Το ghosting είναι ένας όρος που περιγράφει την ξαφνική και πλήρη διακοπή επικοινωνίας από κάποιον χωρίς προειδοποίηση ή εξήγηση. Είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει συχνά σε φιλικές, επαγγελματικές και κυρίως στις ερωτικές σχέσεις. Το άτομο που το κάνει, απλώς “εξαφανίζεται” σαν φάντασμα, αποφεύγοντας τα μηνύματα, τις κλήσεις ή οποιαδήποτε επαφή, αφήνοντας το άλλο άτομο με ερωτήματα και συναισθήματα αβεβαιότητας.
Γιατί γίνεται το ghosting;
Οι λόγοι για τους οποίους κάποιοι επιλέγουν το ghosting ποικίλουν! Κάποιοι από αυτούς είναι:
1- Πολλοί κάνουν ghosting για να αποφύγουν δύσκολες συζητήσεις ή συναισθηματικές αντιπαραθέσεις. Δεν ξέρουν πώς να εκφράσουν τα συναισθήματά τους ή φοβούνται την αντίδραση του άλλου ατόμου.
2- Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να μη νιώθουν αρκετά δεμένοι με τον άλλον και θεωρούν πιο εύκολο να εξαφανιστούν παρά να προσφέρουν εξηγήσεις.
3- Κάποιοι φοβούνται τη δέσμευση, ειδικά όταν βλέπουν ότι μια σχέση σοβαρεύει. Το ghosting τους επιτρέπει να αποφύγουν τη δέσμευση χωρίς να χρειάζεται να εξηγήσουν τη στάση τους και να βρεθούν σε δύσκολη θέση.
4-Η συναισθηματική ανωριμότητα είναι συχνά πίσω από τέτοιες συμπεριφορές. Το άτομο που κάνει ghosting ίσως δυσκολεύεται να διαχειριστεί υγιώς τις σχέσεις του και επιλέγει την εύκολη λύση της αποφυγής.
5-Άτομα με έντονο άγχος ή δυσκολία στην κοινωνική διαχείριση συχνά επιλέγουν το ghosting, καθώς μπορεί να τους είναι δύσκολο να διαχειριστούν τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις των άλλων.
Πώς να το διαχειριστείς;
Το ghosting μπορεί να σου προκαλέσει ποικίλα αρνητικά συναισθήματα, όπως απογοήτευση, σύγχυση και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Είναι πολύ δύσκολο, ιδιαίτερα αν αγαπάς αυτό το άτομο και συνεχίσεις να τον θέλεις! Υπάρχουν τρόποι να το διαχειριστείς, αλλά θέλει χρόνο και δεν είναι καθόλου εύκολο!
1-Το πρώτο βήμα είναι να αποδεχτείς ότι έχεις υποστεί ghosting. Το να αναζητήσεις εξηγήσεις ή να προσπαθήσεις να επικοινωνήσεις ξανά μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη περισσότερη απογοήτευση. Η αποδοχή επιτρέπει την αρχή της θεραπείας.
2-Σημαντικό είναι να θυμάσαι ότι το ghosting δεν αντικατοπτρίζει την αξία σου ως άτομο. Συνήθως σχετίζεται με τα θέματα και τις ανασφάλειες του άλλου ατόμου και όχι με εσένα!
3-Η αυτοεκτίμηση μπορεί να πληγεί όταν βιώνεις ghosting. Αξίζει να επενδύσεις σε δραστηριότητες και ανθρώπους που σε εκτιμούν και σου προσφέρουν θετικά συναισθήματα.
4-Αν και η αίσθηση αδικίας μπορεί να είναι έντονη, η αναζήτηση δικαίωσης συχνά επιδεινώνει την κατάσταση. Είναι προτιμότερο να αποδεχτείς ότι δε θα λάβεις την επιβεβαίωση ή τις εξηγήσεις που αναζητάς και να προχωρήσεις.
5-Το να μοιραστείς την εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει. Οι φίλοι μπορεί να προσφέρουν υποστήριξη και προοπτική. Σε πιο δύσκολες περιπτώσεις, ένας ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συναισθημάτων σου.
6-Η απόφαση να προχωρήσεις μπροστά είναι ένα μεγάλο βήμα. Το ghosting μπορεί να αφήσει πίσω του ένα κενό, όμως μπορεί να σου προσφέρει και την ευκαιρία να επενδύσεις σε ανθρώπους και καταστάσεις που είναι πιο κατάλληλοι για σένα.
Το ghosting, όσο και αν είναι απογοητευτικό, είναι μια μορφή απόρριψης που δεν οφείλεται πάντα σε σένα, αλλά συχνά στον άλλο. Δεν είναι σημάδι της αξίας ή της προσωπικότητάς σου, αλλά μια ένδειξη των προσωπικών θεμάτων ή της έλλειψης ωριμότητας του άλλου. Μέσω της αποδοχής και της φροντίδας του εαυτού σου, μπορείς να ξεπεράσεις αυτή την εμπειρία και να προχωρήσεις δυναμικά σε νέες σχέσεις που θα έχουν αμοιβαία αξία και σεβασμό.
Διάβασε επίσης: Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε έναν χωρισμό;
Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.