Η χωριάτικη σαλάτα «βασίλισσα» στην Covid εποχή

Περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα χρώματα της παλέτας, έχει έντονα αρώματα και δυνατές γεύσεις συνδυασμένες αρμονικά, είναι ιδανική για χαλαρά… μακροβούτια και έχει απαθανατιστεί σε άπειρα «κλικς» σε όλο τον κόσμο.

Η «πρωταγωνίστρια» του καλοκαιριού είναι η χωριάτικη σαλάτα, η οποία, όπως λένε χαρακτηριστικά μάγειρες και μαγείρισσες, ειδικά αυτήν την περίοδο, στην εποχή της Covid, έχει την τιμητική της! Και, μάλιστα, όχι μόνο στο τραπέζι αλλά και στα social media, αφού φωτογραφίες της κατακλύζουν καθημερινά το διαδίκτυο από λάτρεις κάθε εθνικότητας.

Η χωριάτικη σαλάτα αποτελεί εδώ και χρόνια σήμα κατατεθέν του ελληνικού καλοκαιριού, και οι τουρίστες τη φωτογραφίζουν μετά μανίας και την «ανεβάζουν» στα social media με «χορταστικά», σε θαυμασμό, σχόλια.

Η πολυταξιδεμένη, πλέον, ντοματοσαλάτα, με το φρέσκο αγγουράκι, μία γερή δόση φέτας, ελιές, ρίγανη και, φυσικά, ελαιόλαδο, είναι από τα πλέον πολυφωτογραφημένα πιάτα, εξηγεί στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο φωτογράφος φαγητού, Νίκος Πασχάλης.

Η χωριάτικη σαλάτα είναι ψηλά στην κατάταξη στα κοινωνικά δίκτυα

«Η χωριάτικη σαλάτα είναι ψηλά στην κατάταξη στα κοινωνικά δίκτυα με ισχυρή παρουσία στο instagram και στο facebook, γιατί από τα πρώτα που θα κάνει κάποιος όταν έρθει στην Ελλάδα είναι να φάει σαλάτα και να τη φωτογραφίσει, αποτυπώνοντας την πανδαισία των χρωμάτων σε ένα μόνο πιάτο. Οι ξένοι δυσκολεύονται να περιγράψουν τη γεύση, και οι πιο απαιτητικοί υποκύπτουν σε αυτήν, όπως και στη διατροφική της αξία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πασχάλης.

Ο ειδικός στο food-styling, θα τη φωτογράφιζε είτε με φόντο τη θάλασσα, είτε σε κάποιο ορεινό τοπίο, ενώ δεν θα έλειπε και μια κοντινή λήψη με το κατακόκκινο γυαλιστερό της ντομάτας που έρχεται σε αντίθεση με το πράσινο του αγγουριού και τη λευκή φέτα, αποτελώντας -όπως τόνισε- την ιδανική φωτογραφία.

«Είναι από μόνη της ένα τέλειο “μοντέλο” για φωτογράφιση, δε χρειάζεται φίλτρα για να αναδειχθεί η ομορφιά της και όλες οι… πόζες της είναι μοναδικές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Βασίλισσα» του καλοκαιριού και στην Covid εποχή

«Κάθε καλοκαίρι η χωριάτικη σαλάτα στέφεται βασίλισσα του καλοκαιριού, φέτος, όμως, ακόμα περισσότερο, καθώς ο κόσμος έχει στραφεί στα λαχανικά και στη σωστή διατροφή, για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του», ανέφερε, από την πλευρά της, στο «Πρακτορείο 104,9 FM» η Κική Εμμανουηλίδου, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων και Ζαχαροπλαστών Β. Ελλάδας.

Η συγκεκριμένη σαλάτα είναι απλή στην παρασκευή της, αλλά μας φτιάχνει τη διάθεση καθώς, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε η κ. Εμμανουηλίδου, διαθέτει σχεδόν τα πάντα: γεύση, άρωμα, χρώμα, φυτικές ίνες, άπειρες βιταμίνες, πλούσια αντιοξειδωτική δράση, και, παράλληλα, είναι φτωχή σε θερμίδες!

Σύμφωνα με την κ. Εμμανουηλίδου, η ντομάτα, από βοτανικής άποψης, είναι φρούτο. Με βάση, όμως, μία δικαστική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής το 1893 που έκρινε ότι, επειδή οι ντομάτες τρώγονται συνήθως μαγειρεμένες ή σε σαλάτα μαζί με το φαγητό και όχι μετά απ’ αυτό, κατατάσσεται στα λαχανικά.

View this post on Instagram

It’s beginning to look a lot like GREECE.❤️🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷 Yes, I am in Greece right now – my second home – and it’s so nice to be here and just TOTALLY relax. And sun bath. And swim. And hanging out with my pappou (grandpa). And our dog! And see my friends. And just EAT loads of delicious Greek food oh yes! The first thing I wanted to eat when coming here was this – Greek salad. On the side I had grilled Greek pita bread. Greek feta. Greek kalamon olives. And Greek spinach pie. Yes yes yes. You get the thing.😍🥰 . . Learn how to make an authentic Greek salad on😍 http://100kitchenstories.com/blog (link in profile). —————————————————————- #100kitchenstories#greekfood#greeksalad#xoriatiki

A post shared by Paulina Suonvieri 🇸🇪🇬🇷 (@100kitchenstories) on

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι αν και η ντομάτα καλλιεργείται πλέον σε όλον τον κόσμο, οι Έλληνες είναι αυτοί που τρώνε περισσότερες ανά άτομο, σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

«Η “πρωταγωνίστρια” ντομάτα ήρθε στην Ελλάδα το 1818, και, έκτοτε, αποτελεί αναπόσπαστο συνοδευτικό, ενώ για κάποιους ένα κυρίως γεύμα. Σύμφωνα με τους σεφ μπήκε στη ζωή των Ελλήνων, όχι ως συστατικό της χωριάτικης σαλάτας, αλλά όσοι δούλευαν σε χειρωνακτικές εργασίες, έπαιρναν μαζί τους για φαγητό της ημέρας ντομάτα, κρεμμύδι, ελιές, αγγούρι και, σε ελάχιστες περιπτώσεις, λίγο τυρί, συνοδευόμενα πάντα με μία χοντρή φέτα ψωμιού. Αργότερα πήρε τη θέση της η σαλάτα στο τραπέζι», εξήγησε η κ. Εμμανουηλίδου.

Αναστασία Τελιανίδου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάβασε επίσης: Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια και χταπόδι

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.