8 Μαρτίου – Γιορτή της Γυναίκας

Την ημέρα αυτή θα ήθελα να την αφιερώσουμε όλοι μαζί στην εφτάχρονη Fatima από το Μεξικό. Το άψυχο σώμα της μικρής βρέθηκε πεταμένο μέσα σε πλαστική σακούλα σκουπιδιών, μακάβρια λεπτομέρεια που επέτεινε, ακόμα περισσότερο, την οργή.

Η Fatima δε θα γιορτάσει ποτέ τη Γιορτή της Γυναίκας, δε θα νιώσει ποτέ τι πάει να πει γυναίκα και βίωσε με τον χειρότερο τρόπο τον ρόλο της γυναίκας.  Όμως, ακόμα και έτσι, οφείλουμε να την τιμήσουμε ως μια ακόμα γυναίκα που κακοποιήθηκε φρικτά.

Λίγα λόγια, όμως, για τη Γιορτή της Γυναίκας

Η Ημέρα της Γυναίκας ή η Γιορτή της Γυναίκας είναι η παγκόσμια γιορτή που τιμούμε τις γυναίκες όλου του κόσμου. Φυσικά, τις γυναίκες πρέπει να τις τιμούμε και να τις αγαπάμε κάθε ημέρα του χρόνου, αλλά η παγκόσμια ημέρα μάς δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε και να επαναπροσδιορίσουμε πολλά πράγματα σε σχέση με αυτόν τον ρόλο.

Γιατί γιορτάζουμε την ημέρα της Γυναίκας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών και έχει τις ρίζες τις στις αρχές του 20ου αιώνα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Την εποχή εκείνη, οι γυναίκες ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου.Ως Ημέρα Γιορτής θεσμοθετήθηκε πολύ αργότερα, το 1977 από τον ΟΗΕ. Ο εορτασμός επαναλαμβάνεται για καλύτερες συνθήκες ζωής.

Η γυναίκα, έτσι κι αλλιώς, είναι ένας μύθος από μόνη της, ένας μύθος που έχει γεννήσει κι άλλους μύθους. Τόσο πολλές γυναίκες, τόσο διαφορετικά μαγικές. Με όλα τα χρώματα στο δέρμα τους, κάθε εθνικότητας, ανεξαρτήτως ύψους και βάρους.

Η γυναίκα γιορτάζει κάθε ημέρα!

Η γυναίκα γιορτάζει όχι μόνο στις 8 Μαρτίου, αλλά κάθε ημέρα, επειδή αγωνίστηκε και αγωνίζεται, γιατί έχει άποψη και πολεμά γι’ αυτή, γιατί δε συμβιβάστηκε με την ταυτότητα που της απέδωσε η κοινωνία.

Η γυναίκα στην Τέχνη, στα Γράμματα, στη σκέψη, στη Φιλοσοφία, στο σούπερ μάρκετ, στο πεζοδρόμιο, η γυναίκα παλεύει στην πολιτική, ενώ υπάρχουν τόσο λίγες αρχηγοί κρατών γένους θηλυκού σε ολόκληρη τη Γη. Η γυναίκα παλεύει στη δουλειά, στην καθημερινότητα, η γυναίκα παλεύει στην Ελλάδα.

Τιμή, όμως, σε όλες τις γυναίκες του πλανήτη, τιμή στα πλάσματα που φέρνουν μέσα τους τη ζωή, που γεννούν τις ελπίδες της ανθρωπότητας.

Γυναίκες και άνδρες που οφείλουν να σέβονται τον εαυτό, την προσωπικότητα και το σώμα τους. Να μη δέχονται κανενός είδους βία, λεκτική ή σωματική. Και αν δεχθούν, να μην την ανεχτούν. Να μη δέχονται την ανισότητα, να αντιδρούν στα κακώς κείμενα, να μάχονται για να αλλάξουν αυτά.

Οι κοινωνίες μας γίνονται εχθρικές, όχι μόνο για τις γυναίκες, αλλά για όλους όσοι θέλουν να παραμένουν άνθρωποι.

Μέσα σε όλο αυτόν τον κυκεώνα ανισότητας έρχεται και η πασίγνωστη πλατφόρμα παιχνιδιών Steam να προσθέσει το δικό της λιθαράκι, μοιάζοντας να μην ενδιαφέρεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εάν η θυσία αυτών είναι περισσότερο επικερδής απ’ ό,τι ο σεβασμός απέναντί τους!

«Rape Day»

Η συγκεκριμένη εταιρεία ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το video game «Rape Day», ένα παιχνίδι όπου οι παίκτες παίρνουν τον ρόλο ενός ψυχοπαθούς δολοφόνου, ο οποίος μπορεί να σκοτώνει, να βιάζει και να παρενοχλεί, λεκτικά, τις γυναίκες. Επιπλέον, μπορεί να φάει και ανθρώπινη σάρκα…

Η Γιορτή της Γυναίκας δεν πρέπει να χάνει την πολιτική της σημασία…

Σήμερα, σε πολλές περιοχές, η Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας έχει χάσει το πολιτικό της νόημα. Έχει γίνει, απλώς, μία ευκαιρία για τους άνδρες να εκφράσουν την αγάπη τους για τις γυναίκες. Μία ημέρα που μπερδεύεται μεταξύ της γιορτής της μητέρας και αυτής του αγίου Βαλεντίνου.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου

Στην πλειοψηφία παραμένει ισχυρή η αρχική πολιτική σημασία της. Μία ημέρα που χωρά κάτι πολύ παραπάνω από λουλούδια και σοκολάτες… μία ημέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας… μία ημέρα για τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος…

Όχι μία οποιαδήποτε ημέρα!!

Διάβασε επίσης: GASHLIGHTING: μία ύπουλη μορφή βίας

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.