Τα σημαντικά οφέλη από το παραμύθι

Πολλοί νέοι γονείς, μεταξύ άλλων, αναρωτιούνται αν υπάρχει κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσουν να διαβάζουν παραμύθια στο παιδί τους. Και αν ναι, ποια είναι αυτή.

Άλλοι, πάλι, τα τελευταία, κυρίως, χρόνια, δείχνουν μία αφοριστική διάθεση απέναντι στα παραμύθια, θεωρώντας πως, όχι μόνο δεν έχουν διδακτικό χαρακτήρα, αλλά η θεματολογία τους μπορεί να προκαλέσει σύγχυση ή να περάσει εντελώς λανθασμένα μηνύματα στο παιδί. Αναρωτιούνται, δηλαδή, πόσο εκπαιδευτική και ωφέλιμη μπορεί να είναι, για παράδειγμα, η ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας που την τρώει ο κακός λύκος, ή εκείνη της κακιάς μάγισσας που ήθελε να μαγειρέψει και να φάει τον Χάνσελ και την Γκρέτελ. Και με αυτήν την εύλογη απορία τους δεν έχεις παρά να συμφωνήσεις.

Ωστόσο, τα παραμύθια αυτά, και άλλα πολλά, με κακούς λύκους, κακούς γίγαντες και μάγισσες έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές. Και, κατά έναν μαγικό τρόπο, τα παιδιά μεγαλώνοντας έχουν να θυμούνται με νοσταλγία τα παραμύθια και τις ιστορίες που τους έλεγε η γιαγιά και η μαμά με εκείνη τη ζεστή, γλυκιά, τρυφερή φωνή. Είναι από τις πιο γλυκές αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων. Και πέρα από τα οφέλη που προσφέρουν στην ανάπτυξη του παιδιού, είναι κάτι που οι περισσότεροι θέλουμε να επαναλάβουμε και με τα δικά μας. Εξ ου και η απορία, αν υπάρχει κατάλληλη ηλικία.

Διάβασε επίσης: Clova Lamp: Η έξυπνη λάμπα που «διαβάζει» στα παιδιά τα παραμύθια τους

Η κατάλληλη ηλικία για να διαβάζεις στο παιδί σου παραμύθι

Σε αυτήν την περίπτωση δε μπορείς να πεις κατηγορηματικά ότι πρέπει να ξεκινήσεις να του διαβάζεις παραμύθια σε μία συγκεκριμένη ηλικία. Ωστόσο, όσο πιο νωρίς το κάνεις τόσα περισσότερα θα είναι τα οφέλη. Και όπως ξεκινάς να μιλάς στο παιδί, από νεογέννητο, χρωματίζοντας και αλλάζοντας τη φωνή σου, το ίδιο μπορείς να κάνεις και με το να διαβάζεις ένα παραμύθι. Εξάλλου, μπορεί ένα μωρό να μην κατανοεί τη σημασία των λέξεων, όμως, η ανάγνωση από οικείες φωνές, όπως της μαμάς ή του μπαμπά, το κάνει να νιώθει ασφαλές, ενώ λαμβάνει και την αγάπη που χρειάζεται από το περιβάλλον του.

Τα οφέλη του παραμυθιού

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συμβολή του παραμυθιού στην ανάπτυξη, εκπαίδευση, κοινωνική συμπεριφορά, αλλά και στη συναισθηματική ωρίμαση του παιδιού είναι πολλαπλή και ανεκτίμητη. Με το να τους διαβάζεις παραμύθια βοηθάς:

Στη συναισθηματική ωρίμαση:

Με τα παραμύθια εμπλουτίζεται και ενδυναμώνεται ο ψυχικός κόσμος του παιδιού. Μάλιστα, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο τρόπος αφήγησης, το συναίσθημα και το ύφος του αφηγητή.

Στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων:

Το παραμύθι βοηθά το παιδί να διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις, όπως ο θάνατος, ο αποχωρισμός ή μία ασθένεια.

Στην ανάπτυξη της φαντασίας του:

Μάλιστα, όταν το παιδί μεγαλώσει περισσότερο, είναι πολύ δημιουργικό να γράψετε μαζί ένα παραμύθι.

Στο να πάρει σπουδαία μαθήματα:

Μέσα από τα παραμύθια το παιδί μπορεί να πάρει σημαντικά μαθήματα για την οικογένεια, τη φιλία, την αγάπη.

Στο να αναγνωρίσει τις αξίες της ζωής:

Βοηθούν το παιδί να μάθει για σημαντικές αξίες της ζωής, όπως εκείνες της οικογένειας, της φιλίας. Επίσης, μαθαίνει από πολύ νωρίς για την αγάπη, την αλληλεγγύη, τη βοήθεια, την έννοια της προσφοράς.

Στο να γίνει συνεργάσιμο και κοινωνικό:

Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά που μεγάλωσαν ακούγοντας παραμύθια είναι ιδιαίτερα συνεργάσιμα και κοινωνικά.

Στο να απελευθερωθεί από τον φόβο:

Το παιδί αποκτά θάρρος. Απελευθερώνεται από τον φόβο και από καταστάσεις που το αγχώνουν, όπως εκείνη της εγκατάλειψης.

Στη μαθησιακή ανάπτυξη:

Τα παιδιά που μεγάλωσαν με παραμύθια έχει παρατηρηθεί ότι μαθαίνουν να διαβάζουν πιο γρήγορα, όπως και να γράφουν. Επίσης, έχουν αποκτήσει πλούσιο λεξιλόγιο, και χειρίζονται με μεγαλύτερη δεξιότητα τον γραπτό λόγο

Και το κυριότερο:

Το «έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα», είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα που μπορεί να δοθεί σε ένα παιδί!

Πηγή:kidsproject.gr

Διάβασε επίσης: Παραμύθια: ποια είναι η αξία τους στην παιδική ηλικία

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.