Τα παιδιά στην εφηβεία αλλά και η μαμά στην κλιμακτήριο, είναι δύο διαφορετικά στάδια στη ζωή, αλλά και τα δύο μπορούν να φέρουν προκλήσεις για τους ανθρώπους που τα βιώνουν, καθώς και για τα άτομα γύρω τους!

Η εφηβεία είναι μια φυσιολογική φάση στην ανάπτυξη ενός ατόμου που συνήθως καλύπτει την περίοδο από την παιδική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση. Αυτή η φάση χαρακτηρίζεται από εντονότατες φυσικές, συναισθηματικές και κοινωνικές αλλαγές.

Η υποστήριξη, η κατανόηση και η ανοιχτή επικοινωνία μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση αυτής της σημαντικής ζωτικής φάσης.

Παιδιά στην εφηβεία

Ορισμένα κύρια χαρακτηριστικά:

-Σημαντικές αλλαγές στο σώμα, την ανάπτυξη του στήθους ή την ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων.

-Αυξημένες συναισθηματικές αλλαγές, αναζήτηση της ταυτότητας, διακυμάνσεις στη διάθεση και αυτογνωσία.

-Ενδιαφέρον για τις κοινωνικές σχέσεις, ανεξαρτησία από την οικογένεια, αναζήτηση νέων φίλων και αντίληψη του ρόλου του ατόμου στην κοινωνία.

-Τονίζεται, επίσης, η ανάγκη να καθοριστεί η ταυτότητα του ατόμου, συμπεριλαμβανομένων των προσανατολισμών στα ενδιαφέροντα, τις αξίες και τις πεποιθήσεις.

Κλιμακτήριος:

Κλιμακτήριος είναι η περίοδος μετάβασης από την αναπαραγωγική ηλικία στην εμμηνόπαυση. Είναι συνήθως συνδεδεμένη με φυσιολογικές αλλαγές στα επίπεδα ορμονών.

Οι γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίζουν φυσικά και συναισθηματικά συμπτώματα, όπως εξάψεις, εφίδρωση, αλλαγές στη διάθεση και στον ύπνο, έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος. Όμως, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν έχουν όλες οι γυναίκες ενοχλητικά συμπτώματα στην περίοδο της κλιμακτηρίου.

Εφηβεία – Κλιμακτήριος

Και στις δύο αυτές φάσεις, η καλή επικοινωνία είναι αναγκαία. Είναι σημαντικό να ακούτε τα παιδιά σας, να κατανοείτε τις ανάγκες τους και να προσφέρετε στήριξη. Στην περίπτωση της κλιμακτηρίου, η συμπαράσταση και η κατανόηση των φυσικών αλλαγών μπορεί να είναι εξίσου σημαντική.

Κάθε άνθρωπος βιώνει αυτά τα στάδια με διαφορετικό τρόπο, και η ενασχόληση με τις ανάγκες και των δύο μπορεί να ενισχύσει την ένωση και την ομαλή λειτουργία της οικογένειας.

Διάβασε επίσης: Διατροφή στην κλιμακτήριο

Άγχος στην εφηβεία

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.