Και εκεί που τρέχουν τα σάλια σου για ένα περιποιημένο χάμπουργκερ, με χοντροκομμένο κιμά από κρέας που προέρχεται από εξαιρετικό σόι μόσχου, έχεις απέναντί σου έναν φίλο που σε στέλνει αδιάβαστο.

«Είμαι vegan», λέει!

Αυτό είναι το καινούργιο trend.
H “νέα μόδα”, που φαίνεται νέα, έχει μακρά ιστορία, καθώς με μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν συναντάμε αρκετές γνωστές προσωπικότητες που προτίμησαν χορτοφαγικό μενού.

Αρχικά, ο φιλόσοφος Πυθαγόρας ανήκει στους πρώτους χορτοφάγους και γι’ αυτό θεωρείται ο στυλοβάτης της χορτοφαγίας.

Έπειτα, στον Μεσαίωνα πολλοί άνθρωποι διέκοπταν την κατανάλωση κρέατος, κατά διαστήματα, λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων. Ο Πάπας Γρηγόριος Α’ είχε απαγορεύσει στους πολίτες να τρώνε κρέας κατά τη διάρκεια της νηστείας όπως και τις Παρασκευές.

Ο γάλλος φιλόσοφος Βολταίρος (1694-1778) θεωρούσε την κρεατοφαγία μορφή κανιβαλισμού. «Μπορεί να υπάρξει τίποτα πιο αηδιαστικό από το να τρέφεται κανείς διαρκώς με κρέας πτωμάτων;» αναρωτιόταν.

Αξίζει να αναφερθεί και η άποψη του Albert Einstein η οποία ήταν:

«Είναι άποψή μου πως ο χορτοφαγικός τρόπος ζωής με τα αγνά φυσικά αποτελέσματά του στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση θα επηρέαζε με τον πιο ευεργετικό τρόπο τη μοίρα της
ανθρωπότητας.».

Τέλος, γύρω στο 1960 η χορτοφαγία έγινε mainstream στην Αμερική και η ανάπτυξη του κινήματος χορτοφαγίας επιταχύνθηκε τη δεκαετία του 1970, όταν ένας νέος μεταπτυχιακός φοιτητής, ο Francis Moore Lappe, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Διατροφή για έναν μικρό πλανήτη».

Στο βιβλίο, που θεωρήθηκε ο «ύμνος της χορτοφαγίας», ο συγγραφέας εξετάζει την κακομεταχείριση που υφίστανται τα ζώα και τις απαράδεκτες συνθήκες στις οποίες ζουν στις βιομηχανικές φάρμες, ενώ έδειξε πόσο προβληματική είναι η λογική της χρήσης πειραματόζωων.

Vegan, χορτοφάγος, υγεία
Η κατανάλωση κρέατος έχει αρχίσει να προκαλεί δεύτερες και τρίτες σκέψεις σε πολλούς.

Συνειδητοποιούμε, λοιπόν, πως η χορτοφαγική διατροφή, καθώς και η μη κατανάλωση κρέατος και άλλων ζωικών υποπροϊόντων αποτελεί μία πανάρχαια μορφή σίτισης.
Βέβαια, μέχρι σήμερα η κόντρα χορτοφάγων και κρεατοφάγων είναι κυριολεκτικά σαν να βλέπεις ποδοσφαιρικό αγώνα Μπόκα Τζούνιορς με Ρίβερ Πλέιτ.

Παρ’ όλα αυτά οι τροφές ζωικής προέλευσης συνεχίζουν να βρίσκονται στην πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής, να αποτελούν βασικό κομμάτι μιας ολοκληρωμένης δίαιτας και να συνθέτουν γεύσεις που αγγίζουν υψηλά επίπεδα απόλαυσης.

Ωστόσο, η κατανάλωση κρέατος έχει αρχίσει να προκαλεί δεύτερες και τρίτες σκέψεις σε πολλούς.

vegan, χορτοφάγος, υγεία
Η χορτοφαγία δεν είναι απλώς μία διατροφική συνήθεια.

Γιατί οι άνθρωποι επιλέγουν τη χορτοφαγία;

Οι λόγοι που οι άνθρωποι επιλέγουν τη χορτοφαγία ποικίλουν. Κάποιοι από αυτούς είναι η θρησκεία, η κουλτούρα, η υγεία, οι ηθικές, οι ιδεολογικές, οι οικολογικές και οι οικονομικές αντιλήψεις.
Έτσι, η χορτοφαγία φαίνεται να μην είναι απλώς μία διατροφική συνήθεια, αλλά μία φιλοσοφία που επηρεάζει ολοκληρωτικά τον τρόπο ζωής του ατόμου.

Ποιες είναι οι πιο γνωστές μορφές χορτοφαγίας;

Ολικοί χορτοφάγοι, οι γνωστοί «vegan». Εκτός από την κατανάλωση ζώων, αποκλείουν από τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους και τα παράγωγα αυτών όπως γαλακτοκομικά, αυγά, μέλι, δέρμα και μαλλί ζώων.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία το ηθικό κομμάτι υπερισχύει! Οι vegan αρνούνται να χρησιμοποιήσουν ζωικά προϊόντα ακόμα και στην ένδυση και στον καλλωπισμό.

