Το διάβασμα των παιδιών είναι συχνά τόπος διαφωνιών μέσα στην οικογένεια. Στα γραφεία των ειδικών, στις συζητήσεις γονιών με τους παιδαγωγούς συχνά ακούγονται παράπονα, όπως δε διαβάζει, δε συγκεντρώνεται, δεν ξέρω τι να κάνω. Φυσικά, υπάρχουν παιδιά που αγαπούν να διαβάζουν, τι γίνεται, όμως, με εκείνα που δε συγκεντρώνονται και αποφεύγουν τις σχολικές τους υποχρεώσεις;

Η αλήθεια είναι πως μπορούμε να κάνουμε πολλά, και, επειδή το γοργόν και χάριν έχει, θα σας πρότεινα να ξεκινήσετε από νωρίς, δηλαδή από την πρώτη Δημοτικού.

Γενικές συμβουλές για το σχολικό διάβασμα

  1. Ας συνεχίσουμε να δείχνουμε και να εκφράζουμε το ενδιαφέρον μας για την καθημερινότητά του, π.χ. πώς πέρασε στο σχολείο, τι έμαθε, αν κάτι το απασχολεί κ.λπ. Η ώρα του φαγητού είναι ένας καλός χρόνος για να πούμε τα νέα μας. Θυμηθείτε: Μοιραζόμαστε τα νέα μας, άρα μιλάμε και για τα δικά μας στον βαθμό που αυτό, βέβαια, επιτρέπεται, με βάση την ηλικία και τη θέση του.
  2. Στην καθημερινότητα είναι αναγκαία η ύπαρξη ελεύθερου χρόνου, οπότε ας μην τα υπερφορτώνουμε με δραστηριότητες.
  3. Ας συνεχίσουμε μαζί του αυτά που κάναμε παιχνίδι, ανάγνωση παραμυθιού, παιδική χαρά κ.λπ.
  4. Ας ορίσουμε ένα κλίμα σταθερότητας: π.χ. τι ώρα θα πέφτει για ύπνο, πότε θα τρώει. Χρειάζεται να τρώει καλά, ώστε να έχει ενέργεια, να πίνει αρκετό νερό, και να κοιμάται αρκετά, ώστε να ξεκουράζεται.
  5. Τηλεόραση: συστήνεται να παρακολουθεί τηλεόραση μέχρι μισή ώρα την ημέρα, τουλάχιστον τις καθημερινές, και όχι μία ώρα πριν τον ύπνο, γιατί δημιουργεί υπερένταση.
  6. Ας τονώσουμε την αυτοπεποίθηση του παιδιού ωθώντας το σε κάποια εξωσχολική δραστηριότητα που αυτό θα επιλέξει, τονίζοντας, βέβαια, ότι θα την ακολουθήσει όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
  7. Ας προωθήσουμε την αγάπη για το διάβασμα στο παιδί μας αγοράζοντάς του βιβλία, παραμύθια, κόμικς της αρεσκείας του. Επίσης, επειδή οι άνθρωποι μαθαίνουν κυρίως βιωματικά, θυμηθείτε ότι η δική μας στάση απέναντι στο διάβασμα θα επηρεάσει και τη στάση του παιδιού μας. Ας φροντίσουμε, λοιπόν, μέρος του ελεύθερου χρόνου μας να το αφιερώνουμε και εμείς στο διάβασμα ενός περιοδικού, λογοτεχνικού, εφημερίδας.

Κωνσταντίνα Ξιφαρά, Ψυχολόγος Υγείας
Kidsproject.gr

Διάβασε επίσης: Όταν οι γονείς διαβάζουν το παιδί τους για το σχολείο

Το παιδί διαβάζει με αργούς ρυθμούς: τι μπορεί να σημαίνει αυτό

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.