Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα μελέτης που ανιχνεύει τον επιδραστικό ρόλο του γονέα στα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, το δείκτη μάζας σώματος και τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους. Στην έρευνα συμμετείχαν εθελοντικά 68 μαθητές και 96 μαθήτριες από τρία σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της κεντρικής Ελλάδος μαζί με τους γονείς τους (ένας γονέας για κάθε ένα/μια μαθητή/τρια). Ειδικότερα, από τους 164 συμμετέχοντες γονείς, οι 41 ήταν άνδρες και 123 ήταν γυναίκες, ηλικίας από 34 έως 69 ετών.

Η μελέτη – επιδραστικός ο ρόλος του γονέα στα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, το δείκτη μάζας σώματος και τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τους Βασιλική Τσιλιμίγκα, Χαράλαμπο Κρομμύδα, Νικόλαο Ρίζο, & Νικόλαο Κομούτο του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά του γονέα σχετίζονταν θετικά με τα αντίστοιχα σωματομετρικά χαρακτηριστικά του παιδιού τους.

Όσον αφορά στις διατροφικές συνήθειες μεταξύ γονέα και παιδιού, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση πρωινού, μεσημεριανού, βραδινού, λαχανικών και αναψυκτικών από το γονέα σχετιζόταν θετικά με την αντίστοιχη κατανάλωση των παραπάνω από το παιδί τους. Επίσης, βρέθηκε ότι οι γονείς καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά και λιγότερα αναψυκτικά από τα παιδιά τους.

Αντίθετα, δε βρέθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των γονέων και των παιδιών τους στην κατανάλωση πρωινού, μεσημεριανού, βραδινού, φρούτων και γλυκών. Και αυτά τα αποτελέσματα έρχονται σε συμφωνία με μια σειρά μελετών που έχουν βρει ότι οι διατροφικές συνήθειες των γονέων σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους.

Διάβασε επίσης: «Δεκάλογος» υγιεινής διατροφής για παιδιά

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Συνοψίζοντας, από τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης φαίνεται ότι οι γονείς επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό το δείκτη μάζας σώματος τον αντιλαμβανόμενο σωματότυπο, τη φυσική δραστηριότητα και τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους, λειτουργώντας πιθανότατα ως πρότυπα συμπεριφοράς.

Ως περιορισμός της παρούσας έρευνας μπορεί να θεωρηθεί το δείγμα της, το οποίο ήταν σχετικά μικρό και αποτελούνταν από γονείς και μαθητές/ τριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της κεντρικής Ελλάδος. Ενδεχομένως, τα αποτελέσματά της να μην μπορούν να γενικευτούν σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες που προέρχονται από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας ή ανήκουν σε μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες (π.χ., μαθητές/ τριες προσχολικής ηλικίας ή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης).

Η παρούσα έρευνα ήταν αποτέλεσμα της μεταπτυχιακής διατριβής της Βασιλικής Τσιλιμίγκα και αποτελεί μέρος μια μεγαλύτερης έρευνας με κύριους ερευνητές τον Νίκο Ντουμάνη και την CecilieThøgersen-Ntoumani από το UniversityofSouthernDenmark. Μελλοντικές έρευνες θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερο εύρος δείγματος και να περιλαμβάνουν μαθητές/ τριες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς επίσης και την επίδραση των συνηθειών του πατέρα στις συνήθειες των παιδιών.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νικόλαος Κομούτος, αναπληρωτής καθηγητής και υπεύθυνος του προγράμματος τόνισε: «Η ενασχόληση των παιδιών με τη γυμναστική αλλά και των γονέων, μιας και αποτελούν πρότυπα για αυτά, καθώς και η υγιεινή διατροφή, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών αλλά και των γονέων.

Η πανδημία ανέδειξε πόσο σημαντικό είναι ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και το ρόλο του δείκτη μάζας σώματος, που επηρεάζεται τόσο από την άσκηση όσο και από την διατροφή, στην καταπολέμηση του covid-19. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με άσκηση σε καθημερινή βάση αλλά και μιας ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής αποτελούν όπλα για τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία των παιδιών και των γονέων».

Α. Ζώη, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάβασε επίσης: Διατροφή: η μέθοδος του πιάτου

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.