά του εαυτού του, και να προετοιμαστεί για μελλοντικές καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει.

Διάβασε επίσης: 19 λόγοι που πρέπει να σας οδηγήσουν σ’ έναν παιδοψυχολόγο

Παραμύθια και συναισθηματική ανάπτυξη

Ένα παραμύθι μπορεί να συμβάλει στη συναισθηματική ωρίμαση των παιδιών. Μέσα από τις αγαπημένες τους ιστορίες, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να αναγνωρίσουν, να κατανοήσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Επιπλέον, με το να προβάλλουν τους εαυτούς τους στους ήρωες των παραμυθιών, τα παιδιά δουλεύουν τους πραγματικούς τους φόβους και τις εσωτερικές τους συγκρούσεις.

Το παραμύθι αποτελεί ένα μέσο, ώστε το παιδί να αποφορτιστεί από το άγχος και τις πιέσεις της καθημερινότητας, καθώς οι ιστορίες μεταφέρουν το παιδί σε μαγικούς κόσμους και τοποθεσίες, αναπτύσσοντας, ταυτόχρονα, τη φαντασία τους.

Κοινωνική συμπεριφορά

Τα περισσότερα παραμύθια έχουν ένα συγκεκριμένο μοτίβο: ο καλός ήρωας, ο οποίος ψάχνει να βρει τρόπους να αντιμετωπίσει τα δεινά που του προκαλεί ο «κακός». Τελικά, ο αθώος πρωταγωνιστής σώζεται, και το καλό νικά. Έτσι, το παιδί μαθαίνει με τον πιο ευφάνταστο τρόπο να διακρίνει το καλό από το κακό. Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι πρέπει να παρουσιάζουν στα παιδιά τους μόνο τις ευχάριστες στιγμές και πτυχές της ζωής, με την πεποίθηση ότι τα προστατεύουν.

Ωστόσο, το κακό υπάρχει παντού όπως το καλό, και τα παιδιά πρέπει να είναι θωρακισμένα, ώστε να βρουν διεξόδους στις δύσκολες στιγμές. Τα παραμύθια καταφέρνουν να μεταδώσουν στα παιδιά το μήνυμα ότι ο αγώνας εναντίον των δυσκολιών είναι αναπόφευκτος, όμως με προσπάθεια, υπομονή και εσωτερική εμπιστοσύνη, το παιδί μπορεί να αντεπεξέλθει με τον καλύτερο τρόπο.

Μέσα από τις ιστορίες των παραμυθιών καλλιεργούνται σημαντικές αξίες που βελτιώνουν την κοινωνική συμπεριφορά των παιδιών.

Η αρετή, η αγάπη, η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια στην οικογένεια είναι μερικές από τις αξίες που μπορεί να αποκτήσουν τα παιδιά διαβάζοντας ένα παραμύθι. Ιδιαίτερα η αφήγηση ενός παραμυθιού από τους γονείς, συμβάλλει στη βελτίωση της αλληλεπίδρασης στην οικογένεια.

Έχει βρεθεί ότι τα παραμύθια με αίσιο τέλος είναι πιο πιθανό να μεταφέρουν στα παιδιά την αξία της τιμιότητας και της ειλικρίνειας. Επιπλέον, καλλιεργούν την ελπίδα και την αισιοδοξία ότι ακόμα και ο πιο αδύναμος μπορεί να βρει τρόπους να αντεπεξέλθει στις αντιξοότητες.

Διάβασε επίσης: Clova Lamp: Η έξυπνη λάμπα που «διαβάζει» στα παιδιά τα παραμύθια τους

Γνωστικές δεξιότητες

Επιπλέον, τα παραμύθια συμβάλλουν στη βελτίωση των νοητικών δεξιοτήτων του παιδιού, καθώς αναπτύσσεται η φαντασία του και βελτιώνεται ο γραπτός λόγος. Το παιδί αποκτά κριτική και δημιουργική σκέψη, διευρύνεται το λεξιλόγιό του και επέρχεται γλωσσική ανάπτυξη.

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς;

Οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν το παιδί ζητά να ακούει συχνά το ίδιο παραμύθι. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχει ανάγκη να το ακούει. Κι αυτό γιατί το επαναλαμβανόμενο παραμύθι βοηθά το παιδί να εκφράσει και να διαχειριστεί ασυνείδητα κομμάτια του ψυχισμού του.

Τα παραμύθια που επιλέγει το παιδί αντανακλούν τα εσωτερικά του προβλήματα τα οποία μοιάζουν αδύνατον να επιλυθούν.

Έτσι, μέσω της ιστορίας, εξωτερικεύει τα βαθύτερα συναισθήματά του και τις εσωτερικές του συγκρούσεις και επιχειρεί να τις επιλύσει. Ιδιαίτερης σημασίας είναι ότι οι γονείς δεν πρέπει να σχολιάζουν το παραμύθι μετά το τέλος του. Αν μεταφέρουν την ιστορία στο επίπεδο της λογικής και της συνείδησης, το παιδί δε θα καταφέρει να λάβει τα μηνύματα που χρειάζεται από το παραμύθι.

Εν κατακλείδι, ένα παραμύθι δε θα λύσει όλα τα προβλήματα που απασχολούν ένα παιδί, όμως θα του δώσει μία νέα οπτική για αυτά. Διαβάζοντας μια ιστορία, κατανοεί ότι δεν είναι ο μόνος που βιώνει την εκάστοτε δύσκολη κατάσταση, αλλά κι άλλα παιδιά, παρά τις αντιξοότητες, κατόρθωσαν να βγουν νικητές.

Τα παραμύθια είναι κάτι παραπάνω από αληθινά. Όχι μόνο επειδή μας λένε πως υπάρχουν δράκοι, αλλά επειδή μας λένε πως μπορούμε να τους νικήσουμε.

Neil Gaiman

Δέσποινα Καλλή
Ψυχολόγος Κέντρων «Επικοινωνία»

epikoinonia.net

Διάβασε επίσης: Ian: Ένα συγκινητικό animation μικρού μήκους μαθαίνει στα παιδιά την ενσυναίσθηση (Βίντεο)

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.