Επιλεκτικοί χορτοφάγοι, πιο γνωστοί ως «vegetarians»
Αποκλείουν κάποια ζωικά παράγωγα, όπως αυγά, συνήθως, λόγω ηθικών πεποιθήσεων ή γάλα για λόγους υγείας.

Οι vegetarians χωρίζονται σε υποκατηγορίες:

Αυγό-χορτοφάγος: Αποκλείονται το κρέας, τα ψάρια, τα θαλασσινά και τα γαλακτοκομικά, αλλά επιτρέπονται τα αυγά.

Γαλακτο-αυγοχορτοφάγος: Επιτρέπονται γαλακτοκομικά και αυγά, αποχή μόνο από το κρέας.

Γαλακτο-χορτοφαγία: Αποκλείονται το κρέας και τα αυγά και επιτρέπονται μόνο γαλακτοκομικά, φρούτα και λαχανικά.

Ψαρο-χορτοφάγος: Έχουν αποκλείσει το κρέας, αλλά καταναλώνουν ψάρι και θαλασσινά.

Ωμοφάγοι

Καταναλώνουν φρούτα, λαχανικά και σπόρους, δηλαδή, «ζωντανές» τροφές.
«Ζωντανές» λέγονται, διότι έχουν βιοενέργεια και όλα τους τα συστατικά, οι δε σπόροι μπορούν να φυτρώσουν και να παράγουν ζωή. Π.χ. σχεδόν όλοι οι ξηροί καρποί όταν μουσκέψουν μερικές ώρες βγάζουν φύτρο, μπορούν να δημιουργήσουν ένα καινούργιο φυτό με αποτέλεσμα να μεγιστοποιείται η θρεπτική τους αξία.

Όπως κάθε μορφή σίτισης, έτσι και η χορτοφαγία έχει θετικά και αρνητικά.

Τα θετικά:
Σύμφωνα με την επιστημονική γνώση του σήμερα, η χορτοφαγική διατροφή θεωρείται, σε σχέση με τη συνηθισμένη, απολύτως υγιεινή, καθώς είναι πλουσιότερη σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνες C και Ε και, ταυτόχρονα, προσφέρει μικρότερες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών.
Επιπλέον, φαίνεται πως οι χορτοφάγοι διατηρούν, με μεγάλη ευκολία, φυσιολογικό βάρος και έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Τα αρνητικά:
Ένας χορτοφάγος λαμβάνει μικρότερες ποσότητες πρωτεϊνών, ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, σιδήρου, βιταμίνης Β12, ιωδίου, ασβεστίου και ψευδάργυρου, τα οποία υπάρχουν, βέβαια, και στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, απλώς πρέπει να γίνεται σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση από ειδικούς, ώστε να κάνετε ασφαλή μετάβαση στη χορτοφαγία!

Μην εκπλήσσεστε!
Αν για τους περισσότερους από εμάς η ιδέα να μην τρώμε κανένα απολύτως ζωικό προϊόν φαντάζει κάτι το αδύνατον, σκεφτείτε πως η ελληνική κουζίνα λατρεύει τις απολύτως «βίγκαν» συνταγές.

Τα λαδερά μας όπως ο αρακάς, οι μπάμιες, τα φασολάκια και το μπριάμ, καθώς και τα όσπριά μας όπως οι φακές, η φασολάδα, η ρεβιθάδα, τα κουκιά και η φάβα αποτελούν αποχή από ζωικά προϊόντα.
Είμαστε μέσα στη μόδα διαχρονικά, ως λαός, ούτως ή άλλως!

«Τροφή» για σκέψη
Πολλές φορές δέχομαι την ερώτηση: «μα και τα ζώα για να επιβιώσουν δεν τρώνε το ένα το άλλο;».

Στο site των greekvegans βρήκα το παρακάτω και θεωρώ, τουλάχιστον, απαραίτητη την αναδημοσίευσή του, καθώς πιστεύω ότι είναι η σωστή απάντηση:

“Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην κατάσταση όπου ένα λιοντάρι τρώει κρέας και στην κατάσταση όπου ένας άνθρωπος τρώει κρέας.
Τα λιοντάρια δεν μπορούν να πάρουν την απόφαση να ζήσουν με σιτηρά και λαχανικά. Το λιοντάρι πρέπει να φάει κρέας αλλιώς θα πεθάνει. Μια χορτοφαγική διατροφή για τους ανθρώπους, από την άλλη, είναι στην πραγματικότητα πιο υγιεινή από εκείνη που περιλαμβάνει κρέας.
Ενώ τα λιοντάρια πρέπει να φάνε κρέας για να επιβιώσουν, οι άνθρωποι τρώνε κρέας απλά και μόνο για την απόλαυση της γεύσης του.
Υπάρχει μία ακόμα σημαντική διαφορά ανάμεσα στα λιοντάρια και στους ανθρώπους. Τα λιοντάρια δεν εκτρέφουν τη λεία τους σε κτηνοτροφικές μονάδες, όπου τα ζώα δέχονται απίστευτη κακοποίηση και θανατώνονται με φρικιαστικό τρόπο.».

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.