Πολλά από τα ρούχα που δεν χρειαζόμαστε πια στη Δύση δεν καταλήγουν σε μαγαζιά από δεύτερο χέρι και φιλανθρωπικές οργανώσεις, αλλά κάνουν ένα μεγάλο ταξίδι μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου.

Τελικά, ισχύει η ανακύκλωση των ρούχων που προβάλλουν οι βιομηχανίες;

Ένα βρετανικό ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με τίτλο «Unravel» παρακολουθεί τη διαδρομή τους ως την Ινδία, όπου κάποιοι τα μετατρέπουν, ξανά, σε κλωστές, και, στη συνέχεια, σε νέα, οικονομικά ρούχα, βάζοντάς τα σε έναν, ακόμα, κύκλο ζωής.

Η κινηματογραφίστρια, Meghna Gupta, δίνει τον λόγο στις γυναίκες και, συγκεκριμένα, στη Reshma, μία νέα μητέρα και σύζυγο που εργάζεται σε ένα τέτοιο κέντρο ανακύκλωσης στη βόρεια Ινδία. Τα άχρηστα ρούχα μέχρι να φτάσουν στην Ινδία είναι ήδη κομματιασμένα, οπότε δεν μπορούν να πουληθούν ξανά.

Στη συνέχεια, εργάτες όπως η Reshma αναλαμβάνουν να απομακρύνουν τα μη υφασμάτινα μέρη, π.χ. τα κουμπιά και τα φερμουάρ. Στη συνέχεια, τα υφάσματα γίνονται νήματα που πλέκονται σε καινούρια ρούχα, αν και κατώτερης ποιότητας από τα αρχικά.

Η Reshma έχει καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι οι δυτικοί, μάλλον, έχουν ελλείψεις σε νερό και δεν μπορούν να πλύνουν τα ρούχα τους. Πιστεύει, επίσης, ότι ακολουθούν παράξενες διατροφικές συνήθειες, κρίνοντας από τα υπερμεγέθη κομμάτια που φτάνουν στα χέρια της.

Στη Δύση μπορεί να μην αντιμετωπίζουμε πρόβλημα λειψυδρίας, ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η πρωτοβουλία EDGE (Emerging Designers Get Exposed), η βιομηχανία μόδας και υφάσματος συντελεί στο 20% της παγκόσμιας σπατάλης νερού και παράγει 13 εκατομμύρια τόνους υφασμάτινων απορριμμάτων ετησίως.

Η ανακύκλωση, λοιπόν, δεν είναι, απλώς, μια εναλλακτική επιλογή αλλά μονόδρομος.

Το ερώτημα, ωστόσο, που θέτει το ντοκιμαντέρ είναι το εξής: Για την επαναχρησιμοποίηση των υφασμάτων αξίζει να τα μεταφέρουμε μέχρι την άλλη άκρη του πλανήτη, επιβαρύνοντας το περιβάλλον και την τσέπη μας;

Το ντοκιμαντέρ δεν δίνει απάντηση. Αφηγείται, κυρίως, την ιστορία μίας οικογένειας, μέρος της τεράστιας μηχανής ανακύκλωσης, που αντιλαμβάνεται την αποστολή της σαν θεόσταλτο έργο.

Διάβασε επίσης:Η 9χρονη Ντέζι Μέι με προσθετικά πόδια, κατακτά τις πασαρέλες και παραδίδει μαθήματα ζωής

Πηγή:e-daily.gr

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.