Η εφηβεία είναι μία περίοδος στη ζωή του παιδιού κατά την οποία επέρχονται πολλές αλλαγές, αφού το άτομο περνά από την παιδική στην ενήλικη φάση. Συνήθως, σε αυτήν τη χρονική στιγμή όπου ο έφηβος γνωρίζει το σώμα του και κατακλύζεται από σεξουαλικές ορμές, μπορεί να έχει και ολοκληρωμένες ή όχι ερωτικές επαφές.

Ο ερωτευμένος έφηβος ενθουσιάζεται και παθιάζεται. Νιώθει μια τεράστια ψυχική ευφορία και αναζητά όλο και περισσότερο χρόνο μαζί με τον άνθρωπό του. Η φάση αυτή είναι εξαιρετικά ουσιαστική για το ίδιο το άτομο που τη βιώνει, ενώ και οι γονείς θα πρέπει να το χειριστούν πολύ προσεκτικά.

Δεν επιπλήττουμε τον έφηβο για την επιλογή του

Οφείλουμε να είμαστε κοντά του και να τον ακούμε σε ό,τι έχει να μας πει. Άλλωστε, στην έναρξη της ερωτικής του ζωής μπορούμε να δούμε και αρκετά στοιχεία της προσωπικότητάς του, όπως αυτή έχει δομηθεί και από τα πρότυπα με τα οποία μεγάλωσε.

Πολύ σημαντικό είναι να ενημερώσουμε διακριτικά τον έφηβο, χωρίς να τον φοβίσουμε. Οφείλουμε, πρωτίστως, να του δώσουμε πληροφορίες για τη φυσιολογία της ερωτικής πράξης˙ πληροφορίες, δηλαδή, που δύσκολα θα τις πάρει από άλλους συνομήλικούς του ή από άλλα κέντρα ενημέρωσης.

Μιλάμε στον έφηβο με τρόπο ρεαλιστικό για την έναρξη της ερωτικής του ζωής και, συνάμα, με σεβασμό.

Ο έφηβος δεν είναι παιδί πλέον. Ελκύει και ελκύεται από άλλους ανθρώπους και θέλει να δοκιμάσει την εγγύτητα με αυτούς. Όμορφες στιγμές, μοναδικά συναισθήματα που πρέπει να υπογραμμίσουμε τη σπουδαιότητά τους και να του δείξουμε πως κάποτε τα βιώσαμε και οι ίδιοι ως κάτι ιδιαίτερο.

Πληροφόρηση του εφήβου από το διαδίκτυο και τους συνομήλικούς του

Παρ’ όλα αυτά, και, αναγνωρίζοντας την πληροφόρηση που ο έφηβος ήδη έχει από τους συνομήλικους και το διαδίκτυο, δε θα πρέπει να αμελήσουμε να του μεταδώσουμε ποιοτικές πρακτικές πληροφορίες.

Μιλάμε ανοιχτά για το στρες της «πρώτης φοράς», για τον ενδεχόμενο πόνο κατά τη διείσδυση του πέους στα κορίτσια, καθώς και για την πρόωρη εκσπερμάτιση στα αγόρια. Αδέξιες κινήσεις, απότομες αντιδράσεις δηλώνουμε πως μπορεί να προκληθούν.

Υπερτονίζουμε τη διπλή σημασία της αντισύλληψης, με τη χρήση προφυλακτικού, για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά και αντισυλληπτικού, από τα κορίτσια, πάντα υπό τη συμβουλή γυναικολόγου, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε, ωστόσο, ως γονείς ή συγγενείς του εφήβου, πως θα πρέπει να κάνουμε σαφές πως η ερωτική πράξη δεν είναι ούτε προϊόν μιμητισμού «το έχουν κάνει όλοι», αλλά ούτε και πίεσης «ή το κάνουμε ή χωρίζουμε».

Ο έρωτας είναι υπέροχος, όταν μοιράζεται και βιώνεται εξίσου και από τους δύο και γίνεται υπό τη σκέπη ωραίων συναισθημάτων.

Διάβασε επίσης: Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση εφήβων: ποιος είναι ο ρόλος των γονέων;

εφηβεία, έρωτας
Ο έρωτας στην εφηβεία κρύβει και μια απομυθοποίηση και απογοήτευση.

Η απομυθοποίηση και η απογοήτευση του έρωτα στην εφηβεία

Ο έρωτας, όμως, κρύβει και μια απομυθοποίηση και απογοήτευση. Ο κόσμος του εφήβου καταρρέει και βυθίζεται στη θλίψη του, αποσύρεται και απομονώνεται. Του επιτρέπουμε να το ζήσει. Του δίνουμε τον χώρο και τον χρόνο που χρειάζεται.

Σε καμία περίπτωση δεν κατηγορούμε ή νουθετούμε με φράσεις: «καλά να πάθεις» ή «στα έλεγα εγώ…». Είμαστε στο πλάι του για να τον ακούσουμε, να τον στηρίξουμε και να τον ενθαρρύνουμε.

Δεν ξεχνάμε ποτέ πως ο νέος άνθρωπος εισάγεται σταδιακά στον κόσμο των ενηλίκων, στον δικό μας κόσμο που μπορεί να είναι την, ίδια στιγμή, γοητευτικός και σκληρός, παράλογος και, συναρπαστικός και αυτά θα του τα δείξουμε εμείς.

Κλ. Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Κατερίνα Κοτσιφάκου
Πηγή: efiveia.gr
Φωτογραφία από stocksnap.io

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.