Καλησπέρα, Πέννυ. Χαίρομαι πολύ που σε ξαναβλέπω! Σε είχα συναντήσει αρκετές φορές, όλα αυτά τα χρόνια, σε εκδηλώσεις για παιδιά, μαζί με τον γιο μου. Πες μας λίγα λόγια για ‘σένα…

Καλώς σε βρίσκω, Κωνσταντίνα μου. Χαίρομαι πολύ που τα λέμε μετά από καιρό. Μου δίνει μεγάλη χαρά να συναντάω ανθρώπους που έχουν περάσει από τις δράσεις μου ̇ μανούλες, παιδιά που μεγάλωσαν…είναι σαν να συναντιόμαστε παλιοί φίλοι. Παιδιά που πέρασαν από τμήματά μου και ασχολήθηκαν στην πορεία τους με τη μουσική, ακόμα και επαγγελματικά ή και όχι, παιδιά που αγάπησαν τη μουσική από την «κυρία με το ακορντεόν».
Τα τελευταία πέντε χρόνια προστέθηκε και η αφήγηση παραμυθιών, η ομάδα «Μελωμύθι», με τον εξαίρετο μουσικό- λαουτιέρη, Δημήτρη Τριχάκη, και είδα να γίνεται κάτι μαγικό. Γονείς και παιδιά το απολαμβάνουν με την ίδια αντίδραση, με ανοιχτή την ψυχή.

Νιώθω πολύ τυχερή για όλες τις εκφάνσεις της δουλειάς μου. Είτε με τη μουσική είτε μέσα από τα παραμύθια συντελείται μία συναρπαστική μέθεξη, η χαρά, η έκφραση, η παρηγοριά που έχουμε όλοι ανάγκη, περισσότερο από ποτέ.

Τι είναι η μουσική για ‘σένα;

Η μουσική είναι μία ζωντανή ύπαρξη, είναι ο φίλος που θα σε παρηγορήσει, θα κλάψεις μαζί του, θα γελάσεις. Μου λείπει όταν είναι απούσα…γεμίζει τον χώρο μου, συμπληρώνει τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου.

Πέννυ Αβραμπέκη
Πέννυ Αβραμπέκη: «Ένα παραμύθι ή μια μικρή ιστορία μπορεί να γεννήσει ιδέες, μουσικές, ήχους.»

Από πού αντλείς έμπνευση;

Το μεγαλύτερο μέρος της καλλιτεχνικής μου δράσης συνδέεται με το παιδί. Μέσα από την επαφή μου με τα παιδιά, μέσα από τα μαθήματα και τις παραστάσεις γεννιούνται καινούργια πράγματα. Νομίζω όποιος είναι παιδαγωγός το αντιλαμβάνεται αυτό.

Φυσικά, ερέθισμα μπορεί να είναι ένα τραγούδι, και να γεννήσει ένα ολόκληρο πρόγραμμα με αρχή, μέση και τέλος, σαν ιστορία. Μα, και αντίστροφα, ένα παραμύθι ή μια μικρή ιστορία να γεννήσει ιδέες, μουσικές, ήχους.

Έμπνευση είναι, όμως, και όλα τα άτομα που γέμισαν τη «φαρέτρα» μου, οι δάσκαλοί μου που μου άνοιξαν τους δρόμους. Τους ευχαριστώ, πάντα, για όσα μου πρόσφεραν.

Η 1η Ιουνίου έχει καθιερωθεί, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ως Παγκόσμια Ημέρα για το Παιδί, με στόχο να θυμίζει στην ανθρωπότητα ότι η ασφάλεια, η προστασία και η ευημερία του παιδιού θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητες σε όλες τις πτυχές της ζωής. Ποια είναι η άποψή σου;

Διανύοντας όλη αυτήν την περίοδο της πανδημίας, αυτό με τρομάζει περισσότερο…το παιδί δεν υπήρξε προτεραιότητα. Θαύμασα τα παιδιά μου, θαύμασα τους μικρούς μου μαθητές. Η παιδικότητα έχει μία μαγική ικανότητα να απορροφά και να προσαρμόζεται στα πλαίσια που θέτουμε οι μεγάλοι. Θεωρώ πως δεν προστάτεψαν το παιδί οι κοινωνίες σε αυτήν την περίοδο. Ας το κάνουμε τώρα, καθώς θα επιστρέφουμε στην όποια «κανονικότητα», ας ακούσουμε το παιδί, ας δώσουμε, τώρα, προτεραιότητα στις ανάγκες του.

Πέννυ Αβραμπέκη

Πλέον, δυστυχώς, στα παιδιά, και όχι μόνο, φυσικά, έλειψαν πολύ οι κοινωνικές επαφές αλλά και η ευημερία. Εσύ, πώς βίωσες όλη αυτήν την κατάσταση της πανδημίας;

Ως άνθρωπος με καλλιτεχνική δράση, στερήθηκα όλο το φάσμα των επαγγελματικών μου δράσεων, όπως όλοι οι καλλιτέχνες, άλλωστε. Κάποιοι συνάδελφοι ήταν σε θέση τραγική. Η πολιτεία άργησε να τους στηρίξει, και το χειρότερο είναι ότι τα πλαίσια εργασίας στους χώρους πολιτισμού για τους επόμενους μήνες είναι ασαφή και αντικρουόμενα με τη φύση της δουλειάς μας.

Για κανέναν δεν ήταν εύκολο το διάστημα αυτό. Η αρρώστια, η απώλεια αγαπημένων προσώπων μάς πόνεσαν, μας φόβισαν. Καταστάσεις δύσκολες να διαχειριστούμε οι ενήλικες, πόσο μάλλον τα παιδιά. Ωστόσο, προσωπικά, άλλοτε η μουσική μου, άλλοτε τα ακούσματά μου με συντρόφευαν, με συνέδεαν με το πριν, έπαιρνα δύναμη για τη συνέχεια.

Στις διαδικτυακές συναντήσεις με μαθητές μου ο στόχος μου ήταν να τους μεταφέρω αυτήν την παρηγορητική δύναμη της μουσικής. Δύσκολο, μεν, το μέσον. Ο υπολογιστής δυσχεραίνει την προσπάθεια. Άξιζε, όμως, να το προσπαθήσουμε.

Τι προσφέρει σε ένα παιδί η μουσική αλλά και τα παραμύθια;

Μουσική και παραμύθια, όπως ανέφερα και νωρίτερα, δίνουν παρηγοριά…δίνουν, όμως, και αίσθημα χαράς, αισιοδοξίας ότι στο τέλος…έζησαν όλοι καλά και εμείς καλύτερα.
Η μουσική γίνεται ο φίλος στη μοναξιά, μα γίνεται και η ψυχή της παρέας, ενώνει τις παρέες και τους δίνει κοινό παλμό. Το παιδί γίνεται μέρος μιας ομάδας με ισχυρούς δεσμούς, απελευθερώνεται από έμφυτες συστολές και εσωστρέφεια.

Πέννυ Αβραμπέκη
Πέννυ Αβραμπέκη:«Η μουσική γίνεται ο φίλος στη μοναξιά, μα γίνεται και η ψυχή της παρέας, ενώνει τις παρέες και τους δίνει κοινό παλμό.»

Ποια είναι η φιλοσοφία σου, όταν διδάσκεις μουσική;

Αρχικά, είναι η αγάπη. Αν καταφέρουμε, όσοι ασχολούμαστε με τη μουσικοπαιδαγωγική, να εμφυσήσουμε την αγάπη για τη μουσική, για την παραγωγή ήχων, τότε έχουμε πετύχει. Τα σποράκια που σπείραμε σύντομα θα αναπτυχθούν.

Αν θα γυρνούσες τον χρόνο πίσω, τι θα άλλαζες;

Δε βρήκα, απευθείας, τον δρόμο μου, επαγγελματικά, τουλάχιστον. Ωστόσο, κοιτώντας πίσω, δε θα άλλαζα κάτι. Κάθε εμπειρία και κάθε σκαλί αυτής της διαδρομής με φέρανε στο σημείο να απολαμβάνω, σήμερα, όλα όσα έχω επιλέξει να κάνω.

Ποια είναι τα σχέδιά σου;

Δεν ξέρω αν μπορούμε να κάνουμε σχέδια… δε σταματάμε, όμως, ποτέ να κάνουμε όνειρα. Και τα όνειρα τα δικά μου έχουν μέσα πολλές μουσικές, παιδιά που θα μοιράζονται τη χαρά της μουσικής, και παραμύθια που θα μας θυμίζουν το παιδί που κρύβουμε μέσα μας. Με χαροποιούν, πάντα, οι νέες συνεργασίες, μα, ταυτόχρονα, λαχταρώ να συνεχίσουμε με αγαπημένους συνεργάτες όσα όμορφα διακόψαμε, λόγω της πανδημίας.

Πες μας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τους νέους που ξεκινούν τώρα το επαγγελματικό τους «ταξίδι».

Να απολαύσουν κάθε στιγμή αυτού του ταξιδιού. Είμαστε τόσο τυχεροί που ζούμε στιγμές χαράς με τα παιδιά. Κανένα άλλο επάγγελμα δε χαρίζει τόση αισιοδοξία και θετική διάθεση!

Εύχομαι, πραγματικά, να σε απολαύσουμε, σύντομα, σε ένα μαγικό μελωμύθι, παρέα με τον γιο μου! Καλή συνέχεια σε ό,τι κάνεις! Σε ευχαριστώ πολύ!

Οι φωτογραφίες είναι της φωτογράφου, Στέλλας Μούκα, συνεργάτιδας και φίλης της Πέννυς, η οποία, δυστυχώς, έφυγε από κοντά μας τον Μάιο του 2021 από επιπλοκές του κορωνοϊού. Ήταν ένα υπέροχο θετικό πλάσμα που αγαπούσε το «Μελωμύθι», και αυτό το αποτύπωνε, πάντα, στις φωτογραφίες της!

Διάβασε επίσης: Συνέντευξη με τη «Messy Play»

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